*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Welke planten zijn effectief bij de behandeling van nieraandoeningen?
juni 21, 2020 730 Views

Welke planten zijn effectief bij de behandeling van nieraandoeningen?

Plantaardig voedsel is om verschillende redenen veel beter in het bevorderen van de gezondheid dan dierlijk voedsel. Naast hun overvloed aan essentiële voedingsstoffen, bevatten eetbare planten ook een verscheidenheid aan fytonutriënten die ziekten helpen bestrijden of behandelen. Het vermogen van deze planten om antioxiderende, ontstekingsremmende en andere therapeutische verbindingen te produceren, dient als hun belangrijkste voordeel ten opzichte van conventionele medicijnen, die chemisch worden gesynthetiseerd en meer nadelige effecten veroorzaken.

Van verschillende eetbare medicinale planten is van oudsher bekend dat ze problemen met de nieren behandelen. Volgens studies gebruikten oude beschavingen verschillende kruiden en functionele voedingsmiddelen om nierstenen en nieraandoeningen aan te pakken. Om hun werkzaamheid te onderzoeken, selecteerden Egyptische onderzoekers vier eeuwenoude remedies voor niergerelateerde problemen en testten hun extracten op chemisch geïnduceerde niertoxiciteit (nefrotoxiciteit).

Ammi visnaga (khella), Petroselinum crispum (tuinpeterselie), Hordeum vulgare (gerst) en Cymbopogon schoenanthus (kameelgras) zijn allemaal medicinale planten die tegenwoordig vaak als voedsel worden gebruikt. De onderzoekers ontdekten dat deze traditionele remedies voor nierstenen rijk zijn aan antioxidanten, waardoor ze effectieve behandelingen zijn voor nefrotoxiciteit en chronische nierziekte (CKD). De details van deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Complementary and Alternative Medicine.

Deze medicinale voedingsmiddelen kunnen beschermen tegen ontstekingsziekten zoals CKD

De nieren maken deel uit van het nierstelsel en zijn verantwoordelijk voor vele cruciale functies, zoals het handhaven van de algehele vochtbalans, het filteren van het bloed, het verwijderen van gifstoffen en afval van voedsel of medicijnen en het aanmaken van hormonen die helpen bij het aanmaken van rode bloedcellen.

Maar vanwege hun constante blootstelling aan giftige stoffen lopen de nieren altijd het risico beschadigd te raken als gevolg van nefrotoxiciteit. Nefrotoxiciteit kan, indien niet op de juiste manier aangepakt, leiden tot een verminderde nierfunctie of zelfs nierfalen.

Khella is een bloeiende plant uit de wortelfamilie en wordt ook wel bisschopswiet genoemd. Als kruidengeneesmiddel wordt khella vaak gebruikt om nierkoliek te behandelen. Het belangrijkste actieve bestanddeel, khellin, is een bekend ontspannend middel voor gladde spieren en is effectief tegen urolithiasis.

Peterselie is een andere bloeiende plant met veel geneeskrachtige eigenschappen. Naast nefroprotectieve activiteiten heeft peterselie volgens studies ook antioxiderende, ontstekingsremmende, diuretische, anti-urolithiasis-, antikanker- en antihypertensieve activiteiten.

Gerst is een voedzame graankorrel die veel indrukwekkende voordelen biedt. Vanwege de overvloed aan voedingsvezels wordt het vaak gebruikt om te helpen bij het afvallen. Gerst wordt beschouwd als een traditionele remedie tegen urinestenen, diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Kamelengras is een woestijnplant die door de oude Egyptenaren werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Enkele van de meest opvallende eigenschappen zijn antioxiderende, ontstekingsremmende, ontgiftende, krampstillende, antireumatische en chemoprotectieve activiteiten.

Om het vermogen van deze planten om de niergezondheid te verbeteren te evalueren, verkregen de onderzoekers eerst waterige extracten van elk en analyseerden hun fytochemische inhoud. Vervolgens gebruikten ze de extracten om niercellen van zoogdieren (Vero) te behandelen die waren blootgesteld aan tetrachloorkoolstof (CCl4) om renale toxiciteit te induceren.

De onderzoekers meldden dat de extracten verschillende hoeveelheden fenolische verbindingen en triterpenoïden bevatten, evenals vitamine C. Door deze antioxidanten konden de extracten CCl4-geïnduceerde oxidatieve stress aanzienlijk onderdrukken door vrije radicalen op te ruimen en de antioxidantenniveaus van de cellen te verhogen.

Alle vier de extracten verminderden ook significant de door CCl4 veroorzaakte ontsteking door de expressie van geassocieerde moleculen, zoals NF-kB, iNOS en stikstofmonoxide, te remmen. Bovendien verbeterden de extracten het morfologische uiterlijk van Vero-cellen, cellulaire necrose en de expressie van nierbeschadigingsmolecuul-1, een marker van nierschade.

Het extract van khella verminderde CCl4-geïnduceerde oxidatieve en inflammatoire stress in Vero-cellen en bleek krachtiger te zijn dan ketosteril, een synthetisch medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van CKD.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat de eetbare medicinale planten die ze bestudeerden, met name khella, veelbelovende behandelingen zijn voor nefrotoxiciteit en andere chronische ziekten die verband houden met oxidatieve stress en ontsteking.

Bronnen:

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Een goede vitamine D-status kan beschermen tegen kanker
Next Biden Cancer Initiative betaalde de top royaal en gaf weinig uit aan kanker

About author

You might also like