*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Slechts 10 minuten doorbrengen met uw huisdieren verbetert uw humeur en verlicht stress, zeggen wetenschappers

Slechts 10 minuten doorbrengen met uw huisdieren verbetert uw humeur en verlicht stress, zeggen wetenschappers

Volgens nieuw onderzoek is het slechts 10 minuten om katten en honden te aaien een effectieve manier om je stressniveaus te verminderen.

Uit de studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Washington State University (WSU), bleek dat het algemene welzijn van de studiedeelnemers – alle studenten – snel verbeterde na het aaien van katten en honden. Deze verbetering werd zelfs waargenomen bij mensen die erg gestrest waren, aldus de onderzoekers van de studie, die opmerkten dat ze een “significante” vermindering van cortisol vonden? – het hormoon dat het lichaam aanmaakt in tijden van stress? – bij de deelnemers.

Slechts 10 minuten met katten en honden is genoeg

De WSU-onderzoekers keken naar de stress van studenten. Veel universiteiten hebben al diervriendelijke therapieprogramma’s aangenomen, meestal met katten of honden, waar gestreste studenten met de dieren kunnen communiceren.

Zoals beschreven in de studie, namen de onderzoekers 249 studenten en verdeelden ze in vier groepen. Alle studenten gaven speekselmonsters, zowel voor als na de interactie met de katten en honden. De onderzoekers gebruikten deze om te testen op cortisolspiegels.

De eerste groep studenten was de enige die deelnam aan huisdierentherapie. Ze speelden tien minuten lang vrij met de dieren. De tweede groep observeerde de eerste groep terwijl ze wachtten op hun tien minuten speeltijd. De derde groep kreeg foto’s van de dieren te zien terwijl ze wachtten op hun beurt. Ten slotte kreeg de vierde groep niets en werd ze eenvoudig gezegd in de rij te wachten tot ze aan de beurt waren om met de dieren te spelen – een beurt die nooit kwam.

De studie toonde aan dat zelfs een korte interactie met katten en honden de cortisolspiegel van de studenten aanzienlijk verlaagde.

“Slechts 10 minuten kunnen een aanzienlijke impact hebben”, zei Patricia Pendry, een van de onderzoekers en een universitair hoofddocent aan de afdeling Human Development van de WSU. “Studenten in ons onderzoek die interactie hadden met katten en honden hadden een significante vermindering van cortisol, een belangrijk stresshormoon.”

Pendry verklaarde dat zij en haar collega’s al wisten dat interactie met dieren ‘positieve emoties’ bij studenten opriep. Wat hun studie wilde achterhalen was of de ervaringen van de studenten hun stress verminderden ‘op een minder subjectieve manier’.

“En dat is zo,” zei Pendry triomfantelijk, “wat opwindend is omdat de vermindering van stresshormonen na verloop van tijd aanzienlijke voordelen kan hebben voor de fysieke en mentale gezondheid.”

Pendry hoopt verder dat hun studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift AERA Open, scholen kan helpen bij het ontwikkelen van langetermijnprogramma’s voor stresspreventie, waarbij therapie met dieren wordt ondersteund. (Gerelateerd: besmettelijke emoties: onderzoek suggereert dat honden de stressniveaus van de eigenaar weerspiegelen.)

Stress vermindert je algehele welzijn

Pendry en haar collega’s maken zich terecht zorgen over de gevaren van stress. Stress is meestal zelfbeperkend, wat betekent dat zodra de waargenomen stressor voorbij is, de hormoonspiegels van uw lichaam weer normaal worden.

Als de stressoren echter altijd aanwezig zijn, blijft het stressreactiesysteem van het lichaam ingeschakeld. Er zijn tal van redenen waarom mensen constant stress zouden voelen, zoals het hebben van rekeningen om te betalen, een gezin om voor te zorgen of, in het geval van Pendry’s deelnemers aan de studie, zeer veeleisende academische vereisten.

Als het stressreactiesysteem van uw lichaam voor langere tijd wordt geactiveerd, produceert uw lichaam meer cortisol en andere stresshormonen. Dit kan veel van de natuurlijke processen van uw lichaam verstoren, waardoor u een verhoogd risico loopt op veel gezondheidsproblemen, zoals:

Ongerustheid
Depressie
Geheugen- en concentratieproblemen
Hoofdpijn
Gewichtstoename
Slaapproblemen
Spijsverteringsproblemen
Hartziekte

Dit is de reden waarom Pendry en haar team terecht bezorgd zijn over het welzijn van studenten, vooral omdat het niveau van academische stress, depressie, angst en, het ergste van alles, zelfmoordgedachten op veel plaatsen toeneemt. Zonder enige passende actie, hetzij door langdurige therapieprogramma’s met behulp van dieren of andere interventies, kan de mentale gezondheid van veel studenten blijven verslechteren onder de stress van het academische leven.

Bronnen:

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Het eten van voedingsrijke pompoenpitten kan helpen om de gezondheid van je hart te verbeteren
Next Verwijder kledingvlekken met deze 2 doe-het-zelfreinigers gemaakt met niet-giftige ingrediënten

About author

You might also like