De beste huis- en tuinremedies van oma
juli 4, 2016 8445 Views

De beste huis- en tuinremedies van oma

Luister naar dit artikel

Een probleempje met de gezondheid of een vervelend geurtje in huis. Oma wist er altijd raad mee! En gelukkig is de overlevering van al die interessante weetjes naar de volgende generaties doorgesijpeld.
Het is verbazingwekkend wat je met alledaagse producten in no time en zonder al te veel moeite kunt verhelpen of oplossen!


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Onze grootmoeders hadden geen internet om informatie of remedies op te zoeken, hooguit een schriftje met een paar notities. En toch zijn/waren de meesten een vat boordevol praktische tricks en trucjes. Kennis die van moeder op dochter werd overgeleverd en die vaak van onschatbare waarde blijkt te zijn in de behandeling van allerlei kwaaltjes of huishoudelijke probleempjes. Een overzicht van een aantal handige middeltjes.

Kippenbouillon tegen verkoudheid

Drink een kop zelfgemaakte warme kippensoep als je verkouden bent. Die bevat een aantal heilzame voedingsstoffen en de warmte helpt tevens om de slijmen los te maken.

Zoutwater bij een pijnlijke keel

Deze remedie klinkt niet bepaald uitnodigend, maar helpt wel degelijk om je keelpijn tijdelijk te verzachten: los ½ koffielepel zout op in 25 cl warm water en gorgel tot je resultaat voelt.

Verse melk tegen zonnebrand

De eiwitten in melk hebben een ontstekingsremmend effect. Daarom brengen melkcompressen soelaas bij zonnebrand. Meng gelijke hoeveelheden melk en water en doe er wat ijsblokjes bij. Drenk een washandje in de mengeling en leg het 10 à 15 minuten op de verbrande lichaamszone. Herhaal dat gedurende een tweetal uren.

Gember tegen misselijkheid

Snij een vijftal plakjes gember af, doe ze in een kop en giet er kokend water over. Laat ze een drietal minuten trekken, voeg wat suiker toe en drink het water met kleine slokjes op.

Veenbessen tegen blaasontsteking

Dagelijks een glas ongezoet veenbessensap drinken verhoogt de zuurtegraad in de blaas en maakt ze zo minder toegankelijk voor bacteriën. Volgens het American College of Obstetricians and Gynecologists is deze remedie inderdaad doeltreffend om het risico op blaasontsteking te verminderen, maar ze is niet efficiënt als behandeling van een blaasontsteking die er al is.

Ijsblokjes, zeep of azijn tegen insectenbeten

Als je met een ijsblokje over een insectenbeet wrijft, jeukt de beet minder en gaat ze minder opzwellen. Deppen met azijn of zeepsop helpt ook om de jeuk te lijf te gaan.

Koude compressen tegen de koorts

Koorts is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van ons lichaam en hoeft dus niet meteen onderdrukt te worden. Maar als de koorts te hoog oploopt en je je ellendig voelt, kan je koude compressen op je voorhoofd leggen of onder je oksels steken om af te koelen. Je kunt ook je een lauw badje nemen.

Honing tegen hoest

Een lepeltje honing een half uur voor het slapengaan smeert de keel en vermindert de hoestprikkels bij kinderen vanaf 2 jaar. Oma wist dat maar al te goed, maar het werd inmiddels ook bewezen door een aantal klinische studies.

Havermout tegen droge huid

Bij jeukende huid doet havermout wonderen. Het heeft vochtinbrengende en ontstekingsremmende eigenschappen. Maak een papje door ¼ kop gemalen havermout te mengen met een kop water. Breng de substantie op de droge of ruwe huid aan en laat ze twintig minuten intrekken.

Waterdamp voor suède

Om je suède schoenen of jasje een frisse look te geven, hou je het/ze best even in de damp van kokend water. De dof geworden suèdehaartjes veren recht en je kledingstuk ziet er meteen een stuk levendiger uit.

Aardappelkookvocht tegen groenaanslag

Groene aanslag van mos en algen op tegels kan je uiteraard te lijf gaan met chemische producten, met schoonmaakazijn of met groene zeep. Maar misschien zijn de plantjes in de buurt daar niet zo gelukkig mee. Niet al te hardnekkige groenaanslag kan je ook verwijderen met kookvocht van aardappelen. Giet het kookvocht op de tegels, laat het even inwerken en borstel dan de tegels schoon.

Afwasmiddel tegen bladluizen

Afwasmiddel is ideaal om bladluizen te bestrijden. Vul een verstuiver met water, voeg een scheutje afwasmiddel toe en besproei de stengels, bladeren (ook de onderkant) en stelen van de plant elke dag tot de bladluizen verdwenen zijn.
Afwasmiddel is ook ideaal om een vetvlek op een kledingstuk aan te pakken. Dep de vetvlek met het afwasproduct en was het dan meteen in de machine.

Tandpasta als zilverpoets en chroomreiniger

Oma gebruikte tandpasta om het zilver op te poetsen en om een kraan met kalkaanslag weer mooi te doen glanzen. Sneakers of sportschoenen had ze misschien nog niet, maar ook de witte randen van dergelijke schoenen kan je perfect met tandpasta reinigen.

Brandalcohol voor vlekkeloos schone ramen

Glanzende vensters zonder strepen, het is een zorg van elke huisvrouw. Maar met een paar kleine trucjes zien je vensters er picobello uit!
Zeem je ramen niet in de zon want dan drogen ze veel te snel. Voeg een koffielepel afwasmiddel (niet te veel schuim want dat bevordert streepvorming) en een scheut brandalcohol/spiritus aan het water toe en lap de ramen van boven naar beneden.
Droge ramen kan je nog eens nawrijven met een prop krantenpapier voor een mooi egaal effect.

Koperdraad of een koperen muntstuk houdt de mieren weg

Misschien heb je nog oude muntjes in koper. Gooi ze niet weg, maar leg ze bij een mierennest of een mierenspoor. De beestjes blijven gegarandeerd weg!

Bronnen: Pediatric Critical Care Florida, Children’s Hospital Florida, Journal of Drugs in Dermatology, en andere.

bron: HD

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Quinoasalade met geitenkaas en partjes ei
Next Perzik: veelzijdige zomervrucht

You might also like

Natuurlijk genezen

Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden

Luister naar dit artikel De hibiscus brengt kleur en vrolijkheid in talloze tuinen met zijn opvallende rode bloesems en sierlijke groene bladeren. Maar deze geliefde tuinplant heeft misschien een nog

Natuurlijk genezen

Hibiscus-thee verbetert de doorbloeding, vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Luister naar dit artikel Het drinken van kruidenthee is een manier om je gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, vonden onderzoekers

Natuurlijk genezen

Heb je wel eens last van één van deze vier vage symptomen? DIT kan duiden op verstopte aderen!

Luister naar dit artikel Verstopte bloedvaten ontstaan doordat vet en cholesterol zich ophopen in de wanden van je bloedvaten, dit gebeurt vooral op plekken waar beschadigingen zijn ontstaan door bijvoorbeeld