Het eten van kaas verhoogt het cholesterol niet en verhoogt het risico op een hartaanval niet … wetenschappers verbluft om de lang begraven waarheid te leren
mei 10, 2019 3864 Views

Het eten van kaas verhoogt het cholesterol niet en verhoogt het risico op een hartaanval niet … wetenschappers verbluft om de lang begraven waarheid te leren


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

De voedingswaarde van melk, kaas en andere zuivelproducten, hoewel onmiskenbaar nuttig in spiervorming, is in het verleden notoir in twijfel getrokken vanwege misvattingen over een verhoogd risico op hartziekten in verband met de voedselgroep. Verschillende studies hebben echter snel deze mythe ontkracht en bewijzen dat zuivelconsumptie de cardiovasculaire risico’s niet verhoogt.

Studies ontkrachten de link tussen zuivelinname en hartaanvallen

Zuivelproducten verhogen het risico op cardiovasculaire aandoeningen niet, volgens verschillende recente onderzoeken. Onderzoekers aan de University College Dublin in Ierland onderzochten 1500 deelnemers tussen 18 en 90 jaar oud en vonden geen significant verschil in LDL-cholesterolwaarden tussen de high-level consumenten, consumenten op een laag niveau en de niet-consumerende controles. Onderzoekers ontdekten ook dat kaasconsumptie niet geassocieerd was met toegenomen gewichtstoename bij deelnemers. “We moeten niet alleen rekening houden met de voedingsstoffen zelf, maar ook met de matrix waarin we ze eten en met het algemene voedingspatroon. Dus niet alleen over het eten, maar ook over het patroon van ander voedsel dat we ermee eten, “zei studieauteur Dr. Emma Feeney. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Nutrition and Diabetes.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition ondersteunt deze bewering. Onderzoekers hebben 3.630 Costa Ricaanse mannen en -vrouwen van middelbare leeftijd onderzocht, die waren verdeeld in twee groepen: niet-dodelijke overlevenden van de hartaanval en de controlegroep van mensen die geen hartaanval hadden gehad. Uit onderzoeksgegevens bleek dat de zuivelconsumptie niet verschillend was tussen de twee groepen, en er was geen correlatie tussen hoge inname van zuivelproducten en een risico op een hartaanval, zelfs niet bij diegenen in het hoogste kwintiel van de zuivelconsumptie.

“Producten zoals melk en kaas zijn zeer complexe stoffen. We hebben alle zuivelproducten in hun geheel bekeken en vervolgens gekeken naar afzonderlijke componenten van die zuivelproducten, waaronder vetten, en het blijkt dat de resultaten nul zijn. Misschien is het bewijs er niet “, verklaarde hoofdauteur van het onderzoek, Stella Aslibekyan.

“De boodschap is dat het belangrijk is om te kijken naar het netto-effect van hele voedingsmiddelen en voedingspatronen en niet alleen geïsoleerde voedingsstoffen,” zei co-auteur Ana Baylin.

Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports verduidelijkt verder dat zuivelconsumptie niets te maken heeft met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Een analyse van meer dan 20.000 deelnemers toonde aan dat een hoge inname van zuivelproducten bij degenen die de genmutatie MCM6 droegen, die was gekoppeld aan lactose-tolerantie, niet resulteerde in een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en totale mortaliteit. De bevindingen tonen aan dat zuivelproducten niet geassocieerd waren met cardiovasculaire biomarkers.

Het is eigenlijk andersom

Meer onderzoek heeft de schadelijke effecten van zuivelproducten op de cardiovasculaire gezondheid afgedaan. In overeenstemming hiermee zijn er meer onderzoeken naar voren gekomen die beweren dat het nuttigen van zuivelproducten in feite gunstig kan zijn voor het hart. Onderzoekers aan de Universiteit van Bergen in Noorwegen onderzochten 40 zwaarlijvige mannen en ontdekten dat degenen die een koolhydraatbeperkt, vetrijk dieet volgden evenveel afvallen als degenen die een vetarm koolhydraatarm dieet volgden. Het gemiddelde gewichtsverlies was ongeveer 12 kg, genoeg om het risico op obesitasgerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk te verlagen. Deelnemers aan de koolhydraatarme, vetrijke voeding consumeerden zuivelproducten zoals boter en kaas om te compenseren voor de lage koolhydraatbehoefte van hun aangewezen dieet. De resultaten suggereren dat het menselijk lichaam “uitstekend kan presteren met vetten als belangrijkste energiebron”, zegt hoofdonderzoeker Simon Dankel.

“Mensen zullen zeggen: ‘je kunt niet afvallen, je kunt niet ongeacht welk dieet met verzadigde vetten doorgaan.’ Maar in deze context zien we een zeer positieve metabole reactie. Je kunt je energie in je dieet baseren op koolhydraten of vet. Het maakt geen groot verschil, “zei Dankel.

Bronnen:

DailyMail.co.uk

News.Brown.edu

Express.co.uk

Independent.co.uk

Previous Een verbinding in granaatappels kan kanker celdood veroorzaken
Next Veel Gestrest? Neem deze natuurlijke supplementen om de cortisolspiegel op natuurlijke wijze in balans te houden

You might also like

Algemeen

De mythe ontkrachten: roestige spijkers geven je geen tetanus

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Studie: Zuiveringszout kan grote hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen uit fruit en groenten verwijderen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Op vakantie zet ze een zwarte henna tatoeage – Even later gebeurde het ondenkbare…

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar