Vrienden beter dan morfine
mei 20, 2016 4361 Views

Vrienden beter dan morfine

Vrienden hebben is gezond.

Luister naar dit artikel

Mensen met meer vrienden hebben een hogere pijngrens, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oxford.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Katerina Johnson, een doctoraat studente aan de afdeling Experimentele Psychologie, bestudeerde of verschillen in onze neurobiologie kan helpen verklaren waren sommigen onder ons een groter sociaal netwerk hebben dan anderen.

Katerina Johnson was vooral geïnteresseerd in een chemische stof in de hersenen, endorfine genaamd.

Endorfines zijn deel van ons pijn en genot circuit, ze zijn de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam en ze geven ons een gevoel van genot.

Eerdere studies suggereerden juist dat endorfines de sociale verbindingen tussen mens en dier bevorderden.

Een theorie, bekend als ‘de hersenen opioïde theorie van sociale hechting’ stelt dat sociale interacties leiden tot positieve emoties, wanneer endorfine bindt aan opioïde receptoren in de hersenen.

Dit zorgt voor het ‘goed gevoel’ gevoel dat we krijgen bij het zien van onze vrienden.

” Om deze theorie te testen, vertrouwden de onderzoekers op het feit dat endorfine een krachtige pijnstillende werking heeft, krachtiger dan morfine.”

Daarom gebruikten de onderzoekers de pijn grens om de endorfine activiteit in de hersenen te evalueren.

Indien de theorie klopt, zouden de mensen met een groter sociaal netwerk een hogere pijngrens hebben, en dit was ook hetgeen uit het onderzoek naar boven kwam.

Vriendschappen kunnen dus echt helpen om de pijn weg te nemen.

Johnson becommentarieerd: ‘Deze resultaten zijn ook interessant omdat recent onderzoek suggereert dat het endorfine systeem kan worden verstoord in psychische stoornissen zoals depressie.

Dit kan een deel van de reden zijn waarom depressieve mensen vaak last hebben van een gebrek aan plezier en waarom ze zich terugtrekken.

Er waren ook twee andere bevindingen van de nota.

Zowel fittere mensen en mensen met hogere gerapporteerde stress hadden de neiging om kleinere sociale netwerken te hebben.

Volgens Johnson kan het gewoon een kwestie van tijd zijn, mensen die meer bewegen spenderen misschien minder tijd aan de uitbouw van hun sociaal netwerk.

Echter, er kan een interessantere verklaring zijn,omdat zowel fysieke en sociale activiteiten het endorfine niveau bevorderen, gebruiken mensen misschien beweging om hun endorfine op peil te houden in plaats van te socialiseren?!

De conclusie wat stress betreft kan zijn dat mensen met grotere sociale netwerken, beter hun stress beheren.

Het kan ook zijn dat stress of de oorzaken ervan betekent dat mensen minder tijd hebben voor sociale activiteiten, waardoor hun netwerk krimpt.

Studies suggereren dat de hoeveelheid en de kwaliteit van onze sociale relaties invloed hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en dat het zelfs een bepalende factor kan zijn in onze levensduur.

Daarom is begrijpen hoe mensen hun sociale netwerken gebruiken en de mogelijke neurobiologische mechanismen die daarbij betrokken zijn, een belangrijk onderwerp van onderzoek.

Als soort zijn we geëvolueerd om te gedijen in een rijk sociaal milieu, maar in dit digitale tijdperk, kunnen tekortkomingen in onze sociale interacties een factor zijn die bijdragen aan de afnemende gezondheid van onze moderne samenleving.

Bron: Sciencedaily.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Als je 3 hele eieren per dag eet, zal je versteld staan wat het met je lichaam doet!
Next ZO PEL JE MAKKELIJK TOMATEN EN PERZIKEN

You might also like

Algemeen

Avocado’s invriezen en opslaan! ZO doe je dit

Luister naar dit artikel Wie is er nou niet gek van Avocado’s? Als het kon at ik ze bij elke maaltijd. Het enige probleem is dat ze lastig in te

Algemeen

Het hartverwarmende verhaal van een verpleegster kat die zorgt voor zieke en gewonde dieren in een asiel

Luister naar dit artikel We zullen nooit genoeg hebben van hartverwarmende verhalen, vooral als het om een kat gaat. Kent u het verhaal van Rademenes? Het is een klein zwart

Algemeen

Wow! Door het eten van DEZE specifieke groenten en fruit word je veel sneller bruin!

Luister naar dit artikel Helaas kunnen we in Nederland niet elke dag rekenen op die heerlijk zon. Maar wist jij dat er naast de zonnebank en zelfbruiners nog andere manieren