Zoet superfood: Australische manuka-honing is net zo voordelig als Nieuw-Zeelandse rassen

Zoet superfood: Australische manuka-honing is net zo voordelig als Nieuw-Zeelandse rassen


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Wie op zoek is naar gezonde en natuurlijke suikeralternatieven wendt zich vaak tot honing. De zoete siroop wordt vaak gebruikt als een huismiddeltje voor aandoeningen zoals gingivitis of een zere keel, maar met name manukahoning wordt gewaardeerd bij gezondheidsliefhebbers omdat het krachtige antibacteriële eigenschappen heeft.

Manuka-honing uit Nieuw-Zeeland is een superfood dat wordt gebruikt om huidwonden te behandelen, cholesterol te verlagen en kanker te voorkomen, maar een onderzoek heeft uitgewezen dat in Australië gemaakte manuka net zo effectief kan zijn tegen superbacteriën.

Een team van onderzoekers van de University of Technology Sydney bestudeerde meer dan 80 honingstalen afkomstig van bloeiende manuka (Leptospermum scoparium) bomen uit Queensland en New South Wales. Ze ontdekten dat de chemische stof die van Manuka-honing uit Nieuw-Zeeland een superfood maakte, ook aanwezig was in de variëteiten uit Australië.

Dr. Nural Cokcetin, een auteur van de studie, legde uit dat de bevindingen iets zijn dat onderzoekers lang hebben geloofd: dat Australische manuka-honing een geweldige bron is van de heilzame stof methylglyoxal (MGO).

Onderzoekers ontdekten ook dat, hoewel meer dan zeven jaar zijn verstreken na het oogsten, de activiteit van Australische manuka-honing ongewijzigd blijft. Dit suggereert dat de houdbaarheid van medicinale honingproducten ook kan worden verlengd.

Cokcetin vervolgde dat de bevindingen Australische manuka-honing op het juiste moment op de internationale radar zetten, omdat gezondheidsexperts over de hele wereld continu op zoek zijn naar natuurlijke remedies voor antibioticaresistentie.

De afgelopen jaren is het aantal antibioticaresistente superbugs gestegen, wat een hernieuwde interesse in het klinische gebruik van honing heeft opgeroepen. Honing doodt niet alleen bacteriën bij contact. Verrassend genoeg ontwikkelen bacteriën geen weerstand tegen het zoete superfood.

Vooral de manukasoort vertoont een buitengewoon “hoog niveau van antibacteriële activiteit”. Nieuw-Zeeland heeft gediend als de dominante bron voor medicinale honing. Het land groeit echter slechts één soort Leptospermum; bovendien besmet de parasitaire varroamijt de honingbijenkolonies van Nieuw-Zeeland.

Australië heeft meer dan 83 soorten Leptospermum op de grond groeien en de bijenteelt is nog steeds vrij van de varroamijt. Met meer dan 12.400 geregistreerde imkers in Australië en meer dan 200.000 commercieel gebruikte bijenkasten, produceert de industrie tot 30.000 ton honing op jaarbasis.

“Dat de manuka-variëteiten in Australië net zo actief zijn als die in Nieuw-Zeeland, en in wezen hetzelfde chemische profiel hebben, zal een aanzienlijke waarde toevoegen aan Australische honing voor imkers en een overvloedige voorraad medicinale honing bieden”, aldus professor Liz Harry, directeur van het ithree-instituut aan de University of Technology Sydney en co-auteur van de studie.

Michael Hornitzky, een woordvoerder van het Honey Bee & Pollination Research and Development-programma, deelde dat de resultaten van het onderzoek de vraag naar Australische honing aanzienlijk zouden kunnen verhogen.

Hij voegde eraan toe dat de ontdekking van deze uitgebreide bronnenbasis de rol van Australië in de bevoorrading van de groeiende markt voor medicinale honing helpt te versterken.

Snelle feiten over manuka-honing

Hoewel bekend als “manuka” in Nieuw-Zeeland, is Leptospermum meer algemeen bekend als de “tea tree plant” in Australië.
Varroamijten beïnvloeden netelroos door zich te voeden met en leven van de volwassen honingbijen, poppen en larven. Door zich te voeden en te reproduceren op het honingbijbroed, veroorzaken ze misvormingen, brengen virussen over en verminderen de populatie van de bijenkorf sterk.
Manuka-honing is geprezen om zijn werkzaamheid bij zowel externe als interne medische toepassingen. Het is gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen die vatbaar zijn voor ernstige infecties, spijsverteringsproblemen, ringworm en vele andere aandoeningen.
Manuka-honing kan zelfs cosmetisch worden gebruikt, omdat het ook kan worden gebruikt als gezichtsreiniger en om zich te ontdoen van roos. Sommigen hebben het gebruikt om de tandgezondheid te verbeteren, omdat het, naast zijn antimicrobiële, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen, ook een hoge voedingswaarde bevat.
Manuka-honing is ook een rijke bron van verschillende mineralen en vitaminen zoals calcium, zink en fosfor.
Bevredig je zoetekauw en profiteer van de gezondheidsvoordelen van een alternatief voor natuurlijke suiker door over te schakelen op manuka-honing.

Bronnen:

Previous 5 manieren waarop vasten uw levensduur en algehele welzijn kan verbeteren
Next Onderzoek naar het gebruik van natuurlijke producten als alternatieven voor chemische herbiciden

You might also like

Natuurlijk genezen

Het is officieel: koffiedrinkers leven langer

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Jouw oorsmeer kan je tonen hoe gezond of ziek je bent. Wat voor kleur heeft die van jou?

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

8 redenen waarom je vandaag moet beginnen met het eten van ananas!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar