5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee

5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee

Luister naar dit artikel

Kamillethee is een populaire drank die ook een scala aan voordelen voor de gezondheid kan bieden.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Kamille is een kruid dat afkomstig is van de daisy-achtige bloemen van de plant Asteraceae familie. Het werd voor eeuwen gebruikt als een natuurlijke remedie voor diverse gezondheidsproblemen.

Om kamillethee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens toegediend in heet water.

Veel mensen genieten van kamillethee als een cafeïne-vrij alternatief voor zwarte of groene thee en voor zijn aardse, ietwat zoete smaak.

Verder bevat kamillethee anti-oxidanten die een rol kunnen spelen in het verlagen van het risico van een aantal ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en kanker.

Kamille heeft eigenschappen die de slaap en de spijsvertering kan helpen, als goed.

Dit artikel bespreekt de 5 potentiële voordelen voor de gezondheid van het drinken van kamillethee.

1. Kan de kwaliteit van slaap verbeteren

Kamille heeft enkele unieke eigenschappen die in aanmerking komen voor een betere nachtrust.

Het bevat apigenine, een antioxidant dat bindt aan bepaalde receptoren in de hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid of chronische slapeloosheid verminderen (1 , 2 ).

In een studie, depressieve vrouwen die kamillethee dronken voor twee weken meldde een betere kwaliteit van de slaap in vergelijking met een groep die geen kamillethee dronken. Ze hadden ook minder symptomen van depressie, die vaak zijn gekoppeld aan slaapproblemen ( 3 ).

Een andere studie bleek dat mensen die 270 mg kamille-extract consumeerden tweemaal daags gedurende 28 dagen zo’n  1/3 van de mensen ‘s nachts niet wakker werden en 15 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die geen extract namen ( 4 ).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig om te bepalen de omvang van kamillethee en de effecten op de slaap. Niettemin, kamillethee drinken voordat je naar bed gaat is zeker het proberen waard als u problemen ondervindt om in slaap te vallen of blijven.

Samenvatting:Kamille bevat antioxidanten die slaperigheid kan bevorderen, en het drinken van kamillethee heeft aangetoond dat het de algehele kwaliteit van de slaap kan verbeteren.

2. Kan een gezonde spijsvertering bevorderen

Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Een dierlijke onderzoek suggereert dat kamille kan effectief zijn voor het bevorderen van een betere spijsvertering door het verminderen van het risico van bepaalde gastro-intestinale aandoeningen.

Een aantal studies hebben aangetoond dat kamille-extract heeft de potentie om te beschermen tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen( 5 , 6 ).

Een andere studie bij ratten bleek dat kamille behulpzaam te zijn bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verminderen en het remt de groei van bacteriën die bijdragen aan de ontwikkeling van ulcera( 7 ).

Ondanks deze bevindingen meer menselijke onderzoek is nodig om de rol van kamille in de spijsvertering te bevestigen.

Toch zijn er veel anekdotische claims dat het drinken van kamillethee is rustgevend voor de maag. Traditioneel wordt het gebruikt om verschillende spijsvertering aandoeningen te behandelen, waaronder misselijkheid en gas ( 1 ).

Samenvatting:Kamillethee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en gas, waarschijnlijk als gevolg van de ontstekingsremmende effecten.

3. kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

De antioxidanten in kamille thee zijn in verband gebracht met een lagere incidentie van bepaalde vormen van kanker.

Kamille bevat de antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is apigenine aangetoond dat kankercellen, met name die van de borst, maag-darmkanaal, huid, prostaat en uterus (bestrijden 8 , 9 , 10 ).

Daarnaast is een studie van 537 mensen opgemerkt dat degenen die kamille thee 2-6 keer dronken per week waren beduidend minder kans op schildklierkanker dan degenen die niet drinken kamille thee (ontwikkelen 11 ).

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar meer hoogwaardige, menselijk onderzoek is nodig om een conclusie over de rol van kamille thee in de preventie van kanker te maken.

Samenvatting: Kamillethee bevat de antioxidant apigenine, die kunnen helpen bij het verlagen van ontsteking en het risico op verschillende vormen van kanker te verminderen.

4. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Het drinken van kamillethee kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel .

De ontstekingsremmende eigenschappen kan schade aan de cellen van de alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer de bloedsuikerspiegel chronisch is verhoogd ( 1 ).

De gezondheid van de alvleesklier is uiterst belangrijk, aangezien het insuline produceert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit het bloed ( 1 ).

In een studie bij 64 mensen met diabetes, mensen die dagelijks kamillethee dronken met de maaltijden voor acht weken hadden significant lagere gemiddelde bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken ( 12 ).

Bovendien een aantal dierstudies suggereren dat kamillethee nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen, en het kan ook zinvol zijn voor het voorkomen van bloedsuiker pieken na het eten( 13 , 14 , 15 ).

Het grootste deel van het bewijsmateriaal met betrekking tot de rol van kamillethee bij de bestrijding van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten uit niet-menselijke studies. Niettemin zijn de resultaten veelbelovend, zoals de beheersen van een stabiele bloedsuikerspiegel is een belangrijke factor in het verminderen van het risico op diabetes ( 16 ).

