Werk je in het zweet voor je hersenen: oefening beschermt verouderingssynapsen

Werk je in het zweet voor je hersenen: oefening beschermt verouderingssynapsen

Luister naar dit artikel

Als je op oudere leeftijd robuuste cognitie en scherpe denkvaardigheden wilt, blijkt uit een recent onderzoek dat een goede trainingsroutine een grote bijdrage zal leveren aan het jong houden van je hersenen – ongeacht hoe oud je bent.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Wetenschappers van UC San Francisco hebben ontdekt dat de hersenen van fysiek actieve oudere volwassenen meer van een specifiek type eiwit bevatten waarvan bekend is dat het de verbindingen tussen neuronen verbetert en helpt bij het behouden van een gezonde cognitie. Belangrijk is dat autopsies aantonen dat dit zelfs stand hield bij mensen van wie de hersenen hoge niveaus van giftige eiwitten bevatten die verband houden met de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten.

“Ons werk is het eerste dat menselijke gegevens gebruikt om aan te tonen dat de regulatie van synaptische eiwitten verband houdt met fysieke activiteit en de gunstige cognitieve resultaten kan stimuleren die we zien”, zegt hoofdonderzoeksauteur Kaitlin Casaletto, PhD, een assistent-professor neurologie, aan een universiteit.

Hoewel verschillende onderzoeken de voordelen van lichaamsbeweging op de hersenprestaties bij muizen hebben gedocumenteerd, waren consistente resultaten bij mensen moeilijker te bereiken. Om dit onderwerp te onderzoeken, werkte Dr. Casaletto samen met William Honer, MD, een professor in de psychiatrie aan de Universiteit van British Columbia. Het onderzoeksteam gebruikte tijdens hun onderzoek gegevens van het Memory and Aging Project van de Rush University in Chicago. Dat project volgde de fysieke activiteitsgewoonten van een groep oudere volwassenen – die er ook allemaal mee instemden om hun hersenen na hun dood af te staan ​​voor analyse.

“Het handhaven van de integriteit van deze verbindingen tussen neuronen kan van vitaal belang zijn om dementie af te weren, aangezien de synaps echt de plaats is waar cognitie plaatsvindt”, voegt Dr. Casaletto eraan toe. “Fysieke activiteit – een gemakkelijk beschikbaar hulpmiddel – kan deze synaptische werking helpen versterken.”

Lichamelijke activiteit is voeding voor de neuronen

Uit de analyse bleek dat oudere volwassenen die actief waren gebleven, hogere niveaus van eiwitten vertoonden die de uitwisseling van informatie tussen neuronen mogelijk maken. Deze bevinding kwam mooi overeen met een eerdere ontdekking van Dr. Honer dat mensen met meer van diezelfde eiwitten in hun hersenen op het moment van overlijden, beter in staat waren om “cognitie te behouden” terwijl ze leefden.

Bovendien geven onderzoekers toe dat het verrassend was om te zien dat de gunstige effecten verder reiken dan alleen de hippocampus – het geheugencentrum van de geest – tot extra hersengebieden die verband houden met de cognitieve functie.

“Het kan zijn dat fysieke activiteit een globaal ondersteunend effect heeft en de gezonde functie van eiwitten ondersteunt en stimuleert die de synaptische transmissie door de hersenen vergemakkelijken”, legt Dr. Honer uit.

Aangezien de meeste hersenen in de loop van hun leven verouderen, accumuleren ze amyloïde en tau-eiwitten. Studies tonen aan dat deze twee stoffen de kenmerken lijken te zijn van de progressie van de ziekte van Alzheimer. Tegenwoordig geloven veel wetenschappers dat amyloïde de eerste is die zich opbouwt, gevolgd door tau-accumulatie, wat uiteindelijk resulteert in de desintegratie van synapsen en neuronen.

Dr. Casaletto had eerder ontdekt dat synaptische integriteit, ongeacht of wetenschappers het in het ruggenmergvocht van een levende volwassene of in het hersenweefsel tijdens een autopsie meten, de relatie tussen zowel amyloïde als tau, en tussen tau en neurodegeneratie.

“Bij oudere volwassenen met hogere niveaus van de eiwitten die geassocieerd zijn met synaptische integriteit, lijkt deze cascade van neurotoxiciteit die leidt tot de ziekte van Alzheimer te verminderen”, concludeert de onderzoeker. “Samen laten deze twee onderzoeken het potentiële belang zien van het behouden van de synaptische gezondheid om de hersenen te ondersteunen tegen de ziekte van Alzheimer.”

De studie is gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Bronnen: Study Finds

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Het dagelijks drinken van 2 kopjes zwarte thee vermindert het risico op vroegtijdig overlijden
Next Nieuwe studie vindt dat wandelen in de natuur de hersenactiviteit vermindert die gepaard gaat met stress

You might also like

Natuurlijk genezen

12 redenen waarom bananen beter zijn dan pillen

Luister naar dit artikel Dit is interessant. Als je dit hebt gelezen, zal je bananen vast anders bekijken. Appelen mogen dan nog altijd de populairste fruitsoort zijn, bananen bevatten veel

Natuurlijk genezen

Begin jij jouw dag elke ochtend met koffie? Dan moet jij DIT echt even lezen!

Luister naar dit artikel Ik ben dol op koffie. Het helpt mij om op te staan, me door de dag te worstelen als het even tegenzit en het is daarnaast

Natuurlijk genezen

Ontdek een schokkend eenvoudige interventie om de gezondheid van de lever te ondersteunen

Luister naar dit artikel Het aantal niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) – overmatige afzetting van levervet bij mensen zonder voorgeschiedenis van alcoholmisbruik – stijgt in de Verenigde Staten, waarbij sommige deskundigen de