Ziekte van Parkinson: mannen die meer bessen en rode wijn consumeren, leven mogelijk langer – nieuw onderzoek

Ziekte van Parkinson: mannen die meer bessen en rode wijn consumeren, leven mogelijk langer – nieuw onderzoek

Luister naar dit artikel

Groenten en fruit bevatten veel voedingsstoffen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een goede gezondheid. Neem bijvoorbeeld flavonoïden. Dit is een groep van natuurlijk voorkomende verbindingen die in veel voedingsmiddelen worden aangetroffen, waaronder citrusvruchten, bessen, rode wijn en zelfs donkere chocolade.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Flavonoïden werken als antioxidanten, die schade aan cellen helpen voorkomen of vertragen, wat kan leiden tot ziekten, zoals kanker. Ze verminderen ook ontstekingen in het lichaam, wat vaak voorkomt bij veel chronische ziekten, waaronder neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson.

Onderzoek toont aan dat flavonoïden goed zijn voor de gezondheid van onze hersenen. Studies die aantonen dat diëten met veel fruit en groenten de cognitieve achteruitgang kunnen vertragen en het risico op dementie kunnen verlagen. En nu heeft een recente studie gesuggereerd dat mensen met de ziekte van Parkinson die diëten met veel flavonoïden consumeren, mogelijk langer leven dan degenen die dat niet doen.

Om hun onderzoek uit te voeren, analyseerde een team van onderzoekers gegevens van 121.700 vrouwelijke geregistreerde verpleegkundigen en 51.529 mannelijke gezondheidswerkers. Ze kozen ervoor om naar deze twee groepen te kijken omdat veel aspecten van hun levensstijl die hun ziekterisico zouden kunnen beïnvloeden, vergelijkbaar zouden zijn, zoals activiteitsniveaus, opleiding en jaren in het werk. Informatie over hun voedingspatroon is om de twee tot vier jaar verzameld, te beginnen in 1975 voor de vrouwen en 1986 voor de mannen. De gegevens van deze groepen zijn gebruikt in veel andere hoogwaardige voedingsonderzoeken.

Op het moment dat deze nieuwe studie werd uitgevoerd, was bij 599 van de vrouwen en 652 van de mannen de ziekte van Parkinson vastgesteld. Uit het voedsel dat deze vrouwen en mannen meldden te consumeren, was het mogelijk om hun inname van flavonoïden te berekenen.

Het bleek dat de mannen met de ziekte van Parkinson die de meeste flavonoïden aten als onderdeel van hun dieet een 47% lager risico hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook in vergelijking met mannen die de minste flavonoïden in hun dieet consumeerden. Maar voor vrouwen had de hoeveelheid flavonoïden die ze in hun dieet consumeerden geen effect op hun risico op overlijden door welke oorzaak dan ook. Dus de voorlopige conclusie van deze studie is dat flavonoïden het risico kunnen verminderen dat mannen met de ziekte van Parkinson overlijden, hoewel niet bij vrouwen. Het is momenteel niet bekend waarom de mannen meer voordeel zagen.

Cherry Picking?

Zoals bij elk observationeel voedingsonderzoek van dit type – waarbij onderzoekers eenvoudig de resultaten observeren zonder te proberen in te grijpen in de groep (zoals ingrijpen door de helft van de groep een specifiek dieet te laten eten) – is het niet mogelijk om een ​​causaal verband te bewijzen. In het geval van de huidige studie zou een causaal verband betekenen dat het eten van meer flavonoïden direct het risico vermindert dat mannen met de ziekte van Parkinson overlijden.

Een belangrijke reden voor het niet kunnen bewijzen van causaliteit is dat andere voedings- en leefstijlfactoren mogelijk ook hebben bijgedragen aan het verlengen van de levensduur. De auteurs compenseerden dit tot op zekere hoogte door statistische aanpassingen aan te brengen voor andere potentieel heilzame voedingsstoffen – zoals bètacaroteen en de antioxidant vitamine C en E – en voor mogelijk schadelijke leefstijlfactoren zoals roken, overgewicht en te weinig bewegen.

Maar dit houdt nog steeds geen rekening met veel andere voedings-, levensstijl- en genetische factoren die kunