Tem zonnebrandpijn met deze 3 natuurlijke remedies

Tem zonnebrandpijn met deze 3 natuurlijke remedies

Luister naar dit artikel

Heldere luchten, blauw water en zijdezacht zand onder een stralende zon – bestaat er een beter recept voor zomerse gelukzaligheid? Maar zonder voorzorgsmaatregelen met gezond verstand kan zelfs deze glorieuze ervaring je naar huis sturen met een pijnlijk souvenir: zonnebrand.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Zonnebrand, een ontstekingsreactie veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon, treft jaarlijks één op de drie Amerikanen. Gelukkig kunnen kleine gevallen van zonnebrand worden aangepakt met natuurlijke interventies die de schade helpen minimaliseren en de genezing versnellen. Als je te laat beseft dat je te veel in de zon hebt gezeten, wil je misschien een of meer van deze verkoelende, op bewijs gebaseerde remedies klaarmaken.

Kamillethee bevat een “trifecta” van genezende stoffen om zonnebrand te verlichten

Kamillethee, gebrouwen uit de geel-witte bloemen van de kamilleplant, bevat bisoprolol, chamazuleen en apigenine – een drietal antioxiderende, ontstekingsremmende stoffen die de celvernieuwing kunnen versnellen en de geïrriteerde huid kunnen kalmeren. Botanisch bekend als Matricaria recutita, heeft kamille ook antimicrobiële eigenschappen die huidinfecties helpen voorkomen. Kamille wordt zeer gewaardeerd in de kruidengeneeskunde vanwege zijn therapeutische eigenschappen en heeft ook de steun gekregen van veel hedendaagse beoefenaars.

De board-gecertificeerde cosmetisch dermatoloog Dendy Engelman, M.D., FACMS, FAAD, adviseert bijvoorbeeld actuele kamille voor huidverzorging. Hoewel het klinische onderzoek naar kamille voor huidverzorging beperkt is, suggereren dierstudies dat de etherische olie atopische dermatitis kan verlichten. Om te gebruiken, weekt u eenvoudig een schoon washandje in gekoelde kamillethee en legt u dit op de door de zon verbrande plekken. Voordat u kamillethee gebruikt om zonnebrand te verlichten, dient u contact op te nemen met uw holistische zorgverlener. En gebruik het niet als u allergisch bent. (Een gevoeligheid voor ambrosia en leden van de asterfamilie – zoals madeliefjes, goudsbloemen en chrysanten – maakt een reactie waarschijnlijker).

Koel zonnebrand met aloë vera-gel

Aloë vera-gel, van de stekelige plant die botanisch bekend staat als Aloë barbadensis, heeft een eerbiedwaardige geschiedenis in de kruidengeneeskunde voor het verlichten van brandwonden. Aangenomen wordt dat de therapeutische effecten van Aloë voortkomen uit het gehalte aan aloïne, een antrachinon met antibacteriële, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. (Antioxidantvitaminen en heilzame vetzuren kunnen ook bijdragen aan het vermogen van aloë vera om vocht vast te houden en de genezing van de huid te bevorderen).

De reputatie van Aloë Vera kreeg een stevige boost in 2022 toen uit een recensie gepubliceerd in Cureus bleek dat Aloë Vera-gel superieur was aan zilversulfadiazine wat betreft het versnellen van de genezing van tweedegraads brandwonden.

Veel holistische artsen adviseren het gebruik van pure aloë vera-gel rechtstreeks uit de plant. Knip de bladeren dicht bij de stengel af, waar de geneeskrachtige stoffen het meest geconcentreerd zijn. Knip na het wassen en drogen de scherpe randen af en schep de heldere gel in het midden eruit. Breng de gekoelde gel meerdere keren per dag aan op de aangetaste plekken. Als je geen toegang hebt tot een levende aloëplant, probeer dan 100 procent pure aloë vera-gel te kopen in plaats van een lotion of crème op basis van aloë, die mogelijk alcohol of andere irriterende stoffen bevat. Raadpleeg uiteraard uw holistische arts voordat u aloë vera gebruikt tegen zonnebrand.

