Waarom middagslaapjes een teken van gezondheid zijn, geen luiheid.

Waarom middagslaapjes een teken van gezondheid zijn, geen luiheid.

Luister naar dit artikel

De meesten van ons hebben meestal geen tijd om ‘s middags een dutje te doen, vanwege de vele huishoudelijke taken, banen, rekeningen en alle andere verantwoordelijkheden die onze schema’s vol houden.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


En dit kan vaak vermoeiend zijn, zelfs op de beste dagen. Daarom moet je weten dat 34 procent van de Amerikanen dutten als ze zich uitgeput voelen en je energie hapert op het midden van de dag.

Sommigen beschouwen dutjes als kinderachtig en lui, terwijl anderen geloven dat dutjes overdag contraproductief zijn en ‘s nachts hun slaap zullen verpesten. Toch zijn dit allemaal stigma’s, want dutten is een gezonde manier om de tekorten aan slaaptekort te herstellen.

Als je niet geniet van een siësta halverwege de middag en nooit stopt om te snoozen, moet je misschien je dagelijkse gewoontes heroverwegen, want dutten is heel voordelig.

Volgens de National Sleep Foundation herstelt een dutje van 20 tot 30 minuten effectief de alertheid en verhoogt het de prestaties. Bovendien is een kort dutje niet van invloed op de nachtrust en voorkomt het de wazigheid die optreedt na een langdurig dutje.

Uit een NASA-studie bleek dat een dutje van 40 minuten door militaire piloten en astronauten hun prestaties met 34% en hun alertheid met 100% verbeterde.

Dutjes zijn een manier om op te laden en te vertragen, zodat ze burn-out voorkomen en de algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Een studie uit 2010 in Neurobiology of Learning and Memory onderzocht of dutjes overdag ook de geheugenprocessen verbeteren, met name het associatieve geheugen, wat het vermogen is om verbindingen te maken tussen niet-gerelateerde objecten.

Bij het onderzoek waren 31 gezonde deelnemers betrokken die ‘s middags een leertaak kregen om twee sets paren van gezicht en objectfoto te onthouden. De objecten in elk paar kwamen in beide sets voor, maar waren gekoppeld met verschillende gezichten.

De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: degenen die een dutje van 90 minuten overdag deden en degenen die dat niet deden. Om 16.30 uur vertoonden deelnemers die een dutje deden een aanzienlijk beter behoud van het associatieve geheugen.

Bovendien bleek uit een studie uit 2006 in het Sleep Medicine and Research Centre dat dutjes en cafeïne nachtarbeiders hielpen hun werk te verbeteren.

Een van de onderzoekers, James K. Walsh, Ph.D., legde uit dat vanwege de neiging van het lichaam om ‘s nachts te slapen, alert en productief kunnen zijn tijdens de nachtdienst, een uitdaging kan zijn, zelfs als je overdag voldoende slaap hebt gehad.

Dit is vooral handig bij mensen die langere tijd rijden. Experts raden de bestuurder aan om te stoppen, een cafeïnedrank te drinken en een dutje te doen gedurende 20 minuten voordat hij weer op pad gaat.

Bovendien is gepland dutten ook voorgeschreven voor mensen die getroffen zijn door narcolepsie.

Slapen heeft psychologische voordelen, dus dutjes zijn een gemakkelijke manier om het lichaam te verjongen en te ontspannen.

Frequente dutjes zijn ook handig als je een nieuwe vaardigheid leert. Een studie uit 2006 in div. Biological Physiology div verdeeld in twee groepen: degenen die regelmatig dutten en degenen die sporadisch dutten.

Alle deelnemers kregen een dutje voor een leesopdracht. Regelmatige slapers bleken het beter te doen bij het lezen en onthouden. Volgens onderzoekers hebben de hersenen van gewone dutters het motorisch leren beter geconsolideerd, wat onderdeel is van het proces van het leren van een nieuwe vaardigheid.

Er zijn verschillende soorten dutjes:

Gepland dutje— Dit is een dutje voordat je je moe voelt, meestal voordat een gebeurtenis waarvan je weet dat het laat in de nacht eindigt, of het is alleen een manier om slaperigheid af te weren voordat het komt.
Noodslaap— Dit is een dutje in de middag wanneer de energiedip het hardst toeslaat. Het is handig voor vermoeide bestuurders of mensen die gevaarlijke apparatuur bedienen.
Gewoonte dutten— Sommige mensen doen elke dag op hetzelfde tijdstip een dutje, bijvoorbeeld na de lunch.
Richt voor de beste effecten op een middagdutje, niet langer dan 20-30 minuten. Dit dutje stimuleert de alertheid zonder dat je je daarna suf voelt.

De kamer moet een aangename temperatuur hebben, beperkt geluid en zwak licht.

Merk echter op dat, hoewel de voordelen van een kort dutje per dag niet kunnen worden ontkend, ze soms niet haalbaar zijn. Dutjes kunnen soms sufheid en desoriëntatie veroorzaken, meestal wanneer het dutje de aanbevolen 20-30 minuten overschrijdt. Ook kunnen mensen die worstelen met slaapproblemen het probleem verergeren door dutjes te doen.

Probeer daarom wat het beste voor u werkt. Als u een van degenen bent die ten volle geniet van de voordelen van een kort dutje, verheug u dan. De wetenschap staat achter je.

Bronnen:

theheartysoul.com
www.sleepfoundation.org
mentalfloss.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Een sterke vrouw smeekt niet, ze vertrekt op het moment dat ze zich ongewenst voelt
Next Studie vindt azijn doodt bacteriën net zo goed of beter dan sommige commerciële schoonmakers

You might also like

Natuurlijk genezen

Botte WAARHEID: Krijg GEEN tekort aan DEZE essentiële voedingsstof

Luister naar dit artikel Magnesium is een belangrijk mineraal dat een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen biedt en betrokken is bij honderden functies in het lichaam. Zonder dit mineraal lopen mensen het

Natuurlijk genezen

Ze at een week lang rauwe knoflook en dit is wat het met haar lichaam deed!

Luister naar dit artikel Er zijn al vele onderzoeken geweest die erop hebben gewezen dat het eten van rauwe knoflook erg bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid. Knoflook geeft je

Natuurlijk genezen

Vaak last van vermoeidheid? Probeer DIT drankje eens!

Luister naar dit artikel We hebben het allemaal druk druk druk en vaak weinig tijd over om te ontspannen. Als je iets tegen de vermoeidheid wil doen, is het zeer