Hoe bereid je je voor op een operatie?

Hoe bereid je je voor op een operatie?


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Als je binnenkort een operatie moet ondergaan, dan kun je je daar gespannen over voelen. Een goede voorbereiding kan wat van die spanning wegnemen. Hier lees je wat je kunt doen om je voor te bereiden op je operatie in het ziekenhuis. Ook vertellen we wanneer de kosten voor je operatie vergoed worden vanuit je basisverzekering.

Vergoeding vanuit je basisverzekering

De kosten voor je operatie worden alleen vanuit je basisverzekering vergoed als er een medische noodzaak voor de ingreep is. In dit geval hoef je dus alleen zorgpremie te betalen. Het is aan te raden om vóór je operatie contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo weet je zeker of de kosten gedekt worden en kom je later niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Checklist voor een operatie in het ziekenhuis

Als je geopereerd moet worden, dan komt er een hoop op je af. Met deze checklist zorg je dat je de belangrijkste zaken in ieder geval niet over het hoofd ziet.

Algemene tips:

  1. Zorg dat je nuchter bent. Je kunt alleen geopereerd worden als je nuchter bent en dus een tijdje niks hebt gedronken en gegeten. Als volwassene mag je tot 6 uur voor de opname normaal drinken en normaal vast voedsel eten. Tot 2 uur voor de opname mag je alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken (maximaal 250 ml).
  2. Minder of geen medicijnen slikken. Sommige patiënten krijgen van hun arts of zorgverlener het advies om tijdelijk te stoppen met het innemen van hun medicijnen. Je hoort dan met welke medicijnen je voor de operatie moet stoppen.
  3. Neem rust. Zorg dat je voldoende rust en slaap krijgt in aanloop naar de operatie. Hoe fitter je aan je operatie begint, hoe sneller je meestal weer herstelt.
  4. Stop met roken. Probeer in aanloop naar je operatie ook te stoppen met roken. Hierdoor begin je gezonder aan je operatie en genees je sneller. Het is niet echter verstandig om vlak voor je operatie te stoppen. Doe dit daarom altijd in overleg met je anesthesioloog.
  5. Drink minder alcohol. Probeer 2 weken voor je operatie je alcoholgebruik te matigen. En drink 12 uur voor je operatie helemaal geen alcohol mee. Alcohol kan een negatieve invloed hebben op de narcose.

Vergeet ook dit niet mee te nemen of te doen:
● je medicijnen en medicijnoverzicht (dit kun je opvragen bij je apotheek)
● lijstje met vragen voor de arts
● nachtkleding, pantoffels en slippers
● een boek, tijdschrift of een puzzelboekje
● draag op de dag van de operatie geen make-up, contactlenzen, losse beugels, bodylotion, sieraden, piercing, nagellak en/of kunstnagels
● knip je nagels kort
● laat je sieraden en andere waardevolle spullen thuis

We hopen dat we je wat aan deze tips hebt. Let op: alle adviezen in dit artikel zijn algemene richtlijnen. Vraag altijd je eigen dokter of anesthesioloog om persoonlijk advies.

Previous 3 ontstekingsremmende superfoods om de energie te verhogen en de immuniteit te verbeteren
Next Slecht horen kan ook angstgevoelens en depressie veroorzaken

You might also like

Algemeen

5 manieren om te stoppen met het absorberen van negatieve energie van anderen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Last van een onrustige huid? Deze producten zijn de boosdoeners!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

We stoppen ermee…

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar