Slecht horen kan ook angstgevoelens en depressie veroorzaken

Slecht horen kan ook angstgevoelens en depressie veroorzaken


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gehoorproblemen meer effect hebben op de levenskwaliteit dan alleen slecht horen. Slechthorendheid zorgt ook voor sociale isolatie en een verminderd zelfvertrouwen. Omdat iemand minder hoort kan er een groter gevoel van afhankelijkheid ontstaan. Hierbij komen ook angstgevoelens en vaak ook depressies voor. Wanneer je twijfelt over je gehoor dan kun je een gratis gehoortest laten doen. Als blijkt dat je gehoorverlies hebt weet je misschien ook waar die angstgevoelens vandaan komen. Gelukkig zijn er steeds betere gehoorapparaten in alle maten en kleuren zodat er voor elk soort gehoorverlies wel een hoorapparaat is. Het type gehoorapparaat dat je kiest is afhankelijk van jouw wensen en behoeftes.

Slechthorende stellen vaak gehoortest uit:

Vaak stellen slechthorende de eerste stap om iets aan hun gehoorprobleem te doen uit. Onbedoeld kan dit aanzienlijke negatieve sociale en emotionele gevolgen hebben. Slechthorenden die wel de stap hebben gezet en inmiddels een hoortoestel dragen geven aan dat ze zich beter voelen en dat de relatie met familie en vrienden duidelijk is verbeterd. Hun gezondheid is beter en ze voelen zich weer onafhankelijk. Voor het zetten van de eerste stap hoef je alleen maar een gehoortest te (laten) doen. Je kunt een gehoortest doen in een winkel, maar je kunt deze test tegenwoordig ook eenvoudig zelf verrichten op internet. De resultaten van een gehoortest van internet krijg je per mail gestuurd. De resultaten van een gehoortest in een winkel worden gelijk met je besproken.

Hoelang duurt een gehoortest en wat wordt er gedaan:

Je kunt tegenwoordig eenvoudig een hoortest thuis achter de computer afnemen. Je kunt ook

een afspraak maken in een winkel voor een professionele hoortest die wordt afgenomen door een audicien. Een professionele hoortest in een winkel duurt ongeveer vijftien minuten. Tijdens de test krijg je een koptelefoon op je hoofd. Hiermee wordt omgevingsgeluid geweerd en krijg je meerdere piepjes in je oren te horen. Wanneer je het piepje hoort moet je op een knop drukken. De uitslag staat in een audiogram dat de audicien gelijk met je bespreekt. Als blijkt dat er zoveel gehoorverlies is dat een gehoorapparaat wenselijk is kun je gebruik maken van HoorSupport. Dit is een begeleidingsprogramma dat Schoonenberg samen met de afdeling KNO van VUmc Amsterdam heeft gemaakt.

HoorSupport helpt je wennen aan een gehoorapparaat:


Met HoorSupport kun je na een gratis hoortest kiezen uit een ruime keuze van innovatieve gehoorapparaten. Je mag drie van deze hoortoestellen thuis uitproberen zodat je het beste hoorapparaat uit kunt kiezen. Een hooroplossing is altijd maatwerk en aan de hand van jouw persoonlijke wensen en je situatie worden deze 3 gehoorapparaten uitgekozen. Je kunt hiervoor 3 maanden de tijd nemen. De begeleiding van HoorSupport eindigt na een maand of vijf.

Previous Hoe bereid je je voor op een operatie?
Next Duurzame koffie: een kwestie van weten wat je drinkt

You might also like

Algemeen

Perzik: veelzijdige zomervrucht

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Dankzij de

Algemeen

Post-COVID virale transmissie zeldzaam, zelfs bij positieve test

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Dit is wat er gebeurt met je lichaam wanneer je vlees en aardappelen samen eet…

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar