*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Je zal wellicht nooit meer Inktvis eten na het lezen van dit

Je zal wellicht nooit meer Inktvis eten na het lezen van dit

Het volgende essay is van Sy Montgomery, overgenomen uit het nieuwe boek Tamed and Untamed van Sy Montgomery en Elizabeth Marshall Thomas: Close Encounters of the Animal Kind (Chelsea Green Publishing, 2017) en is herdrukt met toestemming van de uitgever.

Iedereen wilde Octavia aaien. En geen wonder. Ze was mooi, sierlijk en aanhankelijk. Het feit dat ze zonder benen, slijmerig en in pijnlijk koud water leefde, schrikt niemand van ons af.

Wat ons opwond – ik, New England Aquarium-vrijwilliger Wilson Menashi, en vier bezoekers van de milieu-radioprogramma Living on Earth – was het verrassende feit dat Octavia, die duidelijk geaaid wilde worden, een gigantische Pacifische octopus was.

Toen haar verzorger, Bill Murphy, de bovenkant van haar tentoonstelling opende, had Octavia Wilson en mij onmiddellijk herkend; we hadden verschillende weken met haar samengewerkt. Ze werd rood van opwinding en stroomde naar ons toe vanaf de andere kant van haar tank. Toen we onze handen in het water staken, staken haar armen omhoog om de onze te ontmoeten en omhelsden ze ons met tientallen van haar sterke, gevoelige, witte zuignappen. Af en toe gaf Wilson haar een vis uit de plastic emmer op de rand van haar aquarium.

Al snel deed de bemanning van Living on Earth mee. Mensen waren eerst voorzichtig. In films en verhalen worden octopussen afgeschilderd als monsters, en de gigantische Pacific is de grootste en sterkste van allemaal. Een enkele zuignap op een groot mannetje kan 30 pond optillen, en het dier heeft 1600 van hen. Octavia’s waren sterk genoeg om zuigplekken op onze armen achter te laten. Maar ze was zo nieuwsgierig en vriendelijk dat niemand de kans kon weerstaan ​​om haar huid aan te raken, die zo zacht was als vla. We streelden haar zoals we een hond zouden aaien, betoverd door het spektakel van haar van kleur veranderende huid, het gevoel van haar zuignappen, de acrobatiek van haar vele armen.

Toen Menashi naar een andere lodde reikte om haar te voeden, realiseerden we ons dat de emmer vis verdwenen was.

Terwijl niet minder dan zes mensen toekeken, en drie van ons hadden onze armen in haar tank, had Octavia de emmer recht onder ons vandaan gestolen.

Ze zijn fenomenaal slim, ”zegt Menashi. En hij kan het weten: hij werkt al twintig jaar met hen samen en is expert in het bezig houden van deze intelligente ongewervelde dieren. Anders vervelen ze zich. Aquaria ontwerpen uitgebreide ontsnappingsvrije deksels voor hun octopus-tanks, en toch worden ze vaak gedwarsboomd. Octopussen glippen niet zelden uit hun compartimenten en duiken op in andere tanks om de inwoners daar op te eten. Veel aquaria geven hun octopussen Legos om te ontmantelen, potten met deksels om los te schroeven, en Mr. Potato Heads om mee te spelen. Menashi, een gepensioneerde uitvinder, ontwierp een reeks nestelende plexiglasblokjes, elk met een ander slot, die de octopussen van Boston snel leerden openen om een ​​smakelijke krab erin te krijgen.

En onlangs hebben aquarianen in het Sea Life Aquarium van Kelly Tarlton in Nieuw-Zeeland samengewerkt met technici van Sony om een ​​vrouwelijke octopus genaamd Rambo te leren op de rode sluiterknop op een waterdichte camera te drukken om foto’s van bezoekers te maken, die het aquarium voor $ 2 per stuk verkoopt aan ter ondersteuning van de instandhoudingsprogramma’s. Hoewel er geen bewijs is dat Rambo het eindproduct van haar fotografie realiseert, heeft ze de gadget in slechts drie pogingen geleerd.

Intelligentie zoals die van ons lijkt misschien verrassend in een wezen dat zo anders is dan wij.

“Kort van marsmannetjes die verschijnen en zichzelf aanbieden aan de wetenschap,” zegt neurowetenschapper Cliff Ragsdale van de Universiteit van Chicago, zijn octopussen en hun verwanten “zijn het enige voorbeeld buiten gewervelde dieren over hoe een complex, slim brein te bouwen.”

Het octopus-brein ziet er heel anders uit dan dat van een mens. Onze hersenen zitten als een moer in de schaal van onze schedel. Octopussen missen alle soorten botten en hun hersenen wikkelen zich rond de keel. Ons brein is georganiseerd in vier lobben. Die van hen heeft vijftig tot vijfenzeventig lobben, afhankelijk van hoe je ze telt. De meeste van onze zenuwcellen zitten in onze hersenen. Drievijfde van de zenuwcellen van een octopus bevinden zich in de armen.

Het wonder is dat octopussen en mensen in veel opzichten hetzelfde kunnen denken. We genieten allebei van nieuwe dingen leren, puzzels oplossen, nieuwe vrienden ontmoeten. En mogelijk genieten we allebei van een goede grap: toen Octavia de emmer stal, at ze geen van de vissen erin. Toen we eindelijk beseften dat ze het had ingenomen, zagen we dat ze het in het weefsel tussen haar armen had gewikkeld, alsof ze het opzettelijk voor ons verborg. Al in het begin van de derde eeuw schreef de Romeinse natuuronderzoeker Claudius Aelianus over de octopus dat ‘kattekwaad en sluwheid duidelijk worden gezien als de kenmerken van dit wezen.’ Misschien genoot Octavia vooral van haar capriolen omdat ze ons mensen te slim af was.

“Dus als een octopus zo slim is,” vroeg een van onze gasten aan haar keeper, “welke andere dieren zijn er die zo slim zouden kunnen zijn – dat we niet denken dat ze bewust zijn en persoonlijkheid en herinneringen hebben en al die dingen ?”

Een uitstekende vraag inderdaad.

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Deze kruidenthee helpt bij gevallen van multiple sclerose, chronische vermoeidheid, reumatoïde artritis, fibromyalgie, lupus en Hashimoto! (met Recept!)
Next 10 geweldige dingen die zullen gebeuren als je leert genieten van het alleen zijn

About author

You might also like

Algemeen

Je keukenspons kan het antwoord geven op het verslaan van antibioticaresistente bacteriën!

Antibioticaresistente bacteriën verschijnen steeds meer over de hele wereld. Dit is geen trend om lichtvaardig te worden genomen; de Wereldgezondheidsorganisatie classificeert antibioticaresistente bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor

Algemeen

In veel kurkuma zit gevaarlijk veel lood

Kurkuma uit Bangladesh wordt op grote schaal vermengd met loodchromaat. Dat ontdekten wetenschappers van de Stanford Universiteit. Het lood zorgt voor een mooie gele kleur waardoor de geelwortel meer opbrengt. De onderzoekers

Algemeen

Hartspecialist: “Roomboter beter dan transvette margarine”

Roomboter, kaas en rood vlees zijn minder slecht voor het hart dan wordt aangenomen. Dat stelt een cardioloog in een vooraanstaand medisch tijdschrift. Tijd om de mythe te doorbreken. Aseem