Blauw is goed voor het bloed: onderzoek vindt dat bosbessen eten de bloedvatfunctie verbetert
juni 21, 2019 3598 Views

Blauw is goed voor het bloed: onderzoek vindt dat bosbessen eten de bloedvatfunctie verbetert


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Er is niets beter dan een vers geplukte, biologische bosbes. Deze heerlijke kleine bessen zijn vrij veelzijdig en kunnen op zichzelf worden gegeten of worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, van zoete deegwaren tot hartige diners. Maar bosbessen hebben meer te bieden dan hun zoete smaak; deze eenvoudige vrucht is een krachtcentrale voor de voedingsstoffen en heeft alle voordelen voor de gezondheid om het te bewijzen. Terwijl bosbessen bekend staan ​​om hun voedingspotentie, heeft nieuw onderzoek nog een ander verbazingwekkend gezondheidsvoordeel ontdekt.

Wetenschappers van King’s College London hebben ontdekt dat het eten van slechts 200 gram bosbessen per dag de gezondheid van uw cardiovasculaire systeem drastisch kan verbeteren. De onderzoekers zeggen zelfs dat een verhoogde consumptie van bosbessen het risico op hart- en vaatziekten met wel 20 procent zou kunnen verlagen.

En volgens de onderzoekers is het “blauw” in bosbessen dat wat hen zo krachtig maakt. Net als andere gezondheidsbevorderende vruchten, zit de bosbes vol met unieke fytonutriënten die een groot aantal gezondheidsvoordelen bieden.

De bosbes bestuderen

Het King’s College London-team publiceerde onlangs de bevindingen van hun studie in de Journal of Gerontology Series A, die de diepgaande effecten die bosbessen kunnen hebben op de bloedvatfunctie bij gezonde mensen hebben aangetoond, zo blijkt uit een persbericht van Science Daily.

Om hun analyse uit te voeren, heeft het team 40 vrijwilligers gedurende één maand bestudeerd. Alle proefpersonen waren gezond en werden willekeurig verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een drankje dat 200 gram bosbessen bevatte, terwijl de controlegroep een soort controledrank kreeg. Er werden drie placebo-dranken gebruikt: een controle, een controle met toegevoegde vezels en een controle met toegevoegde vitaminen en mineralen.

De wetenschappers namen metingen van de chemicaliën in het bloed en de urine van de deelnemers, namen hun bloeddruk op en registreerden ook de flow-gemedieerde dilatatie (FMD) van hun armsusaders. Zoals het persbericht uitlegt, wordt MKZ ‘beschouwd als een gevoelige biomarker voor het risico op hart- en vaatziekten’.

In een tweede analyse vergeleken de wetenschappers de effecten van een bosbessendrank met die van een gezuiverde anthocyaninedrank. Anthocyanen zijn fytochemicaliën die blauwe, paarse, roze of rode tinten produceren in bepaalde soorten groenten en fruit, zoals bosbessen of druiven.

Weinig fruit, grote voordelen

Wat het team vond was schokkend: de voordelen van het drinken van de bosbessendrank konden slechts twee uur na consumptie in de bloedvaten worden waargenomen. Het drinken van de 200 gram bosbessendrank produceerde dagelijks gezondheidsvoordelen die normaliter een volledige maand duurden.

In de loop van die maand zagen deelnemers die het bosbessensupplement dronken hun bloeddruk met 5 mmHg dalen. Dit komt overeen met de bloeddrukdaling die de meeste mensen ervaren als ze medicatie innemen.

Met andere woorden, een dagelijkse bosbessendrank was even effectief in het verlagen van de bloeddruk als een dagelijks medicijn.

Het team ontdekte ook dat de anthocyanine drank verbeteringen in de endotheliale functie bevorderde. Endotheelcellen werken als een barrière in bloedvaten en spelen ook een belangrijke rol bij stolling en bloeddrukregulatie. Omgekeerd vertoonde geen van de controledranken dergelijke voordelen.

Studieleider Dr. Ana Rodriguez-Mateos van de afdeling Voedingswetenschappen aan King’s College London zegt dat het eten van hele bosbessen de beste manier is om de volledige gezondheidsvoordelen van de vrucht te krijgen, hoewel hun onderzoek wel aangeeft dat anthocyanines de bessen zo krachtig maken.

“Als de veranderingen die we in het bloedvat zagen nadat we elke dag bosbessen aten, voor het hele leven van een persoon konden worden volgehouden, zou het hun risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met wel 20% kunnen verminderen,” concludeerde Dr. Rodriguez-Mateos.

Dit is inderdaad een diepe vondst, gezien het feit dat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn in de Verenigde Staten. Terwijl natuurliefhebbers al lang hebben voorgesteld dat veel van onze moderne ziektes kunnen worden voorkomen (en worden behandeld) met goede voeding, lijkt het erop dat de rest van de wereld eindelijk begint in te halen.

Bronnen:

ScienceDaily.com

Healthline.com

Previous Simpele veranderingen in de levensstijl om chronische pijn te verlichten
Next Beheers de bloeddruk met voedseltherapie

You might also like

Natuurlijk genezen

Genees je longen met DEZE thee. Het helpt bij hoesten, astma, bronchitis, emfyseem, infecties en meer.

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

WOW! De wonderlijke werking van kardemom is spectaculair!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Dit is waarom je ‘s nachts KRAMP in je benen krijgt (en hoe je kunt voorkomen dat het je ooit nog overkomt)

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar