5 gezondheidsvoordelen van knoflook: hoe deze eeuwenoude plant je lichaam beschermt

5 gezondheidsvoordelen van knoflook: hoe deze eeuwenoude plant je lichaam beschermt

Luister naar dit artikel

Knoflook is een van de oudste gewassen ter wereld. Historisch bewijs suggereert dat het al meer dan 7.000 jaar medicinaal en als voedselbron wordt gebruikt. In de oudheid was het een van de meest gewaardeerde planten. Tegenwoordig wordt de plant heel vaak gebruikt om talloze gerechten zoals pasta, soepen en brood op smaak te brengen. Studies hebben ook aangetoond dat knoflooksupplementen kunnen helpen het cholesterolgehalte in het bloed en hoge bloeddruk te verlagen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Gerelateerd aan uien en prei, is knoflook een scherpe groente die deel uitmaakt van de Allium-familie. Hippocrates, die wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde, zou knoflook hebben voorgeschreven voor verschillende ziekten, zoals longproblemen, zweren en buikzweren. Het heeft door de geschiedenis heen verschillende delen van de wereld bereikt, waaronder het oude Egypte, Rome, Griekenland, India, China en zelfs in het noorden in de gebieden van de Vikingen.

Hoewel de moderne geneeskunde tegenwoordig misschien wat verfijnder is, zijn er nog steeds genoeg redenen om jezelf wat knoflook bij je maaltijden voor te schrijven. Hier zijn vijf hele goede:

1. Krachtige antioxidant

Allicine is een van de belangrijkste actieve componenten in knoflook. Er is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en vecht tegen schadelijke vrije radicalen die de cellen en weefsels in het lichaam kunnen beschadigen. Het is afgeleid van het aminozuur alliine, dat voorkomt in verse knoflook. Het hakken van knoflook activeert een enzym genaamd alliinase, waardoor alliine kan worden omgezet in allicine.

2. Schimmelwerende eigenschappen

Het gebruik van knoflook als antischimmelmiddel is een volksremedie, maar dat betekent niet dat huidig onderzoek dit niet ondersteunt. Van allicine is aangetoond dat het deze eigenschappen heeft. Meestal tonen onderzoeken aan dat knoflook Candida albicans bestrijdt, de schimmel die meestal schimmelinfecties bij vrouwen veroorzaakt. Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat knoflook niet alleen de groei ervan kan tegenhouden, maar ook de verspreiding ervan.

3. Bomvol voedingsstoffen

Knoflook is klein maar krachtig. Een enkel teentje bevat misschien niet zoveel, maar wie eet er eigenlijk maar één teentje? Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevat een kop knoflook vezels, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, mangaan en zelfs wat vitamine C.

4. Het kan het ontgiften ondersteunen

Studies hebben aangetoond dat knoflook de leverfunctie positief kan beïnvloeden door de leverenzymen te verminderen. Hoge leverenzymen, zoals alaninetransaminase (ALT), aspartaattransaminase (AST) en alkalische fosfatase (ALP), duiden doorgaans op leverbeschadiging of -ontsteking. Wanneer de lever aangetast is, zal dit meestal blijken uit deze bloedonderzoeken. Wanneer de lever optimaal functioneert, is uw lichaam in staat overtollige afvalstoffen optimaal af te voeren.

5. Knoflook kan beschermen tegen voedselvergiftiging

E. coli is een van de meest voorkomende bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Het wordt meestal aangetroffen in rauwe melk, rauw of onvoldoende verhit gehakt, rauwe kazen en besmette groenten. Het is aangetoond dat knoflook E. coli remt, dankzij de sterke antibacteriële eigenschappen. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten gevonden met Salmonella, een bacterie die veel voorkomt in kip, rundvlees, varkensvlees, eieren en fruit en groenten.

Kortom

Sommige mensen houden van de smaak van knoflook, anderen moeten er zo ver mogelijk van wegblijven zodra ze het ruiken. Er is echter een reden dat knoflook al duizenden en duizenden jaren in de keukens van mensen aanwezig is. Het voegt niet alleen een unieke smaak toe aan voedsel, maar onderzoeken blijven aantonen dat de gezondheidsvoordelen ervan niet alleen maar oudevrouwenverhalen zijn.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Het zijn niet alleen wortelen: het eten van druiven verbetert ook de gezondheid van de ogen

You might also like

Natuurlijk genezen

Empathische en energiegevoelige mensen hebben baat bij dicht bij een watermassa te zijn

Luister naar dit artikel Empathische mensen lijken een zeldzaam gezicht te worden in een wereld die zich richt op individualisme en egocentrische mensen prijst. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks

Natuurlijk genezen

Tips voor een betere vertering

Luister naar dit artikel Heb je last van een opgeblazen gevoel of zure oprispingen, dan kan je dit proberen. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we

Natuurlijk genezen

5 voedingsmiddelen die artritispijn helpen verminderen

Luister naar dit artikel Artritis is geen enkele ziekte, maar een reeks gerelateerde aandoeningen. Het is helaas een veel voorkomende en pijnlijke aandoening en vertegenwoordigt de belangrijkste oorzaak van invaliditeit