Dieseluitlaatgassen veranderen het bloed bij vrouwen aanzienlijk meer dan bij mannen

Dieseluitlaatgassen veranderen het bloed bij vrouwen aanzienlijk meer dan bij mannen


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Luchtvervuiling treft vrouwen harder dan mannen, volgens een nieuwe studie. Onderzoekers zeggen dat dieseluitlaatgassen de door ontsteking en infectie aangetaste bloedcomponenten veranderen, maar deze veranderingen waren groter bij vrouwen.

Wetenschappers van de Universiteit van Manitoba zeggen dat de niveaus van 90 eiwitten in het lichaam duidelijk verschillend waren bij mannen en vrouwen na blootstelling aan de dampen. Van sommige van deze eiwitten is bekend dat ze een rol spelen bij ontstekingen, schadeherstel, bloedstolling, hartaandoeningen en het immuunsysteem. De verschillen werden duidelijker toen vrijwilligers werden blootgesteld aan de hogere niveaus van dieseluitlaatgassen.

Eerder onderzoek vond sekseverschillen in hoe luchtvervuiling longziekten beïnvloedt, zoals astma en luchtweginfecties.

Voor deze laatste studie rekruteerde het Canadese team vijf mannen en vijf vrouwen, allemaal gezonde niet-rokers. Elk van hen ademde urenlang gefilterde lucht en lucht met dieseluitlaatgassen in drie verschillende concentraties: 20, 50 en 150 microgram fijnstof per kubieke meter. Tussen elke blootstelling kregen de deelnemers een pauze van een uur.

Vrijwilligers doneerden 24 uur na elke blootstelling bloedmonsters en de onderzoekers onderzochten het bloedplasma van de vrijwilligers gedetailleerd. Plasma is het vloeibare bestanddeel van bloed dat bloedcellen vervoert, evenals honderden eiwitten en andere moleculen door het lichaam. Met behulp van een gevestigde analysetechnologie, vloeistofchromatografie-massaspectrometrie genaamd, zocht het team naar veranderingen in de niveaus van verschillende eiwitten na blootstelling aan dieseluitlaatgassen en vergeleek de veranderingen bij vrouwen en mannen.

“Dit zijn voorlopige bevindingen, maar ze tonen aan dat blootstelling aan dieseluitlaatgassen verschillende effecten heeft op vrouwenlichamen dan die van mannen en dat zou erop kunnen wijzen dat luchtvervuiling gevaarlijker is voor vrouwen dan voor mannen”, zegt co-auteur Neeloffer Mookherjee van de universiteit. van Manitoba in Canada, in een verklaring. “Dit is belangrijk omdat het bekend is dat aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, vrouwen en mannen verschillend beïnvloeden, waarbij vrouwen meer kans hebben op ernstig astma dat niet reageert op behandelingen. Daarom moeten we veel meer weten over hoe vrouwen en mannen reageren op luchtvervuiling en wat dit betekent voor het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van hun luchtwegaandoening.”

De bevindingen werden gepresenteerd op het internationale congres van de European Respiratory Society (ERS) 2022 in Barcelona, ​​Spanje.

Zorana Andersen, van de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken, is voorzitter van de ERS Environment and Health Committee. Ze was niet betrokken bij het onderzoek, maar merkt op dat het werk waardevolle inzichten onthult in hoe dieseluitlaatgassen mannen en vrouwen verschillend beïnvloeden. “We weten dat blootstelling aan luchtvervuiling, met name dieseluitlaatgassen, een belangrijke risicofactor is voor ziekten zoals astma en chronische obstructieve longziekte”, zegt ze. “Er is heel weinig dat we als individuen kunnen doen om te voorkomen dat we vervuilde lucht inademen, dus we hebben regeringen nodig om limieten voor luchtverontreinigende stoffen vast te stellen en te handhaven. We moeten ook begrijpen hoe en waarom luchtvervuiling bijdraagt ​​aan een slechte gezondheid.”

 

Previous 4 manieren om wilgenbast te gebruiken en hoe het te oogsten
Next Cacao drinken kan je slimmer maken

You might also like

Algemeen

Heel goed nieuws voor liefhebbers van kaas

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Last Van Mieren? In Plaats Van Geld Uit Te Geven Aan Een Mierenverdelger, Kun Je Beter Deze Truc Gebruiken!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Meer diabetes en hart- en vaatziekten door nachtwerk

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Werken tijdens