Nieuw onderzoek suggereert de optimale bedtijd voor een gezond hart

Nieuw onderzoek suggereert de optimale bedtijd voor een gezond hart

Luister naar dit artikel

Onze bedtijden kunnen een effect hebben op ons hart. Daartoe hebben onderzoekers de meest optimale bedtijd ontdekt die het meest gunstig is voor ons hart. En het is tussen 22.00 en 23.00 uur.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De studie werd gedaan met behulp van gegevens van meer dan 88.000 volwassenen. Hun slaapgewoonten en levensstijl werden gedurende ongeveer 6 jaar geregistreerd. Uit de laatste statistieken bleek dat degenen die tussen 23.00 en 12.00 uur sliepen een 12% hoger risico hadden op hart- en vaatziekten. Het percentage steeg tot 25 voor degenen die na middernacht naar bed gingen.

Aan de andere kant wees te vroeg slapen ook niet op voordelen. Voor degenen die voor 22.00 uur gingen slapen, steeg het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen zelfs met 24%. Het rapport is op 8 november gepubliceerd in het European Heart Journal – Digital Health.

Hoe de optimale bedtijd voor een gezond hart werkt

David Plans, de co-auteur van de studie en een neurowetenschapper, legde uit dat iedereen een interne klok heeft die 24 uur overspant, bekend als het circadiane ritme. Dit helpt bij het reguleren van het mentale en fysieke functioneren. Hij vervolgde dat hun onderzoek geen sluitende uitspraken kan doen over de vraag of de verschillende slaaptijden daadwerkelijk de hartproblemen hebben veroorzaakt. Het suggereerde echter dat late of vroege bedtijden een grotere kans hebben om deze innerlijke klok te verstoren. Dit kan op zijn beurt een negatief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid.

Plans is het onderzoekshoofd bij Huma – een gezondheidstechnologiebedrijf gevestigd in Londen dat akkoord gaat met klinische onderzoeken die niet gecentraliseerd zijn. Daarnaast is hij een van de senior docenten van de afdeling organisatorische neurowetenschappen van de Exeter University in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeken van Huma worden vaak goedgekeurd door de ethische commissie van Exeter University.

Om dit onderzoek naar de optimale bedtijd uit te voeren, namen zowel Plans als zijn collega’s contact op met UK Biobank – een database met biomedische informatie. UK Biobank heeft informatie over meer dan 500.000 vrijwilligers tussen 37 en 73 jaar. De vrijwilligers werden tussen 2006 en 2010 geworven. Ze gaven de onderzoekers van Human informatie over de gezondheid, demografie en levensstijl van de vrijwilligers.

Details van de studie

De onderzoekers selecteerden 88.926 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Ze hadden een week lang versnellingsmeters gedragen die ook hun slaapgegevens registreerden. Met deze gegevens konden de onderzoekers bepalen wanneer ze in slaap vielen en hoe laat ze wakker werden.

De geselecteerde vrijwilligers werden gemiddeld 5,7 jaar gevolgd. Gedurende die tijd leden 3.172 vrijwilligers (3,6%) aan cardiovasculaire aandoeningen zoals hartfalen, beroertes of hartaanvallen. Deze incidenten waren het vaakst onder degenen die na middernacht sliepen, de aantallen waren het laagst bij degenen die tussen 22 en 23 uur naar bed gingen.

Er werd ook naar verschillende andere factoren gekeken. Dit omvatte sociaaleconomische status, cholesterolwaarden, bloeddruk, diabetes, BMI, rookstatus, nachtbraker of vroege vogel zijn, slaaponregelmatigheid, slaapduur, geslacht en leeftijd. Ondanks al deze factoren was het regelmatig gaan slapen na middernacht geassocieerd met de grootste toename van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De verhoogde kans werd meer gevonden bij vrouwen die later naar bed gingen. Mannen vertoonden een verhoogd hartrisico meestal wanneer ze eerder dan 22.00 uur naar bed gingen.

Maar neem de bevindingen met een korreltje zout. Dokter Francoise Marvel, mededirecteur en assistent-professor bij John Hopkins Medicine in Baltimore, legde uit dat het onderzoek niet bewijst of het verbeteren van je bedtijd het risico op hartaandoeningen effectief vermindert. Eerdere studies toonden aan dat slaap altijd een belangrijke cardiovasculaire risicofactor is geweest. Bovendien laat het laatste onderzoek alleen een verband zien met een verhoogd risico – het betekent niet dat het hartaandoeningen veroorzaakt.

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Duurzame koffie: een kwestie van weten wat je drinkt
Next Van Shiitake-paddenstoelen is bewezen dat ze ten goede komen bij het behandelen en voorkomen van tientallen ziekten

You might also like

Natuurlijk genezen

Zelfgemaakte vlierbessensiroop + 7 redenen waarom je een eetlepel per dag nodig hebt

Luister naar dit artikel Vlierbessen worden al zo lang als we ons kunnen herinneren gebruikt. Historische gegevens laten zien dat mensen in de Middeleeuwen al vlierbes gebruikten om hun gezondheid

Natuurlijk genezen

Deze man leert ons een belachelijk eenvoudige truc voor een stralend WIT gebit. Wat is het geheime ingrediënt?

Luister naar dit artikel Een stralende, witte glimlach, niets maakt mensen mooier! Maar vooral door koffie, thee of sigaretten verkleuren onze mooie parelwitte tanden. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks

Natuurlijk genezen

Wel eens last van pijnlijke blaasjes in je mond? Zo kom je er vanaf!

Luister naar dit artikel Je hebt vast wel eens met dit vervelende kwaaltje te maken gehad: aften. Het zijn die pijnlijke zweertjes in je mond of op je lippen. Heb