Studie vindt enkele van ‘s werelds laagste dementiepercentages bij inheemse groepen in het Amazonegebied

Studie vindt enkele van ‘s werelds laagste dementiepercentages bij inheemse groepen in het Amazonegebied

Luister naar dit artikel

Onderzoek draagt ​​bij aan het bewijs dat een gezondere pre-industriële levensstijl aanwijzingen kan bevatten om de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te voorkomen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Terwijl wetenschappers over de hele wereld oplossingen zoeken voor de ziekte van Alzheimer, onthult een nieuwe studie dat twee inheemse groepen in het Boliviaanse Amazonegebied tot de laagste percentages van dementie ter wereld behoren.

Een internationaal team van onderzoekers ontdekte onder oudere Tsimane- en Moseten-mensen dat slechts ongeveer 1% aan dementie lijdt. Daarentegen heeft 11% van de mensen van 65 jaar en ouder die in de Verenigde Staten wonen dementie, volgens de Alzheimer’s Association.

“Iets over de pre-industriële levensonderhoudslevensstijl lijkt de oudere Tsimane en Moseten te beschermen tegen dementie”, zegt Margaret Gatz, de hoofdonderzoeksauteur en hoogleraar psychologie, gerontologie en preventieve geneeskunde aan het Center for Economic and Social Research van het USC Dornsife College van Letteren, Kunsten en Wetenschappen.

Onderzoekers gebruikten computertomografie (CT) hersenscanbeelden, cognitieve en neurologische beoordelingen en cultureel geschikte vragenlijsten – gefaciliteerd door een lokaal team van getrainde vertalers en Boliviaanse artsen – om dementie en cognitieve stoornissen bij de Tsimane en Moseten te diagnosticeren.

De studie, gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, vond slechts vijf gevallen van dementie bij 435 Tsimane-mensen en slechts één geval bij 169 Moseten van 60 jaar en ouder.

In dezelfde 60-plussers stelde het onderzoeksteam ongeveer 8% van Tsimane en 10% van Moseten vast met een milde cognitieve stoornis (MCI), die typisch wordt gekenmerkt door geheugenverlies in een vroeg stadium of achteruitgang van andere cognitieve vaardigheden, zoals taal of ruimtelijke waarneming. De auteurs van het onderzoek wezen erop dat deze percentages meer vergelijkbaar zijn met MCI in landen met een hoog inkomen, zoals de VS.

Onderzoekers waren verrast toen ze ontdekten dat de studiedeelnemers die dementie of MCI hadden, vaak ongebruikelijke en prominente calcificaties van hun intracraniale slagaders hadden. Deze studiedeelnemers vertoonden vaak Parkinson-symptomen tijdens neurologisch onderzoek en cognitieve stoornissen in aandacht, ruimtelijk bewustzijn en executief functioneren.

Hoewel calcificaties vaker voorkwamen bij cognitief gestoorden, observeerden onderzoekers deze vasculaire calcificaties ook in de CT-scans van mensen zonder dementie of MCI. Ze zeggen dat er meer onderzoek nodig is om de rol van vasculaire factoren te begrijpen, evenals infectieuze en inflammatoire aandoeningen – die veel voorkomen in deze populaties – samen met andere risico’s voor dementie. Daartoe keert het onderzoeksteam momenteel terug naar alle dorpen van Tsimane en Moseten om de eerder beoordeelde dorpen opnieuw te bezoeken.

Het vergelijken van dementiepercentages onder Tsimane, Moseten en andere inheemse volkeren

De ongeveer 17.000 Tsimane blijven hun hele leven fysiek zeer actief terwijl ze vissen, jagen en boeren met handgereedschap en voedsel verzamelen uit het bos. De 3.000 Moseten wonen ook in landelijke dorpen en houden zich bezig met zelfvoorzienende landbouwwerkzaamheden. In tegenstelling tot de meer geïsoleerde Tsimane, wonen ze dichter bij steden en hebben ze scholen, toegang tot schoon water en medische diensten, en zijn ze waarschijnlijker geletterd.

De auteurs van het onderzoek vergeleken hun resultaten met een systematische review van 15 studies van inheemse bevolkingsgroepen in Australië, Noord-Amerika, Guam en Brazilië. Uit die eerdere beoordeling bleek dat de prevalentie van dementie varieert van 0,5% tot 20% onder autochtone oudere volwassenen.

