*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Onderzoekers ontdekken de veganistische heilige graal – zeeplant die smaakt naar bacon, voedzamer dan boerenkool

Onderzoekers ontdekken de veganistische heilige graal – zeeplant die smaakt naar bacon, voedzamer dan boerenkool

Oregon State University heeft een nieuwe soort rode zeealgen gekweekt die onderzoekers – en veganisten – enthousiast maakt. Een voedingskrachtpatser, de waterplant zit boordevol eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten – tot het punt waarop het zelfs boerenkool overtreft.

Had ik al gezegd, het smaakt ook net als spek als het wordt gebakken?

Deze ontdekking is niet alleen welkom nieuws voor de gezondheidsbewuste onder ons, maar ook voor degenen die zich zorgen maken over het welzijn van de planeet. Het blijkt dat zeewier – met name deze nieuwe soort – kan helpen een broodnodige oplossing te bieden voor enkele van onze meest dringende problemen op het gebied van milieu en voedselveiligheid waarmee we vandaag te maken hebben.

Superheld van de zee

Het kweken van zeewier is de volgende grote golf van de toekomst – niet voor niets. “Je hebt te maken met een gewas dat geen zoet water nodig heeft, het vereist geen bouwland”, zegt Charlie Yarish, een professor in ecologie en evolutiebiologie aan de Universiteit van Connecticut. “We beginnen in westerse culturen te zien dat er enkele zeer interessante eigenschappen van zeewier zijn die aan onze behoeften voldoen. Een van de grootste problemen die kustbeheerders ervaren  hebben te maken met het beheer van voedingsstoffen. ”

Kort gezegd is zeewier uniek omdat het in staat is voedingsstoffen op te nemen in het water, die anders mariene ecosystemen zouden schaden – en ze om te zetten in levend weefsel, een proces dat bekend staat als bio-extractie.

“Als je de juiste zeewieren gebruikt, kun je daadwerkelijk beginnen met het extraheren van voedingsstoffen,” vertelde Yarish aan ThinkProgress. “In gebieden waar je overtollige voedingsstoffen hebt, is dat een kans. We doen een ecosysteemdienst en creëren gewassen. ”

Vaak worden kustwateren vervuild met stikstof door de afvoer van landbouwmeststoffen. Wanneer deze waterwegen oververzadigd raken met stikstof, ontwikkelen fytoplankton en algenbloei, die zuurstof in de omliggende gebieden uitputten en dode zones creëren.

“Dat is gewoon niet goed voor het milieu,” zei Yarish. Hij voegt eraan toe: “De economische waarden dalen voor kustgemeenschappen en de grondstof waar mensen willen leven, begint het achteruit te gaan.”

Dit is waar zeewierboerderijen binnenkomen. Deze oceanische planten overleven niet alleen in problematische kustwateren, ze gedijen ronduit. En het zeewier dweilt niet alleen overtollige voedingsstoffen op, het helpt ook om verzuring van de oceaan te verminderen vanwege overtollig koolstofdioxide in de atmosfeer. Zeewier is bekend dat het een teveel aan CO2 uit het water haalt en gebruikt, terwijl het tegelijkertijd de pH van het water verlaagt – waardoor een gezonder marien ecosysteem ontstaat.

Het blijkt dat het rode zeewier dat aan de Oregon State University is ontdekt, gewoon het soort winterharde en aanpasbare plant is die we nodig hebben om onze oceanen schoon te maken, en kan helpen bij het duurzaam voeden van de ongeveer negen miljard mensen die naar verwachting op de planeet leven tegen 2050.

Dulse: een nieuwe zeevisgroente met opwindende mogelijkheden

Dulse (Palmaria sp.) Groeit overvloedig langs zowel de Pacifische als Atlantische kustlijnen. Wanneer het wordt geoogst en gedroogd, verkoopt het voor ongeveer $ 90 per pond. Maar Chris Langdon, een professor in het Department of Fisheries and Wildlife, en zijn collega’s van OSU Hatfield Marine Science Center, hebben een nieuwe soort van cultivatie gekweekt die voor altijd de manier waarop we naar zeewier kijken, kan veranderen.

Met het uiterlijk van doorschijnende rode sla zit de nieuwe soort boordevol vitamines en mineralen – en bevat tot 16 procent eiwit.

Wat begon als onderzoek naar een superfoodbron voor commerciële abalone boerderijen, is veranderd in een nieuw “speciaal gewas” voor mensen – een die twee keer de voedingswaarde van boerenkool heeft. Tot op heden zijn er in de Verenigde Staten geen commerciële activiteiten die voor menselijke consumptie cultiveren. Dulse die momenteel in reformwinkels wordt gevonden, is een andere soort dan die van het OSU-team. Het wordt ook geoogst, niet gecultiveerd.

Jarenlang is dulse in poeder aan smoothies toegevoegd, of gebruikt als vlokken die over voedsel zijn gestrooid – vooral in Noord-Europa. Maar de nieuwe OSU-soort is uniek omdat hij veelzijdig is in zijn frisse vorm. “Dit spul is behoorlijk geweldig”, zegt Langdon. “Wanneer je het frituurt, wat ik heb gedaan, smaakt het naar spek, niet naar zeewier. En het is een vrij sterke bacon-smaak. ”

De soort is ontwikkeld om te worden gekweekt, en daarmee hoopt het onderzoeksteam de deur te openen voor een nieuwe industrie. Reeds “testen verschillende chefs uit Portland nu dulse als een vers product en velen geloven dat het een aanzienlijk potentieel heeft in zowel zijn ruwe vorm als ook als voedselingrediënt.”

Nieuwe recepten en producten – met dulse als hoofdingrediënt – zijn ook in de maak via OSU’s Food Innovation Center in Portland. Onnodig te zeggen dat de veganistische markt op het punt staat een enorm succesvolle niche te zijn voor het spekachtige zeewier.

Terug aan de Universiteit van Connecticut benadrukt Charlie Yarish het buitengewone potentieel voor de plant.

“Zeewieren of waterplanten zijn op de achtergrond geweest, maar ik denk dat ze op de voorgrond moeten komen en aanwezig moeten zijn als een belangrijk onderdeel van deze mix,” zei hij. “Ze zijn vrij eenvoudig te kweken, je kunt ze kweken in termen van productie van biomassa, het is een van de snelst groeiende voedsel op de planeet, en mensen moeten ernaar kijken en er hun voordeel mee doen.”

Bronnen:

wakeup-world.com 

www.oregonstate.edu

www.time.com

www.independent.co.uk

www.thinkprogress.org

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Gynaecoloog geeft 10 redenen waarom vrouwen moeten stoppen met het nemen van anticonceptiepillen
Next 9 manieren om te stoppen met overdenken

About author

You might also like