Het is officieel: zinksupplementen verminderen het risico op dodelijke leverkanker
mei 27, 2019 5220 Views

Het is officieel: zinksupplementen verminderen het risico op dodelijke leverkanker

Luister naar dit artikel

In de afgelopen decennia is de incidentie van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) in de Verenigde Staten sterk gestegen, van een weinig bekende aandoening tot een virtuele epidemie. Sommige deskundigen schatten zelfs dat tot 40 procent van de Amerikanen op dit moment leeft met een zekere mate van NAFLD (overtollige vette leverafzettingen bij mensen die normaal niet teveel drinken). Recent onderzoek wijst uit dat een essentieel mineraal, zink, waardevolle munitie zou kunnen bieden tegen NAFLD – en tegen de gevaarlijke complicaties ervan.

In ongeveer 25 procent van de gevallen gaat NAFLD verder naar niet-alcoholische steatohepatitis of NASH – een veel ernstiger vorm van de ziekte die op zijn beurt kan leiden tot cirrose, leverfalen en leverkanker. Gelukkig laat een nieuw Japans onderzoek met patiënten met een leverziekte zien dat suppletie met zink de leverfunctie kan verbeteren – terwijl het risico op kanker wordt verminderd. Vandaag laten we u zien hoe het werkt.

Het is officieel: zinksupplementen verminderen het risico op dodelijke leverkanker

De gecontroleerde klinische studie, uitgevoerd in Osaka-Rosai Hospital en gepubliceerd in 2018 in Nutrients, betrof 267 deelnemers met chronische leverziekte – waaronder hepatitis B en C, alcoholgerelateerde cirrose van de lever en NASH.

196 van de deelnemers kregen tweemaal daagse doses van 150 mg polaprezinc, elk met 33,3 mg zink.

De andere 71 patiënten kregen geen zinksuppletie – hoewel alle patiënten andere standaardbehandelingen kregen, waaronder aminozuursuppletie.

Na 36 maanden ontdekte het team dat de zinkgroep lagere niveaus van inflammatoire markers had, samen met een verbeterde leverfunctie. Ondertussen ondervonden deelnemers die geen aanvullende zink hadden gekregen verslechtering van de leverfunctie.

En dat was niet alles.

De onderzoekers meldden ook dat de zinkgroep een lager risico had op het ontwikkelen van hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker bij volwassenen.

Onderzoekers: Hogere zinkconcentraties gekoppeld aan meer uitgesproken verbeteringen
En de mate van verbetering was nauw verbonden met niveaus van zink in het bloed.

Na 36 maanden suppletie hadden degenen met zinkconcentraties van ten minste 70 microgram per deciliter een lager aantal negatieve gebeurtenissen – waaronder leverkanker, leverfalen en overlijden.

Het is significant dat deze bijwerkingen niet voorkwamen (dat is nul keer) bij patiënten met een zinkgehalte van 90 microgram per deciliter of hoger. Het onderzoek benadrukte niet alleen de waarde van zinksuppletie voor leverziekte, maar werpt ook licht op de cellulaire mechanismen achter de voordelen.

De onderzoekers constateerden bijvoorbeeld dat het hebben van onvoldoende zink in het lichaam een ​​activering van de hepatische stellaatcellen kan veroorzaken, wat op zijn beurt lipideperoxidatie bevordert. Het resultaat: verhoogde vetophoping in de lever.

Daarentegen lijkt het hebben van optimale niveaus van zink de peroxidatie te remmen, waardoor vetophopingen en bijgevolg leverbeschadiging worden voorkomen. Opmerking: NAFLD bestaat wanneer vet meer dan 5 procent van de lever vormt. Voor NASH is de drempel 10 procent.

De onderzoekers concludeerden dat zinksuppletie leverpathologie en verminderde leverkanker verbeterde – en dat veilig deed. Ze merkten op dat zink even nuttig was voor patiënten met een reeks chronische leverziekten, waaronder virale hepatitis, alcoholgerelateerde cirrose en NASH.

Waarschuwing: zinkgehaltes dalen naarmate de leveraandoening vordert

Zink, een essentieel sporenelement, vervult een scala aan belangrijke functies – zoals het bevorderen van een normale spijsvertering, het handhaven van de gezondheid van huid en haar en het ondersteunen van wondgenezing.