Zuiveringszout is een vertrouwde ‘old-school’ remedie tegen zonnebrand

Natriumbicarbonaat – algemeen bekend als zuiveringszout – kan een verrassend effectief middel tegen zonnebrand zijn. Met een pH van 9 lijkt dit alkaliserende poeder het “juiste spul” te hebben om pijn te verminderen en ontstoken weefsels te kalmeren. Meng eenvoudigweg twee eetlepels met voldoende koud water om een pasta te maken. Aanbrengen, tien minuten laten inwerken en zorgvuldig afspoelen.

Als alternatief kunt u drie flinke eetlepels zuiveringszout toevoegen aan een bak koud water en dit 20 minuten laten weken. Voor een kalmerend aroma en extra comfort kun je er een paar druppels essentiële lavendelolie in doen, waarvan uit onderzoek is gebleken dat het milde pijnstillende en ontspannende eigenschappen heeft.

Na een zuiveringszoutbad moet u een zachte, kleurstofvrije vochtinbrengende crème of olie aanbrengen die bedoeld is voor de gevoelige huid. Handig, goedkoop en veilig, ouderwets zuiveringszout kan een nuttig wapen zijn tegen zonnebrand. Nogmaals, vraag uw holistische arts om een duimpje omhoog voordat u zuiveringszout op uw zonnebrand probeert.

Wanneer moet u medische hulp inroepen?

Artsen merken op dat dit afhangt van de ernst of mate van de brandwond. Een eerstegraadsbrandwond kan de bekende roodheid, gevoeligheid en pijn veroorzaken – mogelijk met vervelling van de huid in de latere stadia. De schade blijft echter beperkt tot de buitenste laag, of epidermis, van de huid. Een tweedegraads zonnebrand beïnvloedt zowel de epidermis als de onderliggende dermis – en is een ernstiger zaak. Als uw zonnebrand gepaard gaat met blaarvorming, koorts en/of koude rillingen, of als de pijn en zwelling uw vermogen om te functioneren beperken, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Overigens moet u voorkomen dat u zonnebrandblaren breekt of laat knappen, omdat dit het risico op infectie verhoogt.

U moet ook het gebruik van Benzocaïne vermijden. Dit plaatselijke verdovende middel werd voorheen beschouwd als een ‘go-to’ voor zonnebrand en is de afgelopen jaren uit de gratie geraakt omdat het huidirritatie kan verergeren en zelfs allergische reacties kan veroorzaken.

Houd er rekening mee dat herhaalde zonnebrand kan leiden tot blijvende schade aan de huid en zelfs het risico op huidkanker kan verhogen. Het dragen van geschikte zonnebrillen, hoeden, shirts met lange mouwen en broeken kan uw risico helpen minimaliseren. Gebruik een zonnebrandcrème op minerale basis, vrij van oxybenzone. En onthoud: op bewolkte of bewolkte dagen kun je nog steeds brandwonden oplopen.

In het geval dat u uw blootstelling aan de zon overdrijft, hopen we dat deze natuurlijke oplossingen enige verkoeling bieden!

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Ontdek de opmerkelijke impact van granaatappel op het vertragen van de groei van kankercellen
Next Volksgeneeskunderecept voor de behandeling van hoestbronchitis en keelontsteking

You might also like

Natuurlijk genezen

Het verband tussen hersenen en ooggezondheid

Luister naar dit artikel In deze video vertellen Jonathan Landsman, maker van NaturalHealth365 en Thomas Lewis, PhD, RealHealthClinics over het verband tussen ooggezondheid en je hersenfunctie. Wist u bijvoorbeeld dat

Natuurlijk genezen

‘Vitamine C’ kan elk virus doden dat bij de mensheid bekend is

Luister naar dit artikel Als u last heeft van vermoeidheid, spierzwakte, pijnlijke gewrichten en spieren, bloedend tandvlees of beenuitslag – kunt u vitamine C-tekort hebben. Alles, van verkoudheid tot kanker,

Natuurlijk genezen

De Nieren genezen met natriumbicarbonaat (zuiveringszout!)

Luister naar dit artikel Natriumbicarbonaat is niet alleen een uitstekend middel voor natuurlijke chemotherapie, omdat het O2 niveaus door verhoogde alkaliteit aan de cellen verhoogt, maar het is ook een