Samenvatting:De ontstekingsremmende effecten van kamillethee kan een stabiele bloedsuikerspiegel bevorderen, vooral wanneer het gedronken tijdens een maaltijd.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Kamillethee is rijk aan flavonen, een soort van antioxidant.

Flavonen zijn onderzocht voor hun potentieel tot lagere bloeddruk en cholesterolgehalte, dat zijn belangrijke markeringen voor uw risico op hart-en vaatziekten(17 , 18 ).

Een studie bij 64 patiënten met diabetes bleek dat degenen die kamillethee dronken met de maaltijden opmerkelijke verbeteringen in hun totale cholesterol, triglyceriden en “slechte” LDL-cholesterol, in vergelijking met degenen die water dronken( 12 ).

Meer onderzoek is nodig om de rol van kamillethee bij de bevordering van gezondheid van het hart te bevestigen, maar het kan zeker geen kwaad om het op te nemen in uw dieet.

Samenvatting:Kamille is een goede bron van flavonen antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van uw gezondheid van het hart.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

De volgende voordelen voor de gezondheid van kamillethee zijn meestal anekdotisch en niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Verhoogt het immuunsysteem gezondheid: Kamillethee wordt vaak gepromoot als een strategie voor het voorkomen en behandelen van verkoudheid, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Ook wordt er gezegd keelpijn te kalmeren ( 1 ).
  • Verlicht angst en depressie: Er is enig bewijs dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen, maar dit is vooral gebaseerd op het gebruik van het als aromatherapie of het nemen van het als een supplement ( 1 , 6 , 19 , 20 ).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Er is gemeld dat het toepassen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oog crèmes en zepen, kunnen worden hydraterend zijn en nuttig voor het verminderen van ontsteking van de huid ( 6 , 21 , 22 ).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamillethee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies dat leidt tot aandoeningen zoals osteoporose. Echter, bewijs voor deze is zwak ( 1 ).

Hoewel deze gezondheidsclaims gebrek aan bewijs hebben , het betekent niet dat ze niet waar zijn. Ze zijn gewoon nog niet onderzocht.

Samenvatting:Er zijn momenteel geen sterke aanwijzingen dat het drinken van kamillethee verbetert het immuunsysteem, botten en gezondheid van de huid. Bovendien ontbreekt het aan wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot haar rol in angst en depressie.

Bijwerkingen van kamillethee

Het drinken van kamillethee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen.

Er zijn meldingen van kamille allergieën, die het meest waarschijnlijk optreden bij mensen die allergisch zijn voor planten in de Asteraceae familie , zoals ambrosia en chrysanten ( 1 ).

Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten irriterend zijn voor de ogen als ze direct contact met hen maken. Dit kan leiden tot conjunctivitis, dat is een ontsteking van het slijmvlies van je oog ( 1 ).

Het is ook belangrijk om op te merken dat de veiligheid van het drinken van kamillethee is niet vastgesteld bij jonge kinderen, , zwangere of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een lever- of nierziekte.

Toch zijn er geen meldingen geweest van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit van het drinken van kamillethee.

Samenvatting:Hoewel een paar mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het veilig voor de meeste mensen om het te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Tot slot

Kamillethee is een gezonde drank.

Het is rijk aan een aantal krachtige antioxidanten die een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid kunnen hebben, met inbegrip van het verminderen van het risico op kanker en hart-en vaatziekten.

Hoewel het onderzoek in verband met kamillethee veelbelovend is, zijn er eenvoudigweg te weinig studies om een conclusie te trekken over de gevolgen ervan voor de gezondheid.

Veel van de studies in verband met kamillethee zijn uitgevoerd bij dieren en in reageerbuizen, en de resultaten kunnen niet worden vertaald naar de mens.

Niettemin, kamille is zeer veilig om te drinken,  en veel mensen genieten van het drinken om zijn heerlijke smaak en troostend aroma.

Als u potentiële voordelen kamillethee wilt verkennen, is het zeker de moeite waard ook in uw dieet.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Wrijf een bananenschil over je gezicht. DIT is het geweldige resultaat!
Next Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

You might also like

Natuurlijk genezen

Ze zette een wasknijper op haar oor. De reden waarom? Dit is waanzinnig!

Luister naar dit artikel Niet iedereen gaat voor elk klein klacht naar de dokter toe. Als ik bijvoorbeeld pijn heb denk ik vaak dat dat gewoon weer over zal gaan.

Natuurlijk genezen

Moeite met inslaap vallen? Dit is het beste natuurlijke slaapmiddel ooit!

Luister naar dit artikel Veel mensen hebben last van slapeloosheid, en slapeloze nachten kunnen zwaar voor het lichaam worden. Wie kent het niet hoe men urenlang woelt en simpelweg de

Natuurlijk genezen

Eten om depressie te verslaan: voedingsmiddelen die uw darmgezondheid verbeteren, verbeteren ook uw geestelijke gezondheid

Luister naar dit artikel Omdat de percentages van depressie wereldwijd lijken te stijgen, heeft de wetenschap naar antwoorden gezocht die verder gaan dan alleen het voorschrijven van meer op medicijnen