Kon je vannacht niet slapen? Een kopje cacao als ontbijt kan de negatieve effecten van slaapgebrek verminderen

Kon je vannacht niet slapen? Een kopje cacao als ontbijt kan de negatieve effecten van slaapgebrek verminderen


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Onderzoekers suggereren een kopje cacao te drinken na een nacht van slapeloosheid na het uitvoeren van een onderzoek dat concludeerden zij dat flavanolrijke cacao het risico op de negatieve effecten van slaapgebrek kan verminderen. De studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Hypertension, onthulde dat het consumeren van een kopje flavanolrijke cacao de negatieve effecten van slaapgebrek op cardiovasculaire gezondheid en cognitieve prestaties vermindert.

Om de mogelijke effecten van flavanolrijke cacao op zowel cardiovasculaire als cognitieve functies te bepalen, gaven de onderzoekers flavanol-rijke of flavanol-lage cacao aan mensen die een slapeloze nacht hadden. Twee uur na de consumptie van de flavanol-rijke of flavanol-lage cacao, keken de onderzoekers naar de verschillende cardiovasculaire en cognitieve variabelen.

De onderzoekers ontdekten dat de flavanolen in cacao zorgden voor cardiovasculaire beschermende effecten. Slaapdeprivatie blijkt een negatief effect te hebben op de cardiovasculaire gezondheid, met name op de bloeddruk, de endotheliale functie en de arteriële stijfheid. Flavanolrijke cacao werkte door de schadelijke hemodynamische effecten van slaapgebrek te verminderen, zoals de toename van de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk, de toename van de pulsgolfsnelheid en de stoornis in flow-gemedieerde vasodilatatie.

Slaaptekort heeft ook een negatieve invloed op de cognitieve prestaties, met name op psychomotorische waakzaamheid en werkgeheugenprestaties. Met de consumptie van flavanol-rijke cacao, verbeterde de nauwkeurigheid van het werkgeheugen van vrouwelijke deelnemers enorm.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat mensen die een slapeloze nacht hadden baat kunnen hebben bij het drinken van een kopje flavanolrijke cacao omdat het de negatieve effecten van slaapgebrek op cardiovasculaire gezondheid en cognitieve prestaties vermindert.

De effecten van slaapgebrek op de gezondheid

Mensen krijgen slaapgebrek doordat ze zichzelf niet voldoende tijd gunnen om te slapen vanwege werk of computers, of door een fysiek of mentaal probleem dat rustgevende slaap belemmert. Een slechte nachtrust kan overdag slaperig, vermoeid en kortzichtigheid veroorzaken. Je kunt ook focus missen. Terwijl cacao het risico op een nacht van slaapgebrek vermindert, kan het hebben van te veel slapeloze nachten schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Het ondergaan van verschillende slapeloze nachten maakt de mentale effecten ernstiger. Het zal moeilijker voor je worden om je te concentreren en beslissingen te nemen. Je zult je ook lusteloos gaan voelen en overdag misschien in slaap vallen. Bovendien wordt je meer vatbaar voor letsel en ongelukken. Onderzoek naar mensen met slaapstoornissen die een rijsimulator gebruikten of hand/oog coördinatietaken uitvoerden, deden het net zo slecht of zelfs erger dan mensen die dronken waren.

Als u slapeloze nachten hebt, kan dit de algehele gezondheid ernstig aantasten, waardoor je kwetsbaarder bent voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes.

Meer over de gezondheidsvoordelen van cacao

Onderzoek heeft aangetoond dat cacao goed is voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het de bloeddruk kan verlagen, de bloedstolling kan verminderen en het lipiden- en glucosemetabolisme kan verbeteren. Dit kan te wijten zijn aan zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, evenals aan het effect ervan op de beschikbaarheid van stikstofmonoxide, wat de bloeddruk verlaagt. Deze studies onderzochten cacaopoeder of donkere chocolade en niet alleen maar chocola. Om de gezondheidsvoordelen van cacao te maximaliseren, is het het beste om het in zijn ruwe vorm te kopen. Rauwe cacao heeft vier keer de antioxidanten als verwerkte cacao. Er wordt aangenomen dat hoe minder cacao wordt verwerkt, des te meer antioxidanten en flavanolen het bevat.

Previous Stop met het toevoegen van kankerverwekkende chemicaliën aan ons spek, roepen experts tegen de vleesindustrie
Next Onderzoek concludeert dat sesamzaad pasta het risico op hart- en vaatziekten in slechts 6 weken met 39% kan verminderen

You might also like

Natuurlijk genezen

Leptine mogelijk veroorzaker van pijn bij fibromyalgie

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Tips voor een betere vertering

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Bescherm je zicht met goji-bessen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar