Heerlijke medicijnen: chocolade is goed voor je hart
april 28, 2019 3988 Views

Heerlijke medicijnen: chocolade is goed voor je hart

Luister naar dit artikel

Chocolade is een van ‘s werelds meest geliefde snoepjes. Ze zijn een troostmaal voor sommigen en een schuldig genoegen voor anderen. Maar het maakt niet uit hoe of waarom u ervoor kiest om chocolaatjes te eten, u moet weten dat ze u meer goed doen dan dat u zich gelukkig voelt of aan uw verlangens voldoet. Volgens een in 2018 gepubliceerde studie in The American Journal of Clinical Nutrition houdt het eten van chocolaatjes elke dag je hart gezond.

Chocolade is goed voor je slagaders

De studie omvatte 45 mannelijke vrijwilligers die waren verdeeld in drie verschillende groepen. Elke groep kreeg een capsule die elke dag gedurende één maand met het ontbijt werd ingenomen. Twee van de drie capsules bevatten verschillende hoeveelheden van de twee meest bestudeerde verbindingen in chocolade: (-) – epicatechine en procyanidines. Beide verbindingen zijn flavonols of flavan-3-ols, een klasse flavonoïden die voorkomt in veel fruit en groenten, waaronder cacao.  Epicatechine en procyanidinen zijn bekende antioxidanten.

Epicatechine verlaagt de bloeddruk en vermindert de stijfheid van de bloedvaten

Toen onderzoekers van de Universiteit van Düsseldorf in Duitsland de effecten van de verbindingen onderzochten, ontdekten ze dat epicatechine de endotheliale functie verbeterde bij de vrijwilligers. Het verlaagde ook hun bloeddruk en verminderde arteriële stijfheid. Deze resultaten waren in overeenstemming met die van eerdere onderzoeken, met name die in Nederland die meldden dat mannen die grote hoeveelheden epicatechine gebruikten een 38 procent lager risico op overlijden aan coronaire hartziekte hadden dan mannen die minder epicatechine namen.

Daarentegen ontvingen de vrijwilligers die capsules namen met minder epicatechine en meer procyanidinen niet dezelfde voordelen. “Dit toont aan dat de impact van CF (cacao flavonols) op vasculaire gezondheid gekoppeld is aan epicatechine en niet aan CF procyanidines,” schreven de onderzoekers.

Procyanidinen verlagen het cholesterolgehalte in het bloed

Procyanidinen zijn niet zonder hun gezondheidsvoordelen. Hoewel vrijwilligers die grote hoeveelheden procyanidines namen geen bloeddrukdaling of arteriële stijfheid vertoonden, genoten ze wel van een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Dit toonde aan dat procyanidines nog steeds de gezondheid van het hart ondersteunen, zij het op een indirecte manier. De impact van procyanidines is misschien niet meteen voelbaar, maar op de lange termijn is het nog steeds enorm.

De onderzoekers hebben ook uitgelegd dat de rol van procyanidines mogelijk te maken heeft met de effectgrootte van flavonolen – dat wil zeggen, ze beschermen en bewaren epicatechine en andere flavonolen tegen afbraak tijdens voedselverwerking en -opslag, en in het maagdarmkanaal tijdens de spijsvertering . De onderzoekers merkten op dat dit de resultaten van andere onderzoeken zou kunnen verklaren, die alleen pure epicatechine gebruikten en geen significante effecten op de cardiovasculaire functie rapporteerden.

Andere redenen om chocolade te eten

Onderzoek toont aan dat epicatechine ook de bloedglucosespiegels bij diabetische patiënten kan verlagen. Epicatechin verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert de insulineresistentie, wat suggereert dat het eten van epicatechine-rijk voedsel zoals chocolade kan helpen het ontstaan ​​van Type 2 diabetes te voorkomen.

Epicatechine heeft ook antikankereffecten. Verschillende studies meldden dat het angiogenese of de vorming van nieuwe bloedvaten kan stoppen, wat een van de manieren is waarop kankercellen groeien en zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Hoge concentraties van epicatechine voorkomen ook de proliferatie van kankercellen in vitro.

Procyanidines, samen met epicatechine en andere flavonolen, kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Een studie vond dat deze verbindingen enzymen betrokken bij ontsteking en de vorming van tumoren kunnen remmen. Procyanidinen worden ook gebruikt in verband met gezondheidsproblemen zoals chronische veneuze insufficiëntie, capillaire fragiliteit, diabetische retinopathie, zonnebrand, pancreasinsufficiëntie en spataderen. In termen van antikankeractiviteit zijn procyanidinen gericht op componenten van intracellulaire signaalroutes die belangrijk zijn voor het reguleren van overleving en dood van cellen en het veroorzaken van metastase.

Bronnen:

NutraIngredients-usa.com

Academic.OUP.com

Veterinary World.org

ScienceDirect.com

UofMHealth.org

ToxicolRes.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Hoe u op natuurlijke wijze van de sinus-infectie van uw kind af kunt komen
Next Vermijd deze 25 voedingsmiddelen rijk aan purine om jichtaanvallen te voorkomen

You might also like

Algemeen

Dit zag ik niet aankomen! 4 van onze favoriete voedselsoorten die stiekem HEEL GEZOND zijn voor ons!

Luister naar dit artikel We horen al jarenlang alleen maar gezeik en gezeur over wat we allemaal wel en niet mogen eten. Prima dat je lekker gezond wil doen, maar

Algemeen

3 niet onderhandelbare redenen om uw partner te verlaten

Luister naar dit artikel Heb je ooit geworsteld met de vraag wanneer het tijd is om een ​​relatie te verlaten? Wordt u geplaagd door twijfel over het feit of u

Algemeen

Tijd voor verandering(We gaan verbouwen)

Luister naar dit artikel Beste lezers, Nu ik de zoveelste 30 dagen ban van Censuurbook aan mijn broek heb gekregen omdat ik het lef had DIT ARTIKEL te publiceren, heb