*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


5 Natuurlijke antiseptische planten die je kunt gebruiken om wonden te behandelen
juni 6, 2020 1580 Views

5 Natuurlijke antiseptische planten die je kunt gebruiken om wonden te behandelen

Een wond behandelen is een essentiële overlevingsvaardigheid. Je kunt het leren door EHBO-training of je kunt improviseren met medicinale planten als je in tijdnood zit. Deze planten hebben natuurlijke antiseptische eigenschappen die wonden kunnen helpen beschermen tegen infectie en het natuurlijke genezingsproces van de huid ondersteunen.

Wondhelende kruiden en planten

Veel medicinale planten over de hele wereld hebben antiseptische eigenschappen. De  natuurlijke wondgenezing van onderstaande planten wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Goudzegel

Goudzegel (Hydrastis canadensis) valt op door zijn antibacteriële eigenschappen, die voornamelijk afkomstig zijn van de actieve component berberine. Dit kruid is een veel voorkomend natuurlijk alternatief voor antibiotica zoals penicilline. Het kan plaatselijk worden gebruikt om wonden, roze ogen, aften en vaginale infecties te behandelen.

Het krachtigste deel van de goudzegel-plant zijn de wortels. Snijd deze in stukken, droog ze af en gebruik ze om tincturen of olie-infusies te maken.

Houd er rekening mee dat goudzegel een bedreigde status heeft, dus u kunt deze plant mogelijk niet zonder vergunning foerageren. Overweeg om goudzegel te kweken in je eigen medicinale tuin.

2. Naaldboomsap

Kegelvormige bomen, coniferen genoemd, lozen een kleverig sap wanneer hun schors is beschadigd. Het sap, ook wel hars of pek genoemd, bevat natuurlijke zuren en plantaardige stoffen, lignanen genaamd, die de boom helpen beschermen tegen infectie. De antiseptische eigenschappen van deze verbindingen kunnen een wond ook beschermen tegen infectie.

Boomharsen worden veel gebruikt voor de behandeling van wonden en zijn uitgebreid onderzocht op hun wondgenezing.

Om hars te gebruiken, verwarm het en meng het met olijfolie of kokosolie om een ​​zalf te maken. Harsen zijn ongelooflijk plakkerig, dus breng het niet rechtstreeks op een wond aan om te voorkomen dat het verband op de huid blijft plakken.

3. Calendula

Calendula, ook bekend als goudsbloem, is een van de vele medicinale planten die tot een geslacht met dezelfde naam behoren. Onderzoek wijst uit dat calendula een effectief antimicrobieel middel is tegen verschillende soorten bacteriën en schimmels.

Een studie van onderzoekers van het University of Maryland Medical Center wees uit dat calendula ontstekingen en zwellingen helpt verminderen. Het helpt ook de bloedtoevoer naar de wondplaats te verhogen, waardoor nieuwe bloedvaten en vezelige weefsels kunnen ontstaan.

De bloemen van calendula worden gedroogd voor medicinale preparaten. Merk op dat de gedroogde bloembladen felgeel of oranje moeten zijn – een indicatie van kwaliteit en versheid.

4. Weegbree

Weegbree (Plantago major) is een eetbare plant die vaak als onkruid wordt beschouwd. Het wordt over de hele wereld gevonden, ook in steden, en groeit mogelijk zelfs in uw achtertuin.

Weegbree zijn voedzame planten. Ze bevatten ook aucubine en allantoïne, de actieve stoffen die verantwoordelijk zijn voor de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Naast wondgenezing wordt weegbree ook gebruikt voor de behandeling van zweren, indigestie, brandend maagzuur, insectenbeten, diarree en verkoudheid.

Weegbree-bladeren kunnen worden gebruikt om tincturen en zalven te maken. Oudere bladeren worden gekozen voor medicinale doeleinden, terwijl jongere, zachtere bladeren beter zijn om te eten.

5. Oregano

De etherische olie van oregano (Origanum vulgare) heeft krachtige bacteriedodende eigenschappen, wat betekent dat het effectief bacteriën kan doden. Het helpt ook bij wondgenezing en vermindert zelfs het uiterlijk van littekens wanneer het lokaal wordt aangebracht. Volgens studies is oregano-olie effectief tegen vele soorten bacteriën, waaronder Escherichia coli. In feite wordt gezegd dat oregano-olie krachtiger is dan sommige moderne antibiotica.

Je kunt ook oregano-bladeren gebruiken om een ​​geïnfuseerde oliezalf of tinctuur voor wonden te maken.

Bronnen:

Previous Natuurlijke manieren om donkere kringen onder je ogen te verwijderen
Next Groene munt biedt volgens nieuw onderzoek cognitieve voordelen voor zowel jonge als oudere volwassenen

You might also like

Natuurlijk genezen

Val jij moeilijk in slaap? Deze 5 etenswaren werken beter dan slaappillen!

Ken je die avonden dat, wat je ook doet, je nou eenmaal niet in slaap kan vallen? Dit probleem hebben enorm veel mensen en raken uiteindelijk aan de slaappillen omdat

Natuurlijk genezen

Waarom slaap zo belangrijk is (en hoe het beter kan)

Lekker slapen, het blijft voor veel mensen problematisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat zo’n 32 procent van de Nederlanders een slaapprobleem heeft, van wie een kwart lijdt

Natuurlijk genezen

Kool – Natuurlijke remedie voor een maagzweer!

Kool bevat natuurlijke ingrediënten die werken als geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van (maag)zweren. Het feit dat kool kan helpen bij de behandeling van zweren, werd bewezen in