Ontdek de opmerkelijke impact van granaatappel op het vertragen van de groei van kankercellen

Ontdek de opmerkelijke impact van granaatappel op het vertragen van de groei van kankercellen

Luister naar dit artikel

Granaatappels, boordevol antioxidanten, vitamine C, vezels en heilzame tannines, zijn momenteel van groot belang voor onderzoekers vanwege hun effecten op de cardiovasculaire gezondheid. Maar deze smakelijke vrucht, wetenschappelijk bekend als Punica granatum, is geen ‘one-trick pony’ – het blijkt dat granaatappel ook verbluffende chemoprotectieve effecten kan hebben.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Een nieuwe studie gepubliceerd in Nutrients onderstreept het vermogen van granaatappel om oxidatieve schade te bestrijden, enzymen te remmen en antibacteriële effecten uit te oefenen, terwijl het ook zijn indrukwekkende vermogen aantoont om de proliferatie van verschillende kankercellen door apoptose te belemmeren.

Granaatappelsap vertraagt dramatisch de groei van kankercellen

In een eerdere studie waren onderzoekers geprikkeld door de ontdekking dat granaatappelsap dramatische effecten had bij het vertragen van de ontwikkeling van prostaatkanker – en hun enthousiasme is terecht. Welke kankertherapie kan immers eenvoudiger, goedkoper en minder giftig zijn dan het nuttigen van een kopje heerlijk sap – een kopje sap dat geen nadelige gevolgen heeft en bovendien voedzaam is?

Maar het goede nieuws over de kracht van granaatappel blijft maar komen: naast het remmen van prostaatkanker vertoont granaatappel ook potentieel om borst- en darmkanker te behandelen en te voorkomen.

Laten we eerst eens kijken naar de opvallende resultaten van het onderzoek naar prostaatkanker.

Granaatappelsap biedt voordelen voor prostaatkanker

Volgens het World Cancer Research Fund International (WCRF) is prostaatkanker de tweede meest voorkomende kanker bij mannen en de vierde meest voorkomende kanker in het algemeen. In 2020 waren er ruim 1,4 miljoen nieuwe gevallen van prostaatkanker.

In een studie gepubliceerd in Clinical Cancer Research kregen mannen met een stijgend percentage prostaatspecifiek antigeen (PSA) acht ons sap per dag – en de resultaten waren verbazingwekkend. Het duurde veel langer voordat hun gemiddelde PSA-percentages verdubbelden, waarbij de tijd toenam van 15 maanden bij aanvang tot 54 maanden na de behandeling.

Niet alleen dat: de deelnemers ervoeren een afname van 12 procent in celproliferatie en een toename van 17 procent in apoptose – of kankerceldood. Gezien deze effecten – en de “statistisch significante verlenging van de PSA-verdubbelingstijd” – riep het team op tot aanvullend onderzoek om de voordelen van granaatappel verder te onderzoeken.

Uit onderzoek blijkt dat granaatappel borstkanker en darmtumoren remt

Granaatappel heeft ook beschermende effecten aangetoond bij chemisch geïnduceerde borstkanker. Wanneer granaatappelextract vóór en na de blootstelling werd gegeven, verminderde het de incidentie, het aantal en de omvang van borsttumoren.

In een studie gepubliceerd in Nutrition and Cancer constateerde het onderzoeksteam een “opvallende vermindering van de incidentie van borsttumoren en de totale tumorlast” en sprak zij hun overtuiging uit dat granaatappel ontwikkeld zou kunnen worden als een medicijn om het risico op borstkanker te verminderen.

Darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, verhogen het risico op darmkanker aanzienlijk. In gevallen van experimenteel geïnduceerde colitis vertoonde behandeling met ellaginezuur het potentieel om de progressie van colitis te remmen en tegelijkertijd signaalmoleculen te deactiveren die anders de kankergroei zouden kunnen stimuleren.

Hoe granaatappel zich richt op kankercellen met meerdere werkingsmethoden

Drie granaatappelpolyfenolen – luteoline, ellaginezuur en puninezuur – hebben het vermogen aangetoond om metastasen te belemmeren, de tumorgroei te vertragen en de voortgang van prostaatkankercellen te belemmeren.

Ellaginezuur en punicalagin, twee polyfenolen in granaatappel, kunnen DNA-schade voorkomen. Omdat mutaties in genen de weg vrijmaken voor kanker, is dit heel goed nieuws. Granaatappelextract interfereert ook met abnormale celproliferatiecycli – waardoor de uit de hand gelopen proliferatie wordt voorkomen die kenmerkend is voor kanker – en bestrijdt ontstekingen door zich te richten op pro-inflammatoire moleculen.

Bovendien voorkomen granaatappelextracten de vorming van tumoren door apoptose te veroorzaken. Ze remmen ook de angiogenese – of de vorming van nieuwe bloedvaten om de tumor te voeden. En ze helpen metastase – de invasie van gezond weefsel – te stoppen door de productie van de ‘eiwit-smeltende’ enzymen en signaalmoleculen te onderdrukken die kanker zijn invasiviteit geven.

Zet granaatappelpolyfenolen voor je aan het werk

Met zo’n volledig menu aan kankerbestrijdende voordelen is het alleen maar logisch om gebruik te maken van de chemobeschermende krachten van granaatappelsap en -extracten. Hoewel er geen vaste dosering bestaat voor granaatappelextract, adviseren sommige kruidendokters en holistische artsen hoeveelheden variërend van 50 ml tot 240 ml per dag.

Let op: Ter referentie: 1 kopje = 236,588237 milliliter

Omdat granaatappel een wisselwerking kan hebben met sommige medicijnen, dient u advies in te winnen bij een ervaren (holistische) zorgverlener of gezondheidscoach voordat u granaatappel aan uw dieet toevoegt.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Zoete wetenschap: Gloednieuw onderzoek onthult de opmerkelijke voordelen voor de hersengezondheid van honing
Next Tem zonnebrandpijn met deze 3 natuurlijke remedies

You might also like

Natuurlijk genezen

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmer

Luister naar dit artikel Het ontstekingsproces in ons lichaam is enorm belangrijk. Het bestrijdt lichaamsvreemde stoffen en repareert de opgelopen schade. Zonder dit proces kunnen bacteriën en virussen ons lichaam

Natuurlijk genezen

Hoe je je sinussen schoon te maken met niets anders dan je vingers

Luister naar dit artikel Moe van het omgaan met een verstopte neus? Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is

Natuurlijk genezen

Cannabis en Kokosolie maakt voor een krachtig mengsel om kankercellen mee te doden! (Met How To Video)

Luister naar dit artikel We hebben al veel geschreven over zowel de helende effecten van Cannabisolie als ook de geweldige gezondheidsvoordelen van kokosolie. Daar hoeven we niet veel verder meer