Weet je nog dat we je waarschuwden voor GGO-tomaten? Wetenschappers zeggen nu dat ze waarschijnlijk niet veilig zijn, laat staan gezond

Weet je nog dat we je waarschuwden voor GGO-tomaten? Wetenschappers zeggen nu dat ze waarschijnlijk niet veilig zijn, laat staan gezond


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Van een genetisch gemodificeerde (GGO) CRISPR-tomaat die door Sanatech is vervaardigd en die onnatuurlijk hoge niveaus van de kalmerende stof GABA (gamma-aminoboterzuur) bevat, is gebleken dat deze geen enkele gezondheidswinst oplevert en waarschijnlijk niet eens veilig is voor consumptie, ondanks dat deze momenteel wordt verkocht op een Japanse markt.

Hoewel GABA zelf een bekende gezondheidsbevorderende voedingsstof is, is een in het laboratorium vervaardigde tomaat die kunstmatig is ontworpen om er meer van te produceren tegen de voorschriften van de natuur dat niet. En nieuw onderzoek bewijst dit.

Gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biotechnology, citeert de krant Maarten Jongsma, een moleculair celbioloog aan Wageningen University & Research in Nederland, die zegt dat “er geen consensus” is over de gezondheidsvoordelen van het consumeren van GABA in GGO-tomaten.

Renger Witkamp, ​​een eveneens Wageningse voedingswetenschapper, voegde eraan toe dat er weinig bewijs is dat GABA die op deze manier wordt geconsumeerd, zelfs in staat is om de bloed-hersenbarrière te passeren en het centrale zenuwstelsel te bereiken.

“Sanatech is voorzichtig geweest om niet te beweren dat zijn tomaten de bloeddruk therapeutisch verlagen en ontspanning bevorderen”, legt de krant uit.

“In plaats daarvan suggereert het bedrijf door te adverteren dat het consumeren van GABA in het algemeen deze effecten kan bereiken en dat zijn tomaten een hoog GABA-gehalte bevatten. Dit heeft wat wenkbrauwen doen fronsen in de onderzoeksgemeenschap, gezien het gebrek aan bewijs dat GABA als gezondheidssupplement ondersteunt.”

John Innes Center beweert ten onrechte dat GGO-tomaten kanker kunnen genezen

Een andere GGO-tomaat, ontwikkeld door Cathie Martin in het John Innes Centre in het Verenigd Koninkrijk, maakt gebruik van een oudere technologie voor transgene genetische modificatie, maar is net zo riskant. Die ggo-tomaat wacht momenteel op een regelgevend besluit van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voor goedkeuring in de Verenigde Staten.

De tijdlijn voor deze goedkeuring wordt rond eind februari verwacht. Martin hoopt dat haar paarse transtomaten het “regulerende” proces met vlag en wimpel zullen doorstaan, ook al is er geen bewijs dat ze veilig of voedzaam zijn.

“Martin’s doelwit van de VS is geen verrassing, gezien de zwakke regulering van genetisch gemodificeerde gewassen in dat land”, meldt The Defender.

“Net als Sanatech is Martin van plan om haar genetisch gemodificeerde tomaten in eerste instantie rechtstreeks aan het publiek te verkopen. Nature Biotechnology meldt dat ze geen menselijke interventiestudies heeft uitgevoerd om de gezondheidseffecten van hoge anthocyanine en conventionele tomaten te vergelijken en niet van plan is om gezondheidsvoordelen te claimen.”

Zowel het John Innes Center als de door het bedrijf gecontroleerde media hebben ook, zonder bewijs, gezegd dat GGO-tomaten kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Dit ondanks waarschuwingen van gezondheidsorganisaties dat deze beweringen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Door de jaren heen zijn er herhaaldelijk pogingen geweest om GGO-tomaten in de winkelrekken te krijgen en we hebben er bij elke stap voor gewaarschuwd.

Hoewel de tomaten van Martin niet noodzakelijkerwijs zijn ontworpen met een hoog GABA-gehalte in gedachten, zijn ze, net als die van Sanatech, nooit getest op veiligheid bij dieren of mensen, dus niemand weet echt wat ze op de lange termijn met het lichaam van mensen zullen doen.

“Ik dacht dat dit GGO-gedoe onzin was totdat ik pijnlijke slokdarm- en maagkrampen kreeg die maïsbrood uitwierpen dat was gemaakt met in de winkel gekocht gewoon maïsmeel”, schreef een commentator bij The Defender. “Ik nam aan dat het een allergie voor maïs was, maar later had ik er wat van gemaakt met maïsmeel zonder GGO’s en het had GEEN slechte effecten!”

“Toen deed ik mijn huiswerk en was ontzet over wat ik had genegeerd. Ik probeerde toen biologische selderij en ontdekte dat het zoet was in plaats van bitter en smerig. Blijkbaar wordt dat veroorzaakt door spray en niet door GMO te zijn. Wees voorzichtig met wat je binnenkrijgt. Het kan een enorm effect hebben op je gezondheid.”

Bronnen: ChildrensHealthDefense.org

Previous 5 x geweldige kruidenthee voor pijnverlichting
Next Kook broccoli voor virusbestrijdende kracht

You might also like

Algemeen

“Verticaal bos” appartementencomplex in China verandert in door muggen geplaagde jungle hel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

5 dingen die gebeuren als je stopt met het gebruiken van Suiker

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

De duistere waarheid achter de wereld van de ‘helende’ edelstenen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar