Zou een eenvoudige vitamine een middel tegen veroudering kunnen zijn?

Zou een eenvoudige vitamine een middel tegen veroudering kunnen zijn?


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Veel factoren dragen bij aan het verouderingsproces. In het bijzonder wordt gezegd dat oxidatieve schade de belangrijkste oorzaak van veroudering is. Wetenschappers hebben echter misschien net een manier gevonden om veroudering te vertragen. In een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, ontdekten onderzoekers dat niacinamide of vitamine B3 kan beschermen tegen oxidatieve schade en het begin van veroudering kan vertragen.

Vitamine B3 of nicotinamide riboside chloride – of gewoon niacine – is een van de acht B-vitamines. Het speelt een sleutelrol in de spijsvertering, huid, haar en zenuwgezondheid.

Vitamine B3 verhoogt de productie van een anti-verouderingsmiddel

De gezondheidsvoordelen van niacine worden vaak toegeschreven aan zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat niacine de productie van een enzym genaamd nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) kan stimuleren.

NAD komt voor in alle cellen en speelt een vitale rol in metabole processen. Het helpt voedingsstoffen om te zetten in cellulaire energie en werkt met eiwitten om bepaalde biologische activiteiten te reguleren. Deze biologische activiteiten zijn een essentieel onderdeel voor het beheer van oxidatieve stress. Helaas neemt het NAD-gehalte in het lichaam af met de leeftijd.

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado wilden weten of suppletie met vitamine B3 het NAD-gehalte kon verhogen. Om dit te onderzoeken, rekruteerden ze 30 volwassenen om deel te nemen aan het onderzoek. Onderzoekers vroegen de deelnemers om tweemaal daags 500 mg vitamine B3 in te nemen en zes weken lang eenmaal daags één placebopil. Ze ontdekten dat supplementen met vitamine B3 de productie van NAD in het lichaam zou kunnen stimuleren. Hun resultaten toonden ook aan dat verhoogde vitamine B3-inname het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verminderen. De dagelijkse suppletie van vitamine B3 hielp bij het reguleren van de bloeddruk en voorkwam arteriële stijfheid.

De onderzoekers benadrukten het belang van NAD in het lichaam. “NAD + is kritisch betrokken bij zowat elk metabolisch proces in onze cellen,” zei Christopher Martens, hoofdauteur van de studie. Hij voegde eraan toe: “Wij geloven dat door NAD + terug te brengen naar jeugdige niveaus, we de fysiologische functie kunnen verbeteren en mogelijk het risico op leeftijdsgebonden ziekten kunnen voorkomen.”

Nog meer redenen om vitamine B3 in uw dagelijkse routine op te nemen

Naast het vertragen van de tekenen van veroudering, kan vitamine B3 ook acne en hyperpigmentatie verminderen, kanker en diabetes voorkomen en osteoartritis beheersen.

Acne verminderen: Onderzoek toont aan dat niacinamide ontstekingsremmende eigenschappen bevat die acne helpen verminderen. Lokale behandeling die vitamine B3 bevat, kan op het getroffen gebied worden toegepast. Het is ook bekend dat het nemen van niacinamidesupplementen acne vermindert.
Hyperpigmentatie verminderen: verschillende klinische onderzoeken in een vroeg stadium onthullen dat fotoveroudering kan worden behandeld met niacinamide. Bovendien geloven veel mensen dat niacinamide een ongelijkmatige teint kan verminderen die wordt veroorzaakt door hyperpigmentatie en melasma.
Voorkom kanker: Onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine heeft aangetoond dat niacinamide effectief was in het verminderen van het risico op huidkanker. Ze vroegen deelnemers met een hoog risico om meer dan een jaar behandelingen met niacinamide te nemen. Hun resultaten toonden aan dat niacinamide de deelnemers hielp hun risico op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom met 23 procent te verminderen. Bovendien verminderde de behandeling met niacinamide het risico op actinische keratose of pre-kanker.
Voorkomen van diabetes: er zijn onderzoeken die suggereren dat niacinamide vroege stadia van type 1 diabetes kan voorkomen en behandelen – een insulineafhankelijke type diabetes.
Beheer artrose: mensen met artrose kunnen baat hebben bij niacinamide-suppletie. Veel onderzoeken tonen aan dat niacinamide helpt om de symptomen van artrose te beheersen. Regelmatige inname van deze vitamine kan de flexibiliteit van de gewrichten verbeteren en ontstekingen verminderen. Bovendien kan het bij regelmatig gebruik mogelijk zijn om het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen te verminderen.

Bronnen:

Healthline.com

Nature.com

ElysiumHealth.com

VeryWellHealth.com

Previous Feta: 's Werelds gezondste kaas waar niemand over praat
Next Curcumine verbetert de symptomen van NAFLD en obesitas

You might also like

Natuurlijk genezen

Volg deze 10 stappen en onderdruk erfelijke aandoeningen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Kruidenmengsel waarvan is aangetoond dat het inflammatoire huidaandoeningen verlicht

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Drink deze thee om cortisolgehaltes te verlagen, acne een halt toe te roepen en angsten te verminderen!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar