Het eten van voedingsrijke pompoenpitten kan helpen om de gezondheid van je hart te verbeteren
april 27, 2020 1913 Views

Het eten van voedingsrijke pompoenpitten kan helpen om de gezondheid van je hart te verbeteren

Luister naar dit artikel

Pompoenen zijn een belangrijk onderdeel van het vakantieseizoen. Van pompoentaarten tot pompoenkruiden lattes, een echte vakantiemaaltijd is niet compleet zonder deze feloranje vrucht.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Helaas worden pompoenpitten vaak weggegooid. Om te beginnen bieden de kleine zaadjes niet zoveel “vlees” als de dikke en levendige pulp. Maar ondanks hun grootte zitten deze knapperige zaden boordevol gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en omega-3 vetzuren, die onder andere de cardiovasculaire gezondheid helpen ondersteunen.

Pompoenpitten zijn een hart-gezonde bron van belangrijke voedingsstoffen

Zoals veel soorten noten en zaden, worden pompoenpitten beschouwd als hart-gezonde superfoods vanwege de effecten van de zaden op cardiometabolische factoren zoals bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel.

Het hoge gehalte aan antioxidanten in pompoenpitten helpt bijvoorbeeld om vernauwde bloedvaten te verminderen die worden veroorzaakt door cholesterolophoping, waardoor het risico op cardiovasculaire complicaties zoals een beroerte en een hartaanval wordt geminimaliseerd. Essentiële micronutriënten zoals magnesium en zink hebben ook krachtige effecten tegen hypertensie (hoge bloeddruk).

Bovendien bevatten pompoenpitten veel koper, wat het aantal rode bloedcellen in het lichaam verhoogt, wat de bloedcirculatie bevordert. Koper zorgt er ook voor dat het lichaam ijzer efficiënter kan opnemen en minimaliseert het risico op bloedarmoede, een voedingstekort dat wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, pijn op de borst en bleekheid.

Een ander cardiometabolisch voordeel van pompoenpitten houdt verband met een verlaagd risico op diabetes type 2. Vanwege de antioxiderende eigenschappen van omega-3-vetzuren kan regelmatige consumptie van pompoenpitten een hoge bloedsuikerspiegel helpen verlagen en schommelingen na de maaltijd voorkomen.

Bovendien remt het hoge vezelgehalte van pompoenpitten ook de opname van overtollige glucose in de darmen. Hoogwaardige eiwitten daarentegen helpen de stofwisseling te stimuleren en het lichaam efficiënter vet te laten verbranden, waardoor het risico op obesitas en diabetes type 2 wordt verminderd. (Gerelateerd: Diabetespreventieonderzoek: vezels helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, darmbacteriën te verbeteren.)

Een dierstudie uit 2010 toonde ook aanwijzingen aan dat pompoenpitten diabetische complicaties hielpen voorkomen. De studie, gepubliceerd in Journal of Diabetes and Its Complications, onthulde dat pompoenpitten het niveau van plasma-enzymen helpen verlagen die worden veroorzaakt door leverlaesies – een bijwerking van diabetes type 2 – bij diabetische ratten.

Andere bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een ongelooflijk gezonde caloriearme snack die essentiële vitamines en mineralen bevat. Ze zijn misschien klein, maar de voordelen die ze bieden, zijn vergelijkbaar met die van de meeste vlees- en plantaardige bronnen van eiwitten, vezels en belangrijke micronutriënten. Hier zijn andere bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten, waardoor ze een waardige aanvulling zijn op elk dieet.

Pompoenpitten verlagen het risico op bepaalde vormen van kanker

De antioxidanten in pompoenen werken om vrije radicalen te neutraliseren die cellulaire schade veroorzaken, wat na verloop van tijd kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. Antioxidanten helpen ook de groei van tumoren te remmen en ze kunnen zelfs geprogrammeerde celdood van kankercellen veroorzaken. In het bijzonder beschermen pompoenpitten tegen kanker van de borsten, longen en dikke darm.

Pompoenpitten verbeteren de slaapkwaliteit

Pompoenpitten zijn een natuurlijke bron van tryptofaan, een aminozuur dat de slaap bevordert. Een hoog magnesiumgehalte wordt doorgaans ook geassocieerd met een betere slaapkwaliteit.

Pompoenpitten ondersteunen de gezondheid van prostaat en blaas

Pompoenpitten en pompoenpittenolie worden veel gebruikt in de traditionele geneeskunde om het blaasweefsel te versterken en bacteriële infecties te voorkomen. Pompoenpitten kunnen ook helpen bij het verlichten van symptomen van goedaardige prostaathyperplasie, een aandoening die wordt gekenmerkt door vergrote prostaatklieren en verlies van controle over de blaas.

Pompoenpitten zijn zeer voedzame superfoods die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Eet veel pompoenpitten om de gezondheid van het hart te verbeteren, voedingstekorten te voorkomen en het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Gezonde desserts: Frambozen cacao plakken
Next Slechts 10 minuten doorbrengen met uw huisdieren verbetert uw humeur en verlicht stress, zeggen wetenschappers

You might also like

Natuurlijk genezen

9 Planten die pijn en pijn verminderen om thuis te groeien

Luister naar dit artikel Verminder uw afhankelijkheid van pillen en medicijnen door bekrachtigd te worden met kennis van natuurlijke plantenremedies die dezelfde taak kunnen uitvoeren zonder ernstige bijwerkingen of de

Natuurlijk genezen

Voorkom natuurlijk verkoudheid en griep met deze 10 immuunboosttips

Luister naar dit artikel Met het veranderende seizoen zullen onze immuunsystemen harder moeten werken om ziekten te bestrijden. Dit komt deels doordat ons lichaam minder zonlicht en vitamines krijgt, evenals

Natuurlijk genezen

Jouw oorsmeer kan je tonen hoe gezond of ziek je bent. Wat voor kleur heeft die van jou?

Luister naar dit artikel Zoals geldt voor de meeste lichaamsvloeistoffen, is oorsmeer nou niet bepaald een nonchalant gespreksonderwerp. Maar het feit is dat dit plakkerige goedje erg belangrijk is voor