Je zal wellicht nooit meer Inktvis eten na het lezen van dit

Je zal wellicht nooit meer Inktvis eten na het lezen van dit

Luister naar dit artikel

Het volgende essay is van Sy Montgomery, overgenomen uit het nieuwe boek Tamed and Untamed van Sy Montgomery en Elizabeth Marshall Thomas: Close Encounters of the Animal Kind (Chelsea Green Publishing, 2017) en is herdrukt met toestemming van de uitgever.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Iedereen wilde Octavia aaien. En geen wonder. Ze was mooi, sierlijk en aanhankelijk. Het feit dat ze zonder benen, slijmerig en in pijnlijk koud water leefde, schrikt niemand van ons af.

Wat ons opwond – ik, New England Aquarium-vrijwilliger Wilson Menashi, en vier bezoekers van de milieu-radioprogramma Living on Earth – was het verrassende feit dat Octavia, die duidelijk geaaid wilde worden, een gigantische Pacifische octopus was.

Toen haar verzorger, Bill Murphy, de bovenkant van haar tentoonstelling opende, had Octavia Wilson en mij onmiddellijk herkend; we hadden verschillende weken met haar samengewerkt. Ze werd rood van opwinding en stroomde naar ons toe vanaf de andere kant van haar tank. Toen we onze handen in het water staken, staken haar armen omhoog om de onze te ontmoeten en omhelsden ze ons met tientallen van haar sterke, gevoelige, witte zuignappen. Af en toe gaf Wilson haar een vis uit de plastic emmer op de rand van haar aquarium.

Al snel deed de bemanning van Living on Earth mee. Mensen waren eerst voorzichtig. In films en verhalen worden octopussen afgeschilderd als monsters, en de gigantische Pacific is de grootste en sterkste van allemaal. Een enkele zuignap op een groot mannetje kan 30 pond optillen, en het dier heeft 1600 van hen. Octavia’s waren sterk genoeg om zuigplekken op onze armen achter te laten. Maar ze was zo nieuwsgierig en vriendelijk dat niemand de kans kon weerstaan ​​om haar huid aan te raken, die zo zacht was als vla. We streelden haar zoals we een hond zouden aaien, betoverd door het spektakel van haar van kleur veranderende huid, het gevoel van haar zuignappen, de acrobatiek van haar vele armen.

Toen Menashi naar een andere lodde reikte om haar te voeden, realiseerden we ons dat de emmer vis verdwenen was.

Terwijl niet minder dan zes mensen toekeken, en drie van ons hadden onze armen in haar tank, had Octavia de emmer recht onder ons vandaan gestolen.

Ze zijn fenomenaal slim, ”zegt Menashi. En hij kan het weten: hij werkt al twintig jaar met hen samen en is expert in het bezig houden van deze intelligente ongewervelde dieren. Anders vervelen ze zich. Aquaria ontwerpen uitgebreide ontsnappingsvrije deksels voor hun octopus-tanks, en toch worden ze vaak gedwarsboomd. Octopussen glippen niet zelden uit hun compartimenten en duiken op in andere tanks om de inwoners daar op te eten. Veel aquaria geven hun octopussen Legos om te ontmantelen, potten met deksels om los te schroeven, en Mr. Potato Heads om mee te spelen. Menashi, een gepensioneerde uitvinder, ontwierp een reeks nestelende plexiglasblokjes, elk met een ander slot, die de octopussen van Boston snel leerden openen om een ​​smakelijke krab erin te krijgen.

En onlangs hebben aquarianen in het Sea Life Aquarium van Kelly Tarlton in Nieuw-Zeeland samengewerkt met technici van Sony om een ​​vrouwelijke octopus genaamd Rambo te leren op de rode sluiterknop op een waterdichte camera te drukken om foto’s van bezoekers te maken, die het aquarium voor $ 2 per stuk verkoopt aan ter ondersteuning van de instandhoudingsprogramma’s. Hoewel er geen bewijs is dat Rambo het eindproduct van haar fotografie realiseert, heeft ze de gadget in slechts drie pogingen geleerd.

Intelligentie zoals die van ons lijkt misschien verrassend in een wezen dat zo anders is dan wij.

“Kort van marsmannetjes die verschijnen en zichzelf aanbieden aan de wetenschap,” zegt neurowetenschapper Cliff Ragsdale van de Universiteit van Chicago, zijn octopussen en hun verwanten “zijn het enige voorbeeld buiten gewervelde dieren over hoe een complex, slim brein te bouwen.”

Het octopus-brein ziet er heel anders uit dan dat van een mens. Onze hersenen zitten als een moer in de schaal van onze schedel. Octopussen missen alle soorten botten en hun hersenen wikkelen zich rond de keel. Ons brein is georganiseerd in vier lobben. Die van hen heeft vijftig tot vijfenzeventig lobben, afhankelijk van hoe je ze telt. De meeste van onze zenuwcellen zitten in onze hersenen. Drievijfde van de zenuwcellen van een octopus bevinden zich in de armen.

Het wonder is dat octopussen en mensen in veel opzichten hetzelfde kunnen denken. We genieten allebei van nieuwe dingen leren, puzzels oplossen, nieuwe vrienden ontmoeten. En mogelijk genieten we allebei van een goede grap: toen Octavia de emmer stal, at ze geen van de vissen erin. Toen we eindelijk beseften dat ze het had ingenomen, zagen we dat ze het in het weefsel tussen haar armen had gewikkeld, alsof ze het opzettelijk voor ons verborg. Al in het begin van de derde eeuw schreef de Romeinse natuuronderzoeker Claudius Aelianus over de octopus dat ‘kattekwaad en sluwheid duidelijk worden gezien als de kenmerken van dit wezen.’ Misschien genoot Octavia vooral van haar capriolen omdat ze ons mensen te slim af was.

“Dus als een octopus zo slim is,” vroeg een van onze gasten aan haar keeper, “welke andere dieren zijn er die zo slim zouden kunnen zijn – dat we niet denken dat ze bewust zijn en persoonlijkheid en herinneringen hebben en al die dingen ?”

Een uitstekende vraag inderdaad.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Deze kruidenthee helpt bij gevallen van multiple sclerose, chronische vermoeidheid, reumatoïde artritis, fibromyalgie, lupus en Hashimoto! (met Recept!)
Next 10 geweldige dingen die zullen gebeuren als je leert genieten van het alleen zijn

You might also like

Algemeen

FUN – Wat als vleeseters net zulke onzin als vegetariërs zouden uitkramen?

Luister naar dit artikel Dat je geen vlees eet, om welke reden dan ook, is je eigen keuze en dat moet je uiteraard ook helemaal zelf weten. Toch staan sommige

Algemeen

“Vegetarische” fastfood-opties zitten nog steeds vol met vet, calorieën en natrium, waarschuwen gezondheidsdeskundigen

Luister naar dit artikel Het vegetarische aanbod van een fastfoodrestaurant is misschien niet zo gezond als u misschien denkt. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we

Algemeen

Dit voedsel helpt je om genoeg vocht binnen te krijgen

Luister naar dit artikel Wanneer het warm is, is het verstandig om genoeg te drinken. Daar valt in principe weinig tegenin te brengen. Maar dan moet je er eigenlijk ook