Een krachtige booster voor het immuunsysteem, zink bestrijdt ook ziektes – met name luchtweginfecties – met zijn ontstekingsremmende, antivirale en antioxiderende eigenschappen. Hoewel ernstige zinkdeficiëntie zeldzaam is, is een mildere vorm van tekort – bekend als marginale zinkdeficiëntie, of zinkgebrek in de voeding – in feite wijdverbreid.

Volgens een studie in Science Reports lopen wereldwijd naar schatting 1,1 miljard mensen het risico op zinkdeficiëntie vanwege een ontoereikende inname via de voeding. Symptomen van zinkgebrek zijn vermoeidheid, gevoeligheid voor infecties, slechte concentratie, huidaandoeningen, verminderde smaakzin en moeite met het helen van wonden.

Naast zijn andere verantwoordelijkheden speelt zink een cruciale rol bij het onderhouden van de leverfunctie. Helaas verlaagt chronische leverziekte zink niveaus op verschillende manieren. Het kan de eetlust beïnvloeden – en de inname van zink via de voeding – terwijl het de juiste opname van voedingsstoffen en de urinaire excretie schaadt.

Het is niet verwonderlijk dat uit onderzoek is gebleken dat de serumconcentraties van zink gestaag afnemen naarmate de leverziekte vordert. Het is duidelijk dat de huidige nationale prevalentie van leververvetting de noodzaak van voldoende inname van zink aantoont.

Hoeveel zink heb ik nodig per dag?

De USDA adviseert 11 mg zink per dag voor mannen en 8 mg voor vrouwen – met een aanvaardbare bovengrens van 40 mg per dag.

Verhoog uw zinkinname via het dieet met gezonde hoeveelheden grasgevoerd rundvlees, biologische kip, in het wild gevangen zalm en kooionevrije eieren. Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, geen zorgen. Biologische kikkererwten, cashewnoten en pompoen- en zonnebloempitten zijn ook goede bronnen van zink.

Als u echter een tekort aan zink hebt (dat kan worden opgespoord met een eenvoudige bloedtest), kan uw arts een aanvulling aanbevelen. Zink is opgenomen in de meeste multivitaminen en minerale formuleringen en is ook verkrijgbaar als zuigtablet, capsules en tabletten als een op zichzelf staand supplement.

Opmerking: Controleer eerst bij uw integrerende arts voordat u zink toevoegt en volg de richtlijnen voor dosering. Overmatige inname van zink kan bijwerkingen veroorzaken en de absorptie van koper en andere essentiële mineralen verstoren.

Experts zeggen dat de groeiende nationale cijfers voor obesitas en diabetes type 2 het stadium vormen voor chronische leverziekte, die het gevolg kan zijn van een overschot, niet van alcohol, maar van calorieën.

Het eten van een organisch, niet-GMO-dieet – arm aan geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen – kan helpen deze hedendaagse epidemie aan te pakken, evenals natuurlijke supplementen die worden geadviseerd door uw integrerende arts, zoals mariadistel (silymarine), N-acetylcysteïne en alfa liponzuur.

Hoewel deze allemaal nuttig kunnen zijn, is het het bescheiden minerale zink dat waarschijnlijk een onmisbare bondgenoot zal blijken te zijn in de strijd tegen NAFLD en NASH.

Bronnen:

Lifeextension.com
NIH.gov
NIH.gov

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Deze 5 tropische planten kunnen 'antikanker voordelen' bieden
Next Studie vindt extract van paardenbloemwortel doodt leukemiecellen, prostaatkankercellen en chemo-bestendig melanoom

You might also like

Natuurlijk genezen

Wist jij dat de kleur van je menstruatiebloed kan wijzen op eventuele ziektes!

Luister naar dit artikel Onze maandelijkse periode, de meeste vrouwen zitten hier niet enthousiast op te wachten. Ongesteldheid gaat vaak samen met pijn, kwaaltjes en eventuele beperking op je activiteiten

Natuurlijk genezen

Genees binnen een dag van je keelontsteking zonder antibiotica te slikken!

Luister naar dit artikel Een keelontsteking wordt veroorzaakt door de Streptococcus bacterie en komt vaak voor bij kinderen. De meest voorkomende symptomen zijn keelpijn en ontsteking. Het wordt doorgaans behandeld

Natuurlijk genezen

Dit veegt de donkere plekken op u gezicht weg al na het tweede Gebruik!

Luister naar dit artikel Elke keer als u wordt blootgesteld aan de zon, moet u uw huid gehydrateerd  houden, en beschermen door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken zodat de UV-stralen uw huid