*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Een goede vitamine D-status kan beschermen tegen kanker
juni 21, 2020 1090 Views

Een goede vitamine D-status kan beschermen tegen kanker

Een goede vitamine D-status is gunstig, zowel bij de preventie van kanker als bij de prognose van verschillende vormen van kanker, volgens een nieuw onderzoek. De kankerremmende effecten van vitamine D zijn vooral uitgesproken bij de preventie en behandeling van darmkanker en bloedkanker. Bovendien kan een hoge vitamine D-respons worden gekoppeld aan een kleiner kankerrisico. Het reactievermogen van vitamine D varieert van persoon tot persoon en beïnvloedt hun behoefte aan vitamine D-suppletie.

Het overzichtsartikel, gepubliceerd in Seminars in Cancer Biology en geschreven door Professor Carsten Carlberg van de Universiteit van Oost-Finland en Professor Alberto Muñoz van de Autonome Universiteit van Madrid, geeft een update over de moleculaire basis van vitamine D-signalering en de rol ervan bij kankerpreventie en therapie.

Vitamine D staat algemeen bekend om zijn cruciale rol in de botgezondheid, maar de auteurs wijzen erop dat het ook het immuunsysteem reguleert en dat de antikankereffecten voornamelijk worden gemedieerd door immuuncellen, zoals monocyten en T-cellen. Vitamine D oefent zijn effecten uit via de vitamine D-receptor (VDR), een transcriptiefactor die betrokken is bij de expressie en epigenetische regulatie van talloze genen.

Volgens de review leveren studies die zich richten op het effect van vitamine D op verschillende soorten kanker het sterkste bewijs van de voordelen ervan bij dikkedarmkanker en bij bloedkankers, zoals leukemieën en lymfomen. Vitamine D is belangrijk voor zowel de differentiatie van bloedcellen tijdens hematopoëse als voor volwassen stamcellen in snel regenererende weefsels, zoals de dikke darm of de huid. Een te lage vitamine D-status leidt tot een suboptimale functie van de VDR en tot een verhoogd risico dat deze cellen niet volledig differentiëren en gaan veranderen in ongecontroleerde groeiende kankercellen.

Zelfs bij andere soorten kanker, zoals borst- en prostaatkanker, wordt een lage vitamine D-status, gemeten als het gehalte aan 25-hydroxyvitamine D in het bloed, geassocieerd met een hogere incidentie van kanker en een slechtere prognose. Het is echter niet consistent aangetoond dat vitamine D-suppletie de sterfte aan kanker vermindert in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Volgens de auteurs van de review zou de impact van vitamine D duidelijker kunnen worden aangetoond als de deelnemers werden gestratificeerd op basis van hun individuele vitamine D-respons en de gezondheidsresultaten die werden geanalyseerd in relatie tot veranderingen in de individuele vitamine D-status.

De onderzoeksgroep van professor Carlberg heeft eerder aangetoond dat individuen verschillen in hun moleculaire respons of gevoeligheid voor vitamine D-suppletie. Zo lijkt 25% van de Finse bevolking laag te reageren en heeft een hogere dosis vitamine D-suppletie nodig om het volledige klinische voordeel te bereiken. Wat het risico op kanker betreft, kan verwacht worden dat een hoge responder een beschermend effect heeft.

Volgens de review is een goede vitamine D-status gunstig bij algemene kankerpreventie. Er is minder bewijs voor het nut ervan bij de behandeling van kanker.

Bronnen:

University of Eastern Finland
Journal Article

Previous Wierook kan de symptomen van angst en depressie helpen verlichten
Next Actieve stof in "Dragon’s Blood" -hars onderdrukt schimmelinfecties

You might also like

Natuurlijk genezen

Spoel je nieren – Natuurlijke nierreinigingsdrank!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Nieren zijn vitale organen in ons lichaam, belangrijk voor de algehele conditie van ons lichaam en een lang

Natuurlijk genezen

Geloof het of niet, gebruik Bevroren Citroenen en neem afscheid van Diabetes, tumoren, en Zwaarlijvigheid!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Citroenen zijn een van de meest gunstige vruchten op aarde, en door hun talrijke gezondheidsvoordelen en unieke smaak

Natuurlijk genezen

Dit product helpt het tegen gaan van gaatjes. Tandartsen willen niet dat jij dit weet!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Op 3 september 2012 verscheen in De Telegraaf een artikel over de mogelijk beschermende werking van kokosolie tegen