Curcumine verbetert de symptomen van NAFLD en obesitas

Curcumine verbetert de symptomen van NAFLD en obesitas

Luister naar dit artikel

Het consumeren van grote hoeveelheden curcumine – de bioactieve stof die aanwezig is in het kruid kurkuma – kan helpen bij het verbeteren van obesitas en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij patiënten met beide. Een Iraanse studie wees uit dat het nemen van curcuminesupplementen factoren vermindert die bijdragen aan de twee gezondheidsproblemen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De onderzoekers vergeleken de effecten van een curcuminesupplement met die van een placebo. Ze ontdekten dat zwaarlijvige deelnemers met NAFLD die curcumine innamen hogere concentraties ‘goed’ cholesterol in hun bloed hadden.

Andere gerapporteerde effecten van curcumine-suppletie zijn onder meer vermindering van de accumulatie van levervet, slanker worden en minder inflammatoire biomarkers in de lever.

De studie evalueerde de mogelijke impact van nano-curcumine, een formule die het lichaam gemakkelijker maakte om de verbinding te absorberen. Het ontving steun van Tehran University of Medical Sciences (TUMS), de National Iranian Oil Company (NIOC) Central Hospital, de Alborz University of Medical Sciences en de Baqiyatallah University of Medical Sciences.

“Aangezien er geen medicijnen zijn om het te bestrijden, is de rol van voeding een belangrijke behandelingsfactor,” schreef het onderzoeksteam in hun wetenschappelijk artikel. “Door voedingscomponenten zoals curcumine te onderzoeken op NAFLD-verbetering, kunnen onderzoekers nieuwe behandelingen beginnen te ontdekken.”

Zwaarlijvige patiënten met leververvetting kunnen baat hebben bij het nemen van curcuminesupplementen

Het experiment vond plaats in het NIOC Central Hospital. De onderzoekers kozen patiënten met overgewicht of obesitas met de diagnose NAFLD als deelnemers.

Na het verzamelen van in totaal 84 patiënten met zowel obesitas als NAFLD, verdeelden de onderzoekers het cohort in actieve en placebogroepen. Hoewel de opdracht willekeurig was, zorgden ze er ook voor dat ze controle hadden over seks.

De leden van de actieve groep slikten elke dag twee capsules nano-curcumine. Ze consumeerden de eerste bij het ontbijt en de tweede tijdens het diner. Elke capsule bevatte 40 milligram curcumine voor een dagelijks totaal van 80 mg.

Tegelijkertijd kregen de deelnemers in de placebogroep capsules die qua uiterlijk en smaak op het curcuminesupplement leken. Ze namen ook elke dag twee placebos.

Alle deelnemers kregen advies over gezonde levensstijlveranderingen.

Van het begin tot het einde van het proces, volgden de Iraanse onderzoekers de voedselinname en fysieke activiteiten van de deelnemers met behulp van vragenlijsten. Ze maten ook het gewicht van de deelnemers, middelomtrek, vetophoping, de grootte van hun lever en bloedbiomarkers.

Curcumine verhoogt nesfatin niveaus die een gezonde leverfunctie ondersteunen
De resultaten van hun experiment toonden aan dat suppletie met nano-curcumine de niveaus van bloedglucose, lipiden en biomarkers van ontsteking bij zwaarlijvige patiënten verlaagde. Het verminderde ook de tailleomtrek van de deelnemers.

De onderzoekers ontdekten ook dat het supplement de concentraties nesfatin in het bloed verhoogde. Nesfatin is een natuurlijk voorkomende chemische stof die toezicht houdt op de opslag van honger en vet in het lichaam.

Nano-curcumine verlaagde ook de bloedspiegels van levertransaminasen, die wijzen op leverschade. Ten slotte verminderde curcumine de ophoping van vet in de lever.

De onderzoekers concludeerden dat nano-curcumine NAFLD kan helpen behandelen door het nesfatinegehalte in het bloed te verhogen.

“Deze studie was de eerste die de effecten van nanocurcumine op de serumspiegel van enkele belangrijke factoren met betrekking tot overgewicht, obesitas en NAFLD beoordeelde,” meldden de onderzoekers. “Verdere studies naar de effecten van curcumine worden voorgesteld, met grotere steekproefgroottes, langere looptijden, niet-obese patiënten en rekening houdend met de genoemde beperkingen.”

Het Iraanse farmaceutische bedrijf Exir-Nano-Sina leverde de actieve supplementen en placebos voor de experimenten.

De onderzoekers ontvingen financiering van de TUMS. Hun bevindingen werden begin dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Metabolism.

Bronnen:

NutraIngredients-USA.com

NutritionAndMetabolism.BioMedCentral.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Zou een eenvoudige vitamine een middel tegen veroudering kunnen zijn?
Next Kaneel: een zoet-pittige traktatie voor het bestrijden van Alzheimer

You might also like

Natuurlijk genezen

De gezondheidsvoordelen van groene thee

Luister naar dit artikel Je weet dat groene thee veel voordelen biedt voor ons en onze gezondheid. Chinezen kenden de gezondheidsvoordelen van groene thee al lang geleden en ze gebruiken

Natuurlijk genezen

9 goede redenen waarom je vaker bier zou moeten drinken. Nummer 4 is erg belangrijk

Luister naar dit artikel We weten allemaal dat bier een alcoholische versnapering is die vaak wordt gedronken in een gezellige sfeer, met name in de meeste Europese landen. Het bevat

Natuurlijk genezen

Cuba promoot homeopathische behandeling voor ouderen als effectief wapen tegen het coronavirus

Luister naar dit artikel De Cubaanse regering zal beginnen met het uitdelen van een homeopathisch middel aan ouderen en andere kwetsbare mensen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te