Vrienden beter dan morfine
mei 20, 2016 4201 Views

Vrienden beter dan morfine


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Vrienden hebben is gezond.

Luister naar dit artikel

Mensen met meer vrienden hebben een hogere pijngrens, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Katerina Johnson, een doctoraat studente aan de afdeling Experimentele Psychologie, bestudeerde of verschillen in onze neurobiologie kan helpen verklaren waren sommigen onder ons een groter sociaal netwerk hebben dan anderen.

Katerina Johnson was vooral geïnteresseerd in een chemische stof in de hersenen, endorfine genaamd.

Endorfines zijn deel van ons pijn en genot circuit, ze zijn de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam en ze geven ons een gevoel van genot.

Eerdere studies suggereerden juist dat endorfines de sociale verbindingen tussen mens en dier bevorderden.

Een theorie, bekend als ‘de hersenen opioïde theorie van sociale hechting’ stelt dat sociale interacties leiden tot positieve emoties, wanneer endorfine bindt aan opioïde receptoren in de hersenen.

Dit zorgt voor het ‘goed gevoel’ gevoel dat we krijgen bij het zien van onze vrienden.

” Om deze theorie te testen, vertrouwden de onderzoekers op het feit dat endorfine een krachtige pijnstillende werking heeft, krachtiger dan morfine.”

Daarom gebruikten de onderzoekers de pijn grens om de endorfine activiteit in de hersenen te evalueren.

Indien de theorie klopt, zouden de mensen met een groter sociaal netwerk een hogere pijngrens hebben, en dit was ook hetgeen uit het onderzoek naar boven kwam.

Vriendschappen kunnen dus echt helpen om de pijn weg te nemen.

Johnson becommentarieerd: ‘Deze resultaten zijn ook interessant omdat recent onderzoek suggereert dat het endorfine systeem kan worden verstoord in psychische stoornissen zoals depressie.

Dit kan een deel van de reden zijn waarom depressieve mensen vaak last hebben van een gebrek aan plezier en waarom ze zich terugtrekken.

Er waren ook twee andere bevindingen van de nota.

Zowel fittere mensen en mensen met hogere gerapporteerde stress hadden de neiging om kleinere sociale netwerken te hebben.

Volgens Johnson kan het gewoon een kwestie van tijd zijn, mensen die meer bewegen spenderen misschien minder tijd aan de uitbouw van hun sociaal netwerk.

Echter, er kan een interessantere verklaring zijn,omdat zowel fysieke en sociale activiteiten het endorfine niveau bevorderen, gebruiken mensen misschien beweging om hun endorfine op peil te houden in plaats van te socialiseren?!

De conclusie wat stress betreft kan zijn dat mensen met grotere sociale netwerken, beter hun stress beheren.

Het kan ook zijn dat stress of de oorzaken ervan betekent dat mensen minder tijd hebben voor sociale activiteiten, waardoor hun netwerk krimpt.

Studies suggereren dat de hoeveelheid en de kwaliteit van onze sociale relaties invloed hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en dat het zelfs een bepalende factor kan zijn in onze levensduur.

Daarom is begrijpen hoe mensen hun sociale netwerken gebruiken en de mogelijke neurobiologische mechanismen die daarbij betrokken zijn, een belangrijk onderwerp van onderzoek.

Als soort zijn we geëvolueerd om te gedijen in een rijk sociaal milieu, maar in dit digitale tijdperk, kunnen tekortkomingen in onze sociale interacties een factor zijn die bijdragen aan de afnemende gezondheid van onze moderne samenleving.

Bron: Sciencedaily.com

Previous Als je 3 hele eieren per dag eet, zal je versteld staan wat het met je lichaam doet!
Next ZO PEL JE MAKKELIJK TOMATEN EN PERZIKEN

You might also like

Algemeen

Schokkend Kanker nieuws: De onbehandelden leven langer…

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Hier is de reden waarom je geen geparfumeerde geurkaarsen moet gebruiken

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Dit is wat er gebeurt met je lichaam wanneer je vlees en aardappelen samen eet…

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar