Nieuwe studie vindt dat wandelen in de natuur de hersenactiviteit vermindert die gepaard gaat met stress

Nieuwe studie vindt dat wandelen in de natuur de hersenactiviteit vermindert die gepaard gaat met stress

Luister naar dit artikel

Wonen in een stad is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van een psychische stoornis, terwijl wonen in de buurt van de natuur grotendeels gunstig is voor de geestelijke gezondheid en de hersenen. Het is aangetoond dat een centraal hersengebied dat betrokken is bij stressverwerking, de amygdala, minder wordt geactiveerd tijdens stress bij mensen die op het platteland wonen, in vergelijking met mensen die in steden wonen, wat duidt op de potentiële voordelen van de natuur.

“Maar tot nu toe kon het kip-en-ei-probleem niet worden ontward, namelijk of de natuur de effecten in de hersenen veroorzaakte of dat bepaalde individuen ervoor kozen om in landelijke of stedelijke regio’s te wonen”, zegt Sonja Sudimac, predoctoraal fellow in de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience en hoofdauteur van de studie.

Om oorzakelijk bewijs te verkrijgen, onderzochten de onderzoekers van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience de hersenactiviteit in regio’s die betrokken zijn bij stressverwerking bij 63 gezonde vrijwilligers voor en na een wandeling van een uur in het Grunewald-bos of een winkelstraat met verkeer in Berlijn met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI). De resultaten van de studie onthulden dat de activiteit in de amygdala afnam na een wandeling in de natuur, wat suggereert dat de natuur gunstige effecten heeft op hersengebieden die verband houden met stress.

“De resultaten ondersteunen de eerder veronderstelde positieve relatie tussen natuur en hersengezondheid, maar dit is de eerste studie die het causale verband aantoont. Interessant is dat de hersenactiviteit na de stadswandeling in deze regio’s stabiel bleef en geen toename liet zien, wat pleit tegen een algemeen aanvaarde opvatting dat blootstelling in de stad extra stress veroorzaakt”, legt Simone Kühn uit, hoofd van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience.

De auteurs laten zien dat de natuur een positieve invloed heeft op hersengebieden die betrokken zijn bij stressverwerking en dat deze al na een wandeling van een uur kan worden waargenomen. Dit draagt ​​bij aan het begrip van de invloed van onze fysieke leefomgeving op de hersenen en de geestelijke gezondheid. Zelfs een korte blootstelling aan de natuur vermindert de amygdala-activiteit, wat suggereert dat een wandeling in de natuur kan dienen als een preventieve maatregel tegen het ontwikkelen van psychische problemen en het bufferen van de mogelijk nadelige impact van de stad op de hersenen.

De resultaten sluiten aan bij een eerdere studie (2017, Scientific Reports) waaruit bleek dat stedelingen die dicht bij het bos woonden een fysiologisch gezondere amygdalastructuur hadden en daardoor vermoedelijk beter bestand waren tegen stress. Deze nieuwe studie bevestigt opnieuw het belang van stedenbouwkundig beleid om meer toegankelijke groene gebieden in steden te creëren om de geestelijke gezondheid en het welzijn van de burgers te verbeteren.

Om de gunstige effecten van de natuur in verschillende populaties en leeftijdsgroepen te onderzoeken, werken de onderzoekers momenteel aan een onderzoek naar de invloed van een wandeling van een uur in natuurlijke versus stedelijke omgevingen op stress bij moeders en hun baby’s.

Bronnen:

  1. Sonja Sudimac, Vera Sale, Simone Kühn. How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in natureMolecular Psychiatry, 2022; DOI: 10.1038/s41380-022-01720-6

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Werk je in het zweet voor je hersenen: oefening beschermt verouderingssynapsen
Next B-vitamines kunnen mogelijk worden gebruikt om gevorderde niet-alcoholische leververvetting te behandelen

You might also like

Natuurlijk genezen

5 manieren om uw risico op een hartaanval met 80% te verminderen

Luister naar dit artikel Het concept van een hartaanval krijgen, of iemand kennen die risico loopt, is beangstigend. Het gevoel overkwam me onlangs toen ik hoorde dat iemand in mijn

Natuurlijk genezen

Koffie geassocieerd met verbeterde overleving bij patiënten met darmkanker

Luister naar dit artikel Bij een grote groep patiënten met uitgezaaide darmkanker was consumptie van een paar kopjes koffie per dag geassocieerd met een langere overleving en een lager risico

Natuurlijk genezen

Eén uur extra slaap vermindert risico op diabetes type 2

Luister naar dit artikel Mensen die te weinig slapen hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt

In tegenstelling tot de reguliere media hebben wij geen inkomsten uit advertenties en ook ontvangen wij geen subsidies van de overheid. Om te bestaan zijn wij volledig afhankelijk van de donaties van onze lezers!

Een gulle donatie verzekert dat we ook in 2023 iedereen van het echte nieuws kunnen blijven voorzien!


<< Klik hier om te doneren >>

 

Misschien later