Wetenschappers ontwikkelen glas gemaakt van hout dat op bijna alle mogelijke manieren beter presteert dan traditioneel glas

Wetenschappers ontwikkelen glas gemaakt van hout dat op bijna alle mogelijke manieren beter presteert dan traditioneel glas

Luister naar dit artikel

Kun je je een scenario voorstellen waarin je door bomen naar een groenere toekomst kijkt?


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Dit scenario kan uitkomen omdat bomen de heldere ruiten in ramen vervangen.

FPL of Forest Products Laboratory-onderzoeker Junyong Zhu heeft samengewerkt met collega’s van de Universiteit van Maryland en de Universiteit van Colorado om een ​​transparant houtmateriaal te ontwikkelen dat kan worden beschouwd als het raam voor een betere toekomst.

De onderzoekers hadden ontdekt dat het transparante hout het potentieel had om in elk opzicht beter te presteren dan traditioneel glas, wanneer het in de bouw wordt gebruikt.

De onderzoekers publiceerden hun werk in het Journal of Advanced Functional Materials in hun paper, “A Clear, Strong, and Thermally Insulated Transparent Wood for Energy Efficient Windows.”

Transparant hout is misschien wel het beste alternatief voor glas

Glas is het meest gebruikte materiaal om ramen te bouwen en komt met een flinke prijs, zowel economisch als ecologisch.

Warmte kan gemakkelijk door glas gaan (vooral enkel glas) en leidt in de winter tot hogere energiekosten wanneer deze warmte gemakkelijk ontsnapt. De ecologische voetafdruk die overblijft na de productie van glas is ook vrij hoog. De productie-emissies bedragen ongeveer 25.000 ton per jaar.

De ontdekking van transparant hout wordt geprezen als een van de meest veelbelovende materialen van de toekomst. Het werd gemaakt toen het hout van de balsaboom bij kamertemperatuur werd behandeld in een oxiderend bad dat al zijn zichtbaarheid verbleekte. Het hout werd vervolgens doordrongen met PVA (polyvinylalcohol), een synthetisch polymeer, om een ​​product te creëren dat op glas leek.

Door de natuurlijke cellulose in de structuur van hout en het energieabsorberende polymeer was het duurzamer en lichter dan traditioneel glas. Het is ook bestand tegen sterkere schokken dan de eerste en buigt/splintert in plaats van te versplinteren.

De USDA was behoorlijk onder de indruk, Zweden ging een stap verder

De USDA was behoorlijk onder de indruk van de creatie: “Met al deze potentiële voordelen voor consumenten, productie en het milieu, kon het argument voor transparant hout niet … duidelijker zijn.”

Het zal vrij kosteneffectief zijn om over te stappen op transparant hout, aangezien het 5 keer meer thermisch efficiënt is dan glas, wat u zou helpen om uw energiekosten te verlagen. Het materiaal is gemaakt van een hernieuwbare bron met een vrij lage CO2-uitstoot en is ook compatibel met de huidige industriële apparatuur. De overgang naar de productie van dit materiaal zal vrij eenvoudig zijn.

Het transparante hout biedt verschillende voordelen voor de consumenten, de productie-eenheden en vooral het milieu.

Een ander team van onderzoekers van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology heeft het idee een stap verder gebracht en het transparante hout gevuld met een polymeer genaamd polyethyleenglycol (PEG), waardoor het de mogelijkheid heeft om warmte te absorberen en af ​​te geven. Het zou het koelen en verwarmen van huizen nog goedkoper kunnen maken.

Celine Montanari, een onderzoeker die betrokken was bij de KTH-studie, zei:

“Tijdens een zonnige dag neemt het materiaal warmte op voordat het de binnenruimte bereikt en is het binnen koeler dan buiten. En ‘s nachts gebeurt het omgekeerde: de PEG wordt vast en geeft warmte binnenshuis af, zodat je een constante temperatuur in huis kunt behouden.

PEG is een faseveranderend materiaal dat begint als een vaste stof en smelt bij een bepaalde temperatuur. Wanneer het is opgelost, kan het warmte opslaan en in vaste toestand kan het de warmte afgeven die eerder was opgesloten.

Bronnen: Truth Theory

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous HET IS ALLEMAAL WEG: Het laatste van het oude bos is vernietigd
Next Broccoli kan hersenregeneratie stimuleren, suggereert nieuw onderzoek

You might also like

Bouwen en Verbouwen

Hij giet zout in een grote koekenpan, 1 minuut later? Dit Is Geniaal!

Luister naar dit artikel De meeste van ons weten wel wat voor wonderen zout kan verrichten, een beetje over je eten en smaakt stukken beter. Of een wijnvlek op je

Bouwen en Verbouwen

9 meest effectieve manieren om onkruid op natuurlijke wijze te doden

Luister naar dit artikel Als je urenlang hebt geknipt, getrimd en geplant om ervoor te zorgen dat je tuin er mooi en ontspannend uitziet, is het zien van onkruid dat

Bouwen en Verbouwen

Geef niet langer meer geld uit aan vaatwastabletten! Je maakt ze namelijk heel gemakkelijk zelf op deze manier

Luister naar dit artikel Die vaatwasser, super handig, laat ‘m lekker voor je werken. Ook hiervoor is er een super recept om je eigen vaatwasser poeder te maken. Lekker goedkoop