*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

Een vliegenraam of -gordijn is de ideale oplossing om je huis ’s zomers vrij te houden van insecten, maar hoe pak je dat probleem aan in je tuin? Waarmee kan je al die irriterende of prikkende zoemers uit je buurt houden wanneer je buiten eet of geniet van een loungy avond op je terras?

Er zijn tal van insecten werende sprays die zeer doeltreffend werken, maar niet iedereen heeft er zin in om chemische bestrijdingsmiddelen op zijn huid aan te brengen en bovendien zijn ze niet altijd zonder gevaar en ook niet geschikt voor iedereen.

Planten met een geurtje

Gelukkig bestaan er ook natuurlijke remedies om die ongewenste vliegende en kruipende zomergasten zoveel mogelijk op afstand te houden, bijvoorbeeld met planten. Bepaalde heesters, bloemen of kruiden verspreiden een geur die afstotend werkt voor de beoogde doelgroep. Muggen bijvoorbeeld houden niet van citroenmelisse, citroenverbena, pepermunt, Afrikaantjes (in de volksmond ook stinkertjes genoemd), lavendel en (in mindere mate ook niet van) citroengeranium. Zo zijn er allerlei soorten groen die je kunt inzetten om de beestjes buiten je perimeter te houden. We zetten hier even op een rijtje met welke planten en kruiden je welke insecten kunt weren. Bovendien geven ze je terras ook meteen een fleurige toets en de kruiden kan je ook in de keuken gebruiken.

Alsem (Artemisia): mieren, wespen

Basilicum (Ocimum basilicum): vliegen, muggen

Goudsbloem (Calendula officinalis): allerlei insecten, ook muggen

Kattenkruid (Nepeta): bepaalde soorten kevers (o.a. Coloradokever), mieren, muggen en kakkerlakken.
Het houdt ook bladluizen op afstand, wat meegenomen is voor je andere planten. De plant trekt wel katten aan, ze heeft haar naam niet gestolen…
Je kunt ook meteen kattenkruidolie kopen om muggen af te stoten.

Kamille (Matricaria chamomilla): alle vliegende insecten

Lavendel (Lavandula): motten, vliegen, muggen

Citroentijm (Thymus citriodorus), -melisse (Melissa officinalis), – gras (Cymbopogon citratus) en –verbena (Aloysia citrodora): muggen. Alles wat in de buurt van citroen komt is niet de heug van de mug. Citroenmelisse, een familielid van de munt, plant je wel best in potten als je zijn weelderige en enthousiaste groei binnen de perken wilt houden.

Oostindische kers (Tropaeolum majus): tal van keversoorten

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis): slakken, muggen

Salie (Salvia officinalis): muggen

Pepermunt (Mentha spicata): vliegen, motten, mieren, kevers, wespen, muggen, spinnen

Boerewormkruid (Tanacetum vulgare): mieren, tal van kever- en vliegsoorten

Je kunt als extra voorzorgsmaatregel ook een paar blaadjes van de plant kneuzen en je blootgestelde huid ermee inwrijven. Basilicum werkt enkel tegen muggenlarven, die worden erdoor vergiftigd. Maar als je kruidentuintje vol basilicum staat, zullen er ook minder muggen afkomen om daar hun eitjes te leggen.

Ben je de gelukkige bezitter van een notelaar (okkernoten) of lindeboom, dan zit je veilig onder het bladerdek omdat de geur van de bladeren insecten afstoot.

Puur natuur en insect proof

Niet alleen met planten kan je je terrein afbakenen, er zijn ook andere natuurlijke middeltjes die je kunt inzetten tegen bezoek van insecten. Muggen bijvoorbeeld zijn geen liefhebber van knoflook en azijn. Je kunt je insmeren met een laagje geurige appelazijn of eens wat vaker knoflook gebruiken om je huid tegen die akelige bloedzuigers te beschermen. Evenals vliegen houden ze ook niet van wind of tocht. Met een ventilator in de buurt zit je dus ook safe. En citronellakaarsen of wierook hebben eveneens een afstotend effect.

Wespen kan je dan weer bannen door de geur van koffie en kruidnagel. Doe een paar kruidnagels in een potje en giet er kokend water over om de aroma’s vrij te maken of steek ze in het vruchtvlees van een gehalveerde citroen. Je kunt natuurlijk ook een decoratieve glazen wespenvanger kopen waarin je een bodem zoete limonade of cola giet om de beestjes aan te trekken en ze naar de ‘wespenhemel’ te helpen.

Geen toegang tot etensresten en stilstaand water

Ook zonder extra attributen kan je heel veel ongemak voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen lokspijs of water voor de beestjes in je buurt ligt.
Muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water en ook vliegen vertoeven er graag rond. Zorg er dus voor dat het deksel van je regenput tot op de millimeter is afgesloten en maak je dakgoot tijdig schoon zodat het water niet blijft staan na een fikse regenbui. Bedek watertonnen met een deksel en laat geen water in je gieter of een emmer staan. Bevolk je vijver met goudvissen, ze eten de larven op, en voorzie hem van een pompje dat het water in beweging houdt.

Mieren, wespen en vliegen komen enthousiast af op zoet. Let erop dat je de tafel meteen afruimt na een maaltijd en dat alle etensresten en kruimels worden verwijderd. Gooi fruitschillen en –resten meteen in een afgesloten bak, daarmee hou je ook fruitvliegjes uit de buurt. Heb je een buitenkeuken, maak dan ook het werkblad schoon na elk gebruik. Laat geen vaat of lege flessen slingeren en laat geen afwaswater in de spoelbak staan.

En als je ondanks al die maatregelen toch nog door vliegende insecten wordt geplaagd, kan je een elektrische insectenlamp kopen die de beestjes aantrekt en elektrocuteert.

Hou je tuin netjes

Ben je geen fan van spinnen, dan kan je maar beter alle rommel uit je tuin verwijderen. Spinnen vinden het fijn om zich te verstoppen in tuinafval zoals grasresten, dode bladeren, hout, lege bakken … Ook hoog gras en onkruid vinden ze prima als buitenverblijf. Spinnen kun je buiten (of binnen) ook op afstand houden met de geur van citroen of kaneel of met pepermuntolie die je laat verdampen. Voor gebruik binnenshuis kan je de olie mengen met afwasmiddel en water, in een verstuiver doen en er alle kieren en openingen mee besproeien.

Bronnen: Life by essent, Rentokil, Tuinland, Tuin en Balkon, Wikihow, Knack Lifestyle

 

Previous 5 Potentiële gezondheidsvoordelen van kamillethee
Next Heel goed nieuws voor liefhebbers van kaas

You might also like

Bouwen en Verbouwen

Last van bladluizen? Dit is de beste manier om er vanaf te komen!

Heb je last van bladluizen? Nergens voor nodig, want er zijn oneindig veel manieren om deze irritante wezentjes te bestrijden. Er is natuurlijk gewoon gif te verkrijgen voor deze beestjes,

Bouwen en Verbouwen

Steek een afgesneden stengel van een roos in een aardappel. Dit is het geweldige resultaat!

Veel mensen houden er van om in hun eigen tuin aan de slag te zijn. Je tuin met je mooiste bloemen. Zoals die appelboom, hortensia of die rozenstruik doen het

Bouwen en Verbouwen

De basisprincipes van droog inblikken

Droog inblikken is de opslag van droog voedsel zoals rijst of bonen in inmaakpotten. Dit proces is populair voor het langdurig bewaren van voedsel in uw voorraadkast. Als je nog