Het feit dat inheemse bevolkingsgroepen in andere delen van de wereld een hoge mate van dementie hebben, kan te wijten zijn aan een grotere hoeveelheid contact met – en het aannemen van levensstijlen van – hun niet-inheemse buren. Ze lopen ook een groter risico op diabetes, hoge bloeddruk, alcoholmisbruik, zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten.

Deze risicofactoren voor dementie zijn extreem laag onder de Tsimane- en Moseten-populaties. Eerder onderzoek gepubliceerd in The Lancet toonde aan dat de Tsimane-mensen op oudere leeftijd buitengewoon gezonde harten hebben en de laagste prevalentie van coronaire atherosclerose (een ziekte die zich manifesteert in de vorm van vetophopingen in slagaders) van elke populatie die de wetenschap kent. Dit onderscheid kan verband houden met hun levensonderhoud.

Een andere studie die vorig jaar werd gepubliceerd in The Journal of Gerontology – geleid door USC-assistent-professor Andrei Irimia, ook een co-auteur van de nieuwe publicatie – ontdekte dat de Tsimane minder hersenatrofie ervaren dan hun Amerikaanse en Europese leeftijdsgenoten.

Onderzoekers zeggen dat in tegenstelling tot de Tsimane, leefstijlfactoren in landen met hogere inkomens – waaronder gebrek aan lichaamsbeweging en diëten die rijk zijn aan suikers en vetten – bijdragen aan hartaandoeningen en ook hersenveroudering kunnen versnellen.

Alzheimer-onderzoek: een race om oplossingen

Veroudering is de belangrijkste bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Convergerende bewijzen wijzen op een lage formele opleiding, hoge bloeddruk en diabetes op middelbare leeftijd, hart- en vaatziekten, lichamelijke inactiviteit en – meest recentelijk – luchtvervuiling als de belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren voor dementie en de ziekte van Alzheimer.

Een vergrijzende wereldbevolking, samen met de toename van deze aanpasbare risicofactoren, zal volgens schattingen leiden tot een verdrievoudiging van het aantal mensen met dementie wereldwijd tegen 2050 tot meer dan 152 miljoen.

“We zijn in een race voor oplossingen voor de groeiende prevalentie van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie”, zegt Hillard Kaplan, een co-auteur van het onderzoek en hoogleraar gezondheidseconomie en antropologie aan de Chapman University, die de Tsimane twee decennia lang heeft bestudeerd. “Kijken naar deze diverse populaties vergroot en versnelt ons begrip van deze ziekten en genereert nieuwe inzichten.”

“Door te werken met populaties zoals de Tsimane en de Moseten, kunnen we een beter begrip krijgen van de wereldwijde menselijke variatie en hoe de menselijke gezondheid eruit zag in verschillende omgevingen vóór de industrialisatie”, zegt Benjamin Trumble, een co-auteur van het onderzoek en een universitair hoofddocent in de School of Human Evolution and Social Change en het Center for Evolution and Medicine aan de Arizona State University. “Wat we wel weten, is dat het sedentaire, stedelijke, industriële leven vrij nieuw is in vergelijking met hoe onze voorouders meer dan 99% van het menselijk bestaan ​​hebben geleefd.”

Bronnen: USC News

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 9-jarige jongen levensreddende niertransplantatie geweigerd omdat zijn vader niet gevaccineerd is
Next Op blote voeten lopen kan uw gezondheid verbeteren en er is wetenschap om dit te ondersteunen

You might also like

Natuurlijk genezen

20 voedingsmiddelen die het prikkelbare darm syndroom erger maken

Luister naar dit artikel Ongeveer 15% van de mensen in de VS heeft last van het prikkelbare darm syndroom (IBS), een chronische functionele gastro-intestinale aandoening. Steun Naturotheek: Alleen via uw

Natuurlijk genezen

Zuiveringszout ware vijand van de farmaceutische industrie

Luister naar dit artikel Kanker is een zuur, bijvoorbeeld melkzuur, dat een afvalproduct is van schimmel en leeft in omgevingen die een lage zuurstofconcentratie hebben. Wanneer we hoge concentraties aan

Natuurlijk genezen

Vaak last van hoofdpijn of migraine? Dit werkt het allerbeste tegen deze narigheid!

Luister naar dit artikel Heb jij last van hoofdpijn of migraine? Dan kan dat enorm veel negatieve invloed hebben op jouw leven. Als ik er last van heb dan neem