Geef je spijsvertering een snelle boost door gekiemde noten te eten
maart 14, 2020 1703 Views

Geef je spijsvertering een snelle boost door gekiemde noten te eten


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Noten behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Het zijn rijke bronnen van vitamines en mineralen, evenals vezels, antioxidanten en gezonde vetten. Noten zoals macadamia, hazelnoten, amandelen en walnoten – hoewel de laatste twee technisch steenvruchten zijn – bevatten ook grote hoeveelheden hart-gezonde voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren. Maar hoewel deze noten gezonde, voedzame snacks maken, bevatten ze ook een problematische stof die fytinezuur wordt genoemd.

Fytinezuur is een unieke verbinding die voorkomt in plantenzaden. Hoewel het commercieel wordt gebruikt als conserveermiddel vanwege de antioxiderende eigenschappen, is het bekend dat fytinezuur de opname van mineralen in het lichaam verstoort. Het bindt met name aan calcium, ijzer en zink, waardoor ze niet gemakkelijk worden opgenomen. Te veel fytinezuur uit voedsel consumeren kan zelfs minerale tekorten veroorzaken.

Vanwege zijn activiteit wordt fytinezuur vaak een anti-voedingsstof genoemd. Fytinezuur is de belangrijkste opslagvorm van fosfor in plantenzaden, noten, granen en peulvruchten.

Hoe fytinezuur in noten te verminderen

Veel gezonde, plantaardige voedingsmiddelen bevatten fytinezuur, maar dat betekent niet dat je ze van je dieet moet uitsluiten. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om al het fytinezuur in deze voedingsmiddelen te verwijderen, zijn er manieren om de hoeveelheid aanzienlijk te verminderen. Hier zijn drie dingen die u kunt doen:

Kiemen – Noten worden beschouwd als plantenzaden, maar niet alle plantenzaden zijn noten. Toch kunt u beide in schoon water laten weken (de weektijden kunnen variëren) en ze daarna helpen ontkiemen om het grootste deel van hun fytinezuurgehalte af te breken. Kiemen verwijdert ook ongewenste tannines en enzymremmers in noten en zaden.
Weken – Door granen en peulvruchten een nacht in water te laten weken, wordt het fytinezuurgehalte verlaagd en worden ze veel gemakkelijker verteerbaar.
Fermentatie – Een van de oudste methoden voor het bewaren van voedsel, fermentatie produceert zuren die de afbraak van fytaat bevorderen, de vorm die fytinezuur aanneemt zodra zaden ontkiemen.
De combinatie van kiemen en fermentatie van melkzuur zou de meest effectieve manier zijn om de hoeveelheid fytinezuur in noten en zaden te verminderen.

Waarom kiemen noten nog beter maakt

Hoewel het ontkiemen van noten tijdrovend kan zijn, is het de moeite waard omdat het verschillende voordelen biedt. Kiemen verwijdert niet alleen fytinezuur, het geeft ook de volle smaak van de noten vrij en laat ze nog beter smaken. Gekiemde noten zijn ook knapperiger dan rauwe noten.

Van fytinezuur, tannines en enzymremmers is bekend dat ze de spijsvertering verstoren; door ze uit kiemen te verwijderen, wordt het gemakkelijker voor uw spijsverteringssysteem om ze af te breken en hun voedingswaarde te absorberen. Gemakkelijke spijsvertering betekent ook dat de noten soepel door uw darmen kunnen gaan in plaats van spijsverteringsproblemen te veroorzaken.

Bij geringe hoeveelheden fytinezuur kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen van gekiemde noten. Kiemen vermindert ook de hoeveelheid zetmeel in noten. Daarom is het veilig om te zeggen dat kiemen de voedingswaarde van deze superfoods verhoogt. Het kan ook mensen helpen die niet over voldoende enzymen beschikken om plantaardig voedsel volledig af te breken om hiervan te profiteren.

Kiemen klinkt misschien gemakkelijk, maar het vereist kennis van hoe lang verschillende soorten noten geweekt moeten worden en welke uitdroging het beste bij hen past, is belangrijk om hun houdbaarheid te verlengen.

Om gekiemde noten het beste te bewaren, vermijd ze uit te drogen boven de 120 graden, omdat dit ertoe kan leiden dat hun natuurlijke oliën oxideren en ranzig worden.

Bronnen:

Previous Hoe onderscheid te maken tussen het Coronavirus en griep
Next Essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor pijnverlichting - bekijk uw beste opties

You might also like

Algemeen

Waarom je aardappelen nooit in de ijskast mag leggen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Hoe groene investeerders de media betalen om ‘klimaatverandering’ te promoten

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

9 tekens die een waarschuwing zijn die aangeeft dat de bloedvaten verstopt zitten

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar