*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Maak jij altijd je oren schoon met wattenstaafjes? STOP hier gelijk mee! Dit moet iedereen weten!

Maak jij altijd je oren schoon met wattenstaafjes? STOP hier gelijk mee! Dit moet iedereen weten!

Na het douchen direct even de oren reinigen met een wattenstaafje. Hoe lekker is dat. Maar experts raden het af om dit te doen. Gehoorschade door wattenstaafjes blijkt namelijk een veel voorkomend probleem te zijn. Maar waarom zijn wattenstaafjes dan zo slecht voor je oren?

Oorsmeer
Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten en het wordt aangemaakt in 1000 tot wel 2000 oorsmeerklieren. Deze klieren vormen een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van huid) uit afgestoten huidschilfers. Oorsmeer hoort alleen in het buitenste deel (het deel dicht bij uitgang) van de gehoorgang te zitten, waar het ook wordt gemaakt.

De functies van oorsmeer
Wat veel mensen niet weten is dat oorsmeer niet één functie maar meerdere functies heeft, te weten:
– Het geeft bescherming tegen vocht (waterafstoting)
– Het zorgt voor een bescherming van de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging
– Het vangt stof, vuil en soms zelfs insecten op
– Het zorgt voor het aanzuren van het leefmilieu voor bacteriën
– Verzorgt een afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels.
– Dat zijn nogal wat redenen waarom er oorsmeer in je gehoorgang moet zitten en dus reden genoeg om geen oorsmeer uit de gehoorgang te halen.

Onze oren reinigen zichzelf
Want naast deze functies is het ook nog eens zo dat een gezonde gehoorgang zichzelf namelijk reinigt. Want onze oren zorgen zelf voor de juiste zuur- en vochtigheidsgraad in onze gehoorgang. Het overtollige oorsmeer komt vanzelf naar buiten en dat kunnen we dan makkelijk verwijderen. Voor mensen met een gezond oor is het een prima idee om de oorschelp na een wasbeurt te reinigen. Hoeveel oorsmeer iemand aanmaakt is afhankelijk van persoon tot persoon en van de breedte van de gehoorgang. Het is zo dat iemand met een smalle gehoorgang over het algemeen meer smeer produceert dan iemand met een brede gehoorgang.

Gehoorschade door wattenstaafjes
Het is volgens artsen dus niet zo’n goed idee om je oren schoon te maken met wattenstaafjes. Welke schade kunnen wattenstaafjes veroorzaken?

1 Deuk in trommelvlies
Zo hebben mensen die hun oren schoonmaken met wattenstaafjes vaak een deuk in hun trommelvlies. Dat is op zich niet iets heel ernstigs en het herstelt bijna altijd vanzelf, maar het kan pijn en een druk gevoel achter je trommelvlies veroorzaken.

2 Duwt oorsmeer tot een prop
Als je de oren reinigt met een wattenstaafje, dan duw je meer oorsmeer in je gehoorgang en kan er na enkele weken een prop ontstaan. Veel mensen weten niet dat die prop tijdens het douchen of zwemmen water kan absorberen, wat tot een doof gevoel en misschien ook oorsuizen kan leiden.

3 Gaatje in trommelvlies
Artsen maken mee dat mensen met een wattenstaafje in hun oor ergens tegen aan stoten waardoor het staafje hun trommelvlies perforeert. Op zich is zo’n gaatje onschuldig en na enkele weken groeit dat gaatje vanzelf weer dicht maar een stoot kan ook het gehoorbeentje beschadigen en dat kan gehoorverlies met zich meebrengen.

4 Kan ontsteking van de gehoorgang veroorzaken
Een gehoorgangontsteking bij volwassenen is niet altijd een gevolg van een verkoudheid. Veelal is de bron van de besmetting een bacterie-infectie (soms een schimmel), die kan toeslaan als er (te) weinig oorsmeer aanwezig is en de huid van de gehoorgang is beschadigd. Oorsmeer beschermt namelijk tegen infecties, en ironisch genoeg is het vaak juist het schoonmaken van de oren, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, dat problemen veroorzaakt.

Het is dus niet altijd een goed idee om je oren te reinigen met een wattenstaafje.

Wattenstaafjes dan maar weggooien?
Dat is ook niet nodig, maar een correct gebruik ervan dat is wel nodig. Gebruik wattenstaafjes om het zichtbare gedeelte van je oor te reinigen en ga vooral niet dieper dan dat. De huid van de gehoorgang is namelijk heel dun en gevoelig en een staafje kan microtrauma’s veroorzaken die jeuk en irritaties geven in het oor. Dat is niet bij iedereen het geval, maar kan wel voorkomen. Als leidraad voor hoe diep je met een wattenstaafje mag gaan kan gelden dat het wattenpluimpje altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.

Wanneer je helemaal op safe wilt spelen dan is het wellicht een idee om een paar druppels slaolie of babyolie rechtstreeks in je oor te druppelen. Dit weekt het oorsmeer los, zodat de oren zichzelf makkelijker reinigen. Sommige oorsmeeroplossers, die je in de drogisten kunt kopen, bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie van de gehoorganghuid kunnen opwekken. Dat is één van de redenen om deze oorsmeeroplossers niet te gebruiken.

Voor hen die een overdaad aan oorsmeer hebben die kunnen oren spoelen met lauw water zonder zeep.
En wanneer je echt last blijft houden van verstopte oren ga dan even langs je huisarts. Deze kan je oren uitspuiten. Zit er een oorsmeerprop in uw oor die de gehoorgang afsluit, dan is het verstandig om de gehoorgang uit te laten spuiten. Meestal kun je het propje direct uit laten spuiten met lauwwarm water. Als het uitspuiten niet lukt, moet je soms even wachten tot het warme water de prop heeft losgeweekt. Daarna lukt het meestal wel. In sommige gevallen kan de assistent of huisarts de prop direct met een haakje verwijderen.

Bronnen: KNO.nl, Nu.nl en gehoortest.nl

Previous Kom er achter of je teveel suiker eet door deze 10 waarschuwingstekens!
Next Glutenvrij dieet ? Dit wist U nog niet !

You might also like

Natuurlijk genezen

Heb je wel eens last van één van deze vier vage symptomen? DIT kan duiden op verstopte aderen!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Verstopte bloedvaten ontstaan doordat vet en cholesterol zich ophopen in de wanden van je bloedvaten, dit gebeurt vooral

Natuurlijk genezen

Veel Gestrest? Neem deze natuurlijke supplementen om de cortisolspiegel op natuurlijke wijze in balans te houden

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Stress is de natuurlijke reactie van het lichaam op elke vorm van druk of dreiging. In kleine hoeveelheden

Natuurlijk genezen

Teakbladeren bieden ontstekingsremmende en antiparasitaire voordelen

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Ayurveda is een van de oudste geneeskundige systemen in India en bevordert het gebruik van natuurlijke producten voor

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply