De mythe ontkrachten: roestige spijkers geven je geen tetanus
juli 28, 2019 5443 Views

De mythe ontkrachten: roestige spijkers geven je geen tetanus

Luister naar dit artikel

Roestige spijkers kunnen om vele redenen een gevaar zijn, maar niet voor een soort infectie die er gewoonlijk mee wordt geassocieerd. Ja, op een roestige nagel stappen kan een tetanusinfectie veroorzaken, maar de nagel zelf (hoe roestig hij ook is) geeft je geen tetanus. Tetanus wordt veroorzaakt door een toxine geproduceerd door een alomtegenwoordige bacterie genaamd Clostridium tetani, die het lichaam kan binnendringen door open wonden. Dus de volgende keer dat je behalve een roestige spijker door andere voorwerpen wordt gesneden of doorboord, word niet te zelfgenoegzaam. Alles met de bacteriën erop kan mogelijk een tetanus-infectie veroorzaken. En zelfs als het object niet besmet is, stelt een huidbreuk u bloot aan tetanus-bacteriën, dus zorg ervoor dat u open wonden – zelfs kleine – snel en goed schoonmaakt.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tetanus: oorzaak, symptomen en complicaties

Tetanus-bacteriën kunnen overal leven, of het nu in stof, aarde of uitwerpselen is. Ze zijn aanwezig in de omgeving in de vorm van sporen, die beter bestand zijn tegen fysische en chemische veranderingen dan hun vegetatieve vorm. C. Tetani-sporen kunnen het lichaam binnendringen via huidopeningen, zelfs oppervlakkige zoals schaafwonden, insectenbeten of prikwonden veroorzaakt door naalden. Zodra deze sporen het lichaam binnenkomen, zorgt de zuurstofarme omgeving van een wond ervoor dat ze ontkiemen en vegetatieve cellen vormen – de normale, groeiende vorm van de bacteriën.

Enkele veel voorkomende symptomen van tetanusziekte zijn:

Hoofdpijn
Veranderingen in bloeddruk en hartslag
Koorts en zweten
Schokken of epileptische aanvallen
Kaak krampen
Pijnlijke spierstijfheid
Spierspasmen, vaak in de maag
Moeite met slikken

Tetanus wordt vaak “lockjaw” genoemd omdat het kaakspieren kan aanspannen. Naast de lockjaw kan tetanus ook ernstige complicaties veroorzaken, zoals:

Laryngospasmen of het onvrijwillig aanhalen van stembanden
Moeilijkheden met ademhalen, wat kan leiden tot de dood
Gebroken  botten
Longembolie of verstopping van de hoofdslagader van de long als gevolg van bloedstolling
Nosocomiale of ziekenhuisinfecties
Aspiratie pneumonie

De waarheid achter de tetanus-mythe

Tetanus is een ernstige, niet-overdraagbare ziekte die de zenuwen aantast en pijnlijke spiercontracties veroorzaakt, met name in de kaak en nek. Hoewel veel mensen tetanus associëren met roestige nagels, is de waarheid dat nagels, zelfs roest, helemaal niets met de ziekte te maken hebben.

Volgens Dr. William Schaffner, een specialist in infectieziekten van de Vanderbilt University in Tennessee, is de mythe waarschijnlijk afkomstig van iemand die probeert het idee over te brengen dat een object in een vuile omgeving (zoals een roestige spijker) bacteriën kan bevatten die tetanus kunnen veroorzaken .

Een bepaalde omgeving hoeft echter niet zichtbaar vuil te zijn om iemand tetanus te laten krijgen. Schaffner zegt dat er gevallen zijn van tetanusinfectie die begon door te worden gesneden door een keukenmes. Tetanus-bacteriën zijn overal aanwezig en elke wond in het lichaam, vooral diepe, kan deze gevaarlijke microben een weg naar binnen geven. Eenmaal binnen, komen de bacteriën tot leven en beginnen ze zich te vermenigvuldigen.

De tetanus-bacterie C. tetani produceert twee toxines: tetanospasmin en tetanolysin. Tetanolysin heeft geen bekende pathologie, maar tetanospasmin is gevaarlijk en verspreidt zich door het lichaam door het bloed. Het toxine tetanospasmin, niet de bacteriën die het produceren, is wat de ziekte van tetanus veroorzaakt.

Tetanus-infectie kan worden voorkomen door onmiddellijke en juiste wondverzorging. Het is belangrijk om je wond onmiddellijk schoon te maken, of je je nu in een ‘schone’, gedesinfecteerde omgeving bevindt of niet. Zelfs kleine wonden zoals blaren of krassen kunnen geïnfecteerd raken, dus u moet onmiddellijk eerste hulp verlenen aan deze verwondingen. Regelmatig handen wassen helpt ook infecties te voorkomen, vooral voor en na het reinigen van je wonden. Als u verder advies nodig hebt over hoe u uw wond moet verzorgen, raadpleeg dan uw arts.

Bronnen:

LiveScience.com

CDC.gov 1

CDC.gov 2

MayoClinic.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Wat doen al die inactieve ingrediënten in voorgeschreven medicijnen echt met je?
Next Verbeter de cognitieve functie met de voordelen van salie

You might also like

Algemeen

Waarom je misschien beter lelijke appels kunt kopen

Luister naar dit artikel Het is een duivels dilemma: je staat in de supermarkt en je moet een paar appels kiezen. Maar welke in godsnaam? Je ogen schieten van de

Algemeen

FUN – Wat als vleeseters net zulke onzin als vegetariërs zouden uitkramen?

Luister naar dit artikel Dat je geen vlees eet, om welke reden dan ook, is je eigen keuze en dat moet je uiteraard ook helemaal zelf weten. Toch staan sommige

Algemeen

De manier waarop je zit onthult veel over je persoonlijkheid.

Luister naar dit artikel Lichaamstaal kan veel over een persoon onthullen, het kan laten zien of ze moe, gelukkig of nerveus zijn. Maar niet alle fysieke gebaren zijn eenvoudig te