Saffraan beschermt tegen maculaire degeneratie

Saffraan beschermt tegen maculaire degeneratie

Luister naar dit artikel

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie neemt toe. Deze oude specerij kan je zicht redden.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Naarmate babyboomers massaal volwassen worden, neemt leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) toe.

AMD is de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij mensen van 50 jaar en ouder. Het treft meer dan 1,75 miljoen mensen in de VS en zal naar verwachting in de komende vijf jaar maar liefst 3 miljoen treffen. Gelukkig kan een oud kruid precies de bescherming bieden die je nodig hebt.

De macula is de kleine vlek nabij het midden van het netvlies. Het oog heeft het nodig voor centraal zicht om objecten recht vooruit te kunnen zien. Wanneer de macula beschadigd raakt, wordt uw vermogen om dingen in uw centrale gezichtslijn te zien ernstig beperkt.

Naarmate leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vordert, ontwikkelt zich een wazig gebied nabij het midden van uw zicht. Bovendien kunnen objecten er niet meer zo scherp of helder uitzien als vroeger. Kleuren lijken vervaagd. Dat verlies van centraal zicht kan interfereren met dagelijkse activiteiten zoals het herkennen van gezichten, lezen, autorijden, werken, koken of tv kijken.

Naast leeftijd is roken de grootste risicofactor voor AMD. Andere risicofactoren zijn blootstelling aan de zon, hoge bloeddruk en obesitas.

Maar we weten ook dat mensen die sporten en groene bladgroenten en vis eten, een lager risico hebben om de ziekte te krijgen.

Recente studies hebben aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen beschermen tegen de progressie van AMD. Onderzoekers van het National Eye Institute hebben twee Age-Related Eye Disease Studies (AREDS en AREDS2) uitgevoerd.[i]

De eerste AREDS-studie toonde aan dat een combinatie van vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, zink en koper het risico op LMD in een laat stadium met 25% vermindert.

AREDS2 ontdekte dat een combinatie van luteïne en zeaxanthine met vitamine C, vitamine E, zink en koper het risico op LMD in een laat stadium verder verminderde.

Andere studies tonen aan dat rozemarijn kan beschermen tegen maculaire degeneratie.

En een studie van Australische en Italiaanse onderzoekers toont aan dat de mediterrane kruidensaffraan de progressie van AMD helpt vertragen en het gezichtsvermogen verbetert.

De onderzoekers voerden een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uit bij mensen met LMD in een vroeg stadium. Een groep in de studie aangevuld met 20 mg saffraan per dag. Na slechts 90 dagen zagen de onderzoekers significante verbetering in de saffraangroep.[ii]

Vervolgens testten de onderzoekers een groep van 29 patiënten van 55 tot 85 jaar met LMD in een vroeg stadium. De patiënten kregen gedurende ongeveer 14 maanden 20 mg saffraan per dag als supplement.[iii]

De onderzoekers zagen verbeteringen in hun klinische metingen van de ziekte na suppletie met saffraan.

Bovendien rapporteerden alle patiënten een verbetering van hun gezichtsvermogen. Ze ervaarden verbeteringen in contrast en kleurperceptie, leesvaardigheid en zicht bij weinig licht. Dit alles zorgde voor een substantiële verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënten.

Wat zit er in saffraan dat de ogen beschermt?

De onderzoekers merkten op dat saffraan van de krokusbloem chemische verbindingen bevat die crocin en crocetine worden genoemd. Dit zijn antioxidantderivaten van carotenoïden. Crocin beschermt fotoreceptoren tegen door licht veroorzaakte dood. Crocetine verhoogt de beschikbaarheid van zuurstof voor de cellen.

Saffraan bevat ook meer dan 150 vluchtige en aromatische verbindingen die bijdragen aan een lange lijst van andere wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van saffraan.

Saffraan verslaat Aricept voor de ziekte van Alzheimer

Een 22 weken durende gerandomiseerde, dubbelblinde gecontroleerde studie toonde aan dat 15 mg saffraan tweemaal daags even effectief was als donepezil (Aricept) bij de behandeling van milde tot matige ziekte van Alzheimer.

Een ander 16 weken durende, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde studie toonde aan dat 15 mg saffraan tweemaal daags zowel veilig als effectief was bij de behandeling van milde tot matige ziekte van Alzheimer.

Saffraan even effectief als Prozac voor depressie

In een dubbelblinde studie gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry was tweemaal daags 15 mg saffraan net zo effectief als Prozac bij de behandeling van depressie, en resulteerde in een remissiepercentage van 25%. En het is ook aangetoond dat het de seksuele problemen veroorzaakt door het gebruik van Prozac verbetert.

Een andere studie toonde aan dat saffraan even effectief is als het depressiemedicijn imipramine (Trafanil).

En een meta-analyse wees uit dat saffraan effectief is bij de behandeling van depressieve stoornissen.

Andere bewezen gezondheidsvoordelen van saffraan zijn onder meer:

  • Verhoogt de verzadiging om te helpen bij het afvallen
  • Helpt pijn beter te verlichten dan NSAID’s
  • Verlicht premenstrueel syndroom
  • Bestrijdt kanker
  • Andere onderzoeken wijzen uit dat saffraan kan helpen de bloedvaten te beschermen, de effecten van diabetes te verminderen en cognitieve achteruitgang in verband met veroudering te verbeteren.

Hoe saffraan te gebruiken?

Saffraan komt van de gedroogde donkerrode of gele stempels in het midden van de krokusbloem (Crocus sativus). Maar veel thuiskoks schrikken terug voor dit heldere kruid vanwege de kosten. Er wordt zelfs gezegd dat het de duurste specerij ter wereld is voor ongeveer $ 1.000 per pond.

Dat komt omdat er ongeveer 15.000 bloemen nodig zijn om slechts 3,5 ons droge saffraandraden te maken. Elke bloem bloeit slechts één week per jaar. En al die draden moeten met de hand worden geoogst.

Gelukkig heb je niet veel saffraan nodig om tijdens het koken de voordelen van zijn smaak en kleur te krijgen. Een snuifje – ongeveer 20 draden – is alles wat je nodig hebt voor de meeste gerechten.

Zoek naar de draden of hele stigma’s in plaats van de poedervorm van dit kruid. De poeders lijken misschien een koopje, maar ze worden vaak verdund met slechte kwaliteit of zelfs andere, minder dure kruiden zoals kurkuma.

Laat de draden 5 tot 20 minuten in heet water of bouillon trekken voordat u ze aan uw recept toevoegt. Hierdoor komen de essentie en het aroma van de saffraan vrij.

Voeg saffraan toe aan risotto of andere rijstgerechten. Het past ook goed bij visgerechten zoals bouillabaisse of paella. Of gebruik het in runderstoofschotels of tomatensauzen.

Als je eenmaal een investering in saffraan hebt gedaan, bewaar het dan in een container uit de buurt van zonlicht. Het moet jaren meegaan.

Bronnen:

[i] Age-Related Eye Disease Study Research Group, “A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8,” Archives of Ophthalmology, vol. 119, pp. 1417–1436, 2001. [ii] Benedetto Falsini et al, “Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration.” Invest Ophthalmol Vis Sci. 2010;51(12):6118-24. Epub 2010 Aug 4. PMID: 20688744 [iii] M. Piccardi et al, “A Longitudinal Follow-Up Study of Saffron Supplementation in Early Age-Related Macular Degeneration: Sustained Benefits to Central Retinal Function.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2012 (2012), Article ID 429124, 9 pages https://dx.doi.org/10.1155/2012/429124

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Nieuwe wetenschappelijke recensie prijst verbazingwekkende antivirale capaciteiten van kimchi
Next Waarom je lichaam zink nodig heeft - en zinkrijke voedingsmiddelen

You might also like

Natuurlijk genezen

Curcumine boost je brein

Luister naar dit artikel Vroeger geloofde men, dat louter in het kinderbrein de neuronen zich konden splitsen en vermeerderen. Moderne wetenschap heeft echter aangetoond dat dit niet het geval is!

Natuurlijk genezen

Blaasontsteking – De juiste voeding tegen blaasontsteking

Blaasontsteking komt bij iedereen voor, maar vrouwen hebben er veel meer last van dan mannen.  Blaasontsteking wordt in de meeste gevallen behandeld met antibiotica. Dat is lang niet altijd de

Natuurlijk genezen

Genees je longen met DEZE thee. Het helpt bij hoesten, astma, bronchitis, emfyseem, infecties en meer.

Luister naar dit artikel Oregano wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor zijn potentiële gezondheidsvoordelen. De meeste van deze voordelen worden toegeschreven aan de anti-kanker, antibacteriële en antioxidante eigenschappen van het