Dieetaanpassingen – waaronder meer wijn en kaas – kunnen de cognitieve achteruitgang helpen verminderen, suggereert onderzoek

Dieetaanpassingen – waaronder meer wijn en kaas – kunnen de cognitieve achteruitgang helpen verminderen, suggereert onderzoek


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Het voedsel dat we eten, kan een directe invloed hebben op onze cognitieve scherpte in onze latere jaren. Dit is de belangrijkste bevinding van een onderzoeksstudie van de Iowa State University die in de schijnwerpers staat in een artikel gepubliceerd in het novembernummer van de Journal of Alzheimer’s Disease.

De studie werd geleid door hoofdonderzoeker, Auriel Willette, een assistent-professor in Food Science and Human Nutrition, en Brandon Klinedinst, een Neuroscience-promovendus die werkt op de afdeling Food Science and Human Nutrition in Iowa State. De studie is een eerste in zijn soort grootschalige analyse die specifiek voedsel verbindt met cognitieve scherpte op latere leeftijd.

Willette, Klinedinst en hun team analyseerden gegevens die waren verzameld van 1.787 ouder wordende volwassenen (van 46 tot 77 jaar oud, bij voltooiing van het onderzoek) in het Verenigd Koninkrijk via de UK Biobank, een grootschalige biomedische database en onderzoeksbron met daarin diepgaande genetische en gezondheidsinformatie van een half miljoen Britse deelnemers. De database is wereldwijd toegankelijk voor erkende onderzoekers die vitaal onderzoek doen naar ‘s werelds meest voorkomende en levensbedreigende ziekten.

Deelnemers voltooiden een Fluid Intelligence Test (FIT) als onderdeel van een touchscreen-vragenlijst bij baseline (opgesteld tussen 2006 en 2010) en vervolgens in twee vervolgbeoordelingen (uitgevoerd van 2012 tot 2013 en opnieuw tussen 2015 en 2016). De FIT-analyse geeft een momentopname van het vermogen van een individu om “on the fly te denken”.

Deelnemers beantwoordden ook vragen over hun voedsel- en alcoholgebruik bij aanvang en via twee follow-up beoordelingen. De voedselfrequentievragenlijst vroeg de deelnemers naar hun inname van vers fruit, gedroogd fruit, rauwe groenten en salade, gekookte groenten, vette vis, magere vis, bewerkt vlees, gevogelte, rundvlees, lam, varkensvlees, kaas, brood, ontbijtgranen, thee en koffie , bier en cider, rode wijn, witte wijn en champagne en sterke drank.

Hier zijn vier van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

  • Kaas bleek verreweg het meest beschermende voedsel te zijn tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve problemen, zelfs op latere leeftijd;
  • De dagelijkse consumptie van alcohol, met name rode wijn, hield verband met verbeteringen in de cognitieve functie;
  • Wekelijkse consumptie van lamsvlees, maar niet van ander rood vlees, bleek de cognitieve vaardigheid op de lange termijn te verbeteren;
  • Overmatige consumptie van zout is slecht, maar alleen personen die al risico lopen op de ziekte van Alzheimer, moeten mogelijk op hun inname letten om cognitieve problemen na verloop van tijd te voorkomen.

“Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat het verantwoord eten van kaas en het dagelijks drinken van rode wijn niet alleen goed zijn om ons te helpen omgaan met onze huidige COVID-19-pandemie, maar misschien ook om het hoofd te bieden aan een steeds complexere wereld die nooit lijkt te vertragen, ‘Zei Willette. “Hoewel we er rekening mee hielden of dit alleen te wijten was aan wat welvarende mensen eten en drinken, zijn gerandomiseerde klinische onderzoeken nodig om te bepalen of het maken van eenvoudige veranderingen in ons dieet onze hersenen op significante manieren zou kunnen helpen.”

Klinedinst voegde toe: “Afhankelijk van de genetische factoren die je bij je draagt, lijken sommige individuen beter beschermd te zijn tegen de effecten van Alzheimer, terwijl andere een groter risico lijken te lopen. Dat gezegd hebbende, geloof ik dat de juiste voedselkeuzes de ziekte en cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen. Misschien is de zilveren kogel die we zoeken het verbeteren van onze manier van eten. Weten wat dat inhoudt, draagt ​​bij aan een beter begrip van de ziekte van Alzheimer en het in een omgekeerde richting zetten van deze ziekte. ”

Willette en Klinedinst erkennen de waardevolle bijdragen van de andere leden van het onderzoeksteam: Scott Le, Colleen Pappas, Nathan Hoth, Amy Pollpeter en Qian Wang van het Iowa State Department of Food Science and Human Nutrition; Brittany Larsen, afstudeerprogramma Neuroscience in de staat Iowa; Yueying Wang en Li Wang, afdeling Statistiek in de staat Iowa; Shan Yu, afdeling Statistiek, Universiteit van Virginia; Karin Allenspach, afdeling Diergeneeskundige Klinische Wetenschappen in de staat Iowa; Jonathan Mochel, afdeling Biomedische Wetenschappen in de staat Iowa; en David Bennett, Rush Alzheimer’s Disease Center, Rush Medical Center, Rush University.

Bronnen: Science Daily

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Previous 6 tekenen dat uw darmgezondheid in gevaar is, vooral bij kinderen
Next Hier leest u hoe u uw dopaminegehalte op natuurlijke wijze kunt verhogen

You might also like

Natuurlijk genezen

Ze smeert honing op haar gezicht. De reden? Waarom wist ik dit niet eerder?!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Moeite met in slaap vallen? Met deze tips ben je zo in dromenland!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Zo maak je je oren schoon zonder wattenstaafjes!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar