Welke planten zijn effectief bij de behandeling van nieraandoeningen?

Welke planten zijn effectief bij de behandeling van nieraandoeningen?


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Plantaardig voedsel is om verschillende redenen veel beter in het bevorderen van de gezondheid dan dierlijk voedsel. Naast hun overvloed aan essentiële voedingsstoffen, bevatten eetbare planten ook een verscheidenheid aan fytonutriënten die ziekten helpen bestrijden of behandelen. Het vermogen van deze planten om antioxiderende, ontstekingsremmende en andere therapeutische verbindingen te produceren, dient als hun belangrijkste voordeel ten opzichte van conventionele medicijnen, die chemisch worden gesynthetiseerd en meer nadelige effecten veroorzaken.

Van verschillende eetbare medicinale planten is van oudsher bekend dat ze problemen met de nieren behandelen. Volgens studies gebruikten oude beschavingen verschillende kruiden en functionele voedingsmiddelen om nierstenen en nieraandoeningen aan te pakken. Om hun werkzaamheid te onderzoeken, selecteerden Egyptische onderzoekers vier eeuwenoude remedies voor niergerelateerde problemen en testten hun extracten op chemisch geïnduceerde niertoxiciteit (nefrotoxiciteit).

Ammi visnaga (khella), Petroselinum crispum (tuinpeterselie), Hordeum vulgare (gerst) en Cymbopogon schoenanthus (kameelgras) zijn allemaal medicinale planten die tegenwoordig vaak als voedsel worden gebruikt. De onderzoekers ontdekten dat deze traditionele remedies voor nierstenen rijk zijn aan antioxidanten, waardoor ze effectieve behandelingen zijn voor nefrotoxiciteit en chronische nierziekte (CKD). De details van deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Complementary and Alternative Medicine.

Deze medicinale voedingsmiddelen kunnen beschermen tegen ontstekingsziekten zoals CKD

De nieren maken deel uit van het nierstelsel en zijn verantwoordelijk voor vele cruciale functies, zoals het handhaven van de algehele vochtbalans, het filteren van het bloed, het verwijderen van gifstoffen en afval van voedsel of medicijnen en het aanmaken van hormonen die helpen bij het aanmaken van rode bloedcellen.

Maar vanwege hun constante blootstelling aan giftige stoffen lopen de nieren altijd het risico beschadigd te raken als gevolg van nefrotoxiciteit. Nefrotoxiciteit kan, indien niet op de juiste manier aangepakt, leiden tot een verminderde nierfunctie of zelfs nierfalen.

Khella is een bloeiende plant uit de wortelfamilie en wordt ook wel bisschopswiet genoemd. Als kruidengeneesmiddel wordt khella vaak gebruikt om nierkoliek te behandelen. Het belangrijkste actieve bestanddeel, khellin, is een bekend ontspannend middel voor gladde spieren en is effectief tegen urolithiasis.

Peterselie is een andere bloeiende plant met veel geneeskrachtige eigenschappen. Naast nefroprotectieve activiteiten heeft peterselie volgens studies ook antioxiderende, ontstekingsremmende, diuretische, anti-urolithiasis-, antikanker- en antihypertensieve activiteiten.

Gerst is een voedzame graankorrel die veel indrukwekkende voordelen biedt. Vanwege de overvloed aan voedingsvezels wordt het vaak gebruikt om te helpen bij het afvallen. Gerst wordt beschouwd als een traditionele remedie tegen urinestenen, diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Kamelengras is een woestijnplant die door de oude Egyptenaren werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Enkele van de meest opvallende eigenschappen zijn antioxiderende, ontstekingsremmende, ontgiftende, krampstillende, antireumatische en chemoprotectieve activiteiten.

Om het vermogen van deze planten om de niergezondheid te verbeteren te evalueren, verkregen de onderzoekers eerst waterige extracten van elk en analyseerden hun fytochemische inhoud. Vervolgens gebruikten ze de extracten om niercellen van zoogdieren (Vero) te behandelen die waren blootgesteld aan tetrachloorkoolstof (CCl4) om renale toxiciteit te induceren.

De onderzoekers meldden dat de extracten verschillende hoeveelheden fenolische verbindingen en triterpenoïden bevatten, evenals vitamine C. Door deze antioxidanten konden de extracten CCl4-geïnduceerde oxidatieve stress aanzienlijk onderdrukken door vrije radicalen op te ruimen en de antioxidantenniveaus van de cellen te verhogen.

Alle vier de extracten verminderden ook significant de door CCl4 veroorzaakte ontsteking door de expressie van geassocieerde moleculen, zoals NF-kB, iNOS en stikstofmonoxide, te remmen. Bovendien verbeterden de extracten het morfologische uiterlijk van Vero-cellen, cellulaire necrose en de expressie van nierbeschadigingsmolecuul-1, een marker van nierschade.

Het extract van khella verminderde CCl4-geïnduceerde oxidatieve en inflammatoire stress in Vero-cellen en bleek krachtiger te zijn dan ketosteril, een synthetisch medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van CKD.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat de eetbare medicinale planten die ze bestudeerden, met name khella, veelbelovende behandelingen zijn voor nefrotoxiciteit en andere chronische ziekten die verband houden met oxidatieve stress en ontsteking.

Bronnen:

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Previous Nieuwe studies tonen aan dat vitamine D een sleutelfactor kan zijn bij het bestrijden van Covid-19-infecties
Next Artsen in India herontdekken de 4000-jarige geschiedenis van kokosolie in de natuurlijke geneeskunde, inclusief het vernietigen van virussen

You might also like

Natuurlijk genezen

Wikkel je been met kool gedurende 1 uur en dit zal gebeuren met je gewrichtspijn

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

8 tekenen dat u mogelijk vitamine B12-tekort heeft

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Zij gebruikte DEZE natuurlijke voedingsmiddelen om het overmatig zweten tegen te gaan!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar