Acupunctuur kan de standaardbehandelingen voor chronische hoofdpijn verbeteren

Acupunctuur kan de standaardbehandelingen voor chronische hoofdpijn verbeteren

Luister naar dit artikel

Hoofdpijn wordt geassocieerd met pijn die onbeduidend kan zijn wanneer mild en invaliderend wanneer ernstig. Een lichte hoofdpijn is misschien geen reden tot bezorgdheid, hoewel de oorzaak ervan nog steeds onduidelijk is. Sommige hoofdpijn, zoals die zich ontwikkelen na de leeftijd van 50 en gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, verwardheid of pijnlijke rode ogen, kunnen waarschuwingssignalen zijn en onmiddellijke medische zorg vereisen. Wanneer hoofdpijn een aanhoudende dagelijkse gebeurtenis wordt, kan deze de kwaliteit van leven van een persoon beïnvloeden. In een recente studie gepubliceerd in het Journal of Acupuncture and Meridian Studies, hebben onderzoekers uit Brazilië de effectiviteit van acupunctuur beoordeeld als een aanvullende pijnstillende behandeling voor chronische hoofdpijn.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Acupunctuur is een techniek die in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt om pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door onbalans in energie. De onderzoekers onderzochten de invloed ervan op de kwaliteit van leven en ontdekten dat het een aanzienlijke verbetering kan veroorzaken bij patiënten met chronische hoofdpijn.

Acupunctuur kan de pijnintensiteit en het gebruik van analgetica verminderen bij patiënten met chronische hoofdpijn

De prevalentie van hoofdpijn bij volwassenen over de hele wereld wordt geschat op ongeveer 46 procent. Volgens studies over de epidemiologie van hoofdpijn in Brazilië is de prevalentie daar zelfs hoger dan schattingen voor andere landen. Vooral chronische hoofdpijn is opmerkelijk, omdat ze een continue behandeling vereisen met combinaties van preventieve geneesmiddelen die soms niet goed worden verdragen door patiënten. Wanneer deze medicijnen falen, zoeken patiënten naar alternatieven of aanvullende therapieën voor conventionele behandeling.

Acupunctuur wordt al lang gebruikt om pijnlijke aandoeningen aan te pakken, zoals hoofdpijn, rugpijn, kniepijn en nekpijn. Talrijke studies hebben de effectiviteit aangetoond bij het verlichten van primaire hoofdpijn, met name migraine en spanningshoofdpijn. De resultaten suggereren dat acupunctuur in staat is pijn te verlichten, ontspanning te bevorderen en homeostatische effecten te produceren die psychologische harmonisatie bij een individu stimuleren. Vanwege deze voordelen wordt het beschouwd als een veilige, niet-farmaceutische therapie met zeer weinig bijbehorende bijwerkingen.

Voor hun onderzoek rekruteerden de onderzoekers 34 patiënten die aan chronische hoofdpijn leden. Deze patiënten gebruikten allemaal medicijnen die als standaardbehandeling werden erkend, zoals topiramaat, propranolol en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s). De onderzoekers verdeelden ze in twee groepen: de eerste groep kreeg acupunctuurbehandeling die zenuwuiteinden op specifieke punten stimuleerde volgens de traditionele Chinese medicinale praktijk. Deze gerichte punten werden bepaald door het type hoofdpijn dat elke patiënt had. Ondertussen ontving de tweede groep nepacupunctuur waarvoor niet-invasief maskeren (geen naaldcontact) werd gebruikt. Dezelfde acupuncturist voerde de behandeling in beide groepen uit en dezelfde acupunctuurpunten werden gebruikt.

Voor hun beoordeling hielden de onderzoekers rekening met de verbale numerieke schaal voor (VNS0) en na (VNS1) behandeling, het aantal crises en het aantal gebruikte analgetica tijdens de eerste en tweede maanden van de behandeling. Ze beoordeelden ook de kwaliteit van leven van de deelnemers voor en na de behandeling met behulp van de Braziliaanse versie van de Quality of Life Questionnaire: SF-6D, 2002. De onderzoekers ontdekten dat echte acupunctuur de pijn veroorzaakt door chronische hoofdpijn in groep 1 effectief verlichtte en werkzaamheid was statistisch significant in alle domeinen vergeleken met schijnacupunctuur. Bovendien verbeterde acupunctuur ook de kwaliteit van leven van patiënten, met uitzondering van twee domeinen – emotionele beperking en geestelijke gezondheid – omdat deze al goede basale scores hebben.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat acupunctuur een aanvullende behandeling voor chronische hoofdpijn kan zijn, omdat het de intensiteit van pijn, het aantal crises en de hoeveelheid pijnstillers die door patiënten wordt gebruikt, vermindert. Het verbetert ook de kwaliteit van leven van mensen die lijden aan deze pijnlijke aandoening.

Bronnen:

Health.Harvard.edu

NCCIH.NIH.gov

ScienceDirect.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Heb je een hond? Dat is goed voor de gezondheid van dít orgaan
Next Waarom je meer gemberkurkuma-thee zou moeten drinken: feiten en voordelen...

You might also like

Natuurlijk genezen

Werk je in het zweet voor je hersenen: oefening beschermt verouderingssynapsen

Luister naar dit artikel Als je op oudere leeftijd robuuste cognitie en scherpe denkvaardigheden wilt, blijkt uit een recent onderzoek dat een goede trainingsroutine een grote bijdrage zal leveren aan

Natuurlijk genezen

Duizenden mensen die deze thee drinken zien opeens een effect op hun gezicht waar ze nooit rekening mee hadden gehouden.

Luister naar dit artikel De meeste mensen kennen hem als rode zonnehoed: de uit Noord-Amerika afkomstige Echinacea is een medicinale plant die zich als werkzaam middel tegen tal van ziekten

Natuurlijk genezen

5 manieren om je pijnappelklier te ontkalken, ongeacht je leeftijd

Luister naar dit artikel De pijnappelklier is een heel kliertje, ter grote van een gedroogde erwt. Hij zit in je hoofd, ter hoogte van en achter je ogen. Vandaar zijn