“Klein maar krachtig” bieslook biedt een drietal belangrijke gezondheidsvoordelen
april 3, 2022 735 Views

“Klein maar krachtig” bieslook biedt een drietal belangrijke gezondheidsvoordelen

Luister naar dit artikel

Wetenschappers zijn zich al lang bewust van het vermogen van uien en knoflook – beide leden van de supergezonde alliumgroentenfamilie – om de functie en het welzijn van het immuunsysteem en het hart te ondersteunen. Maar bieslook, het kleinste lid van de familie, zou hun grotere neven mogelijk kunnen overtreffen in het bieden van gezondheidsvoordelen – terwijl het bijdraagt ​​aan een mildere smaak en geur.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Botanisch bekend als Allium schoenoprasum, heeft de bieslookplant holle groene stengels met een pikante uiensmaak. Volgens recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutical Biology, heeft bieslook het hoogste gehalte aan antioxidante polyfenolen (nuttige plantaardige stoffen) van alle alliumfamilies. En deze overvloed aan natuurlijke “goodies” kan grote gezondheidsvoordelen opleveren. Lees verder om drie van de meest indrukwekkende voordelen van bieslook te ontdekken.

Bieslook bevordert de gezondheid van het hart met een paar krachtige plantenchemicaliën

Net als uien en knoflook is bieslook rijk aan een zwavelhoudende verbinding die bekend staat als allicine, die de afgifte van heilzaam stikstofmonoxide bevordert en de bloedstroom van het hart naar andere organen in het lichaam optimaliseert. Met zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen is allicine in onderzoeken in verband gebracht met lagere niveaus van schadelijk LDL-cholesterol. Het kan ook een normale bloeddruk handhaven en de neiging van bloed om gevaarlijke stolsels te vormen verminderen, waardoor het helpt beschermen tegen beroertes en coronaire hartziekte.

Bovendien bevat bieslook bijzonder veel flavonoïde, quercetine genaamd. In een recensie uit 2020, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Science, merkten de auteurs op dat quercetine “sterke cardioprotectieve effecten lijkt uit te oefenen in een breed scala aan experimentele modellen van hartletsel”, waarschijnlijk vanwege zijn antioxidante, ontstekingsremmende en moleculaire routes. – modulerende eigenschappen. Hoewel er meer studies bij mensen nodig zijn, rapporteerden de wetenschappers dat quercetine in vroege studies effectief was in het ondersteunen van gezonde bloeddrukniveaus bij zowel dieren als mensen – naast het bieden van “robuuste” hartbeschermende effecten. Met zowel allicine als quercetine in hun gezondheidsbevorderende arsenaal, kan bieslook helpen de optimale functie van uw hart en bloedsomloop te ondersteunen.

Voordelen van bieslook zijn onder meer helpen om het gezichtsvermogen te behouden

Een ander nuttig paar plantaardige stoffen in bieslook, luteïne en zeaxanthine, wordt verondersteld te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij 65-plussers. Deze natuurlijke plantpigmenten kunnen helpen de macula van het oog te beschermen tegen schade door ultraviolet en “blauw” licht – en zijn zo effectief dat sommige wetenschappers ze karakteriseren als “zonnebrandcrème voor de ogen”.

Experts van de American Optometric Association onderschrijven luteïne en zeaxanthine als onderdeel van de AREDS-vitamineformulering (Age-Related Eye Disease Study) om maculaire degeneratie te voorkomen. Als bonus zit bieslook boordevol antioxidant vitamine A, een andere micronutriënt waarvan wordt aangenomen dat het het gezichtsvermogen verbetert en verscherpt.

Bieslook draagt ​​bij aan een overvloed aan vitamines en mineralen

Gehakte bieslook levert een indrukwekkende verscheidenheid aan voedingsstoffen – maar bevat slechts een verwaarloosbare 3 calorieën per eetlepel. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw draagt ​​deze portie 8 procent bij aan de door volwassenen aanbevolen voedingsinname voor vitamine K. Deze belangrijke in vet oplosbare voedingsstof draagt ​​bij aan de gezondheid van de botten door de productie van osteoblasten (cellen die bot vormen en versterken) te bevorderen.

Vitamine K draagt ​​ook zijn steentje bij aan de gezondheid van het hart door calcium in de botten en uit de slagaders te houden – en zo te helpen beschermen tegen ongewenste atherosclerotische plaque. Naast het leveren van vitamine K, biedt bieslook antioxidant vitamine C, dat helpt bij het produceren van het collageen dat nodig is voor een gezonde huid en bloedvaten. Andere gezondheidsondersteunende voedingsstoffen in bieslook zijn onder meer choline – een essentieel onderdeel van acetylcholine, een neurotransmitter die helpt bij slaap, stemming en cognitie – en foliumzuur, een type B-vitamine dat neurale buisdefecten bij pasgeborenen helpt voorkomen.

Verhoog recepten met verse bieslook

Bieslook behoort tot een select ensemble van smaakmakers dat in de Franse keuken bekend staat als ‘fines herbes’ – of ‘de fijne kruiden’. (De anderen zijn kervel, peterselie en dragon). Of het nu “solo” of als onderdeel van een team wordt gebruikt, bieslook kan salades, soepen, stoofschotels en dipsauzen verrijken met hun milde, pittige smaak en aantrekkelijke groene kleur. Strooi bieslook op een gepofte aardappel met yoghurt, voeg ze toe aan een gemengde groene salade of gebruik ze om omeletten of roerei te accentueren. De bevredigende smaak van bieslook kan u helpen minder zout te gebruiken – een duidelijk “pluspunt” als u uw natriuminname wilt verminderen.

(Pro-tip: snij je bieslook pas als je klaar bent om ze te gebruiken. En – bij gebruik in soepen, quiches of andere gekookte gerechten – moet bieslook laat in het proces worden toegevoegd om hun delicate smaak en antioxidantwaarde te beschermen.)

Het is trouwens niet moeilijk om je eigen verse bieslook te kweken op een zonnige keukenvensterbank. Wanneer de groene scheuten 15 cm lang worden, knip ze dan indien nodig af en geniet vervolgens van de verfijnde smaak en de vele gezondheidsvoordelen van bieslook.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Ontdek een schokkend eenvoudige interventie om de gezondheid van de lever te ondersteunen
Next Combinatie van berberine en lage glucose remt maagkanker

You might also like

Natuurlijk genezen

De vele voordelen van het starten van een kruidentuin

Luister naar dit artikel Kruiden zijn geweldig om bij de hand te hebben, maar niet alleen voor culinaire doeleinden, hoewel ze voedsel heerlijk kunnen laten smaken. Kruiden zijn ook belangrijke

Natuurlijk genezen

Rugklachten door werk, zo ga je er mee om

Luister naar dit artikel Rugklachten zijn erg vervelend, er zijn veel mensen in Nederland die er last van hebben. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, ook kan het op verschillende manieren

Natuurlijk genezen

Vaak last van pijn of tintelingen in je handen? Dan moet je DIT even lezen!

Luister naar dit artikel Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) worden de middelste handzenuwen ingeklemd. Dit kan gevoelloze, pijnlijke of tintelende handen veroorzaken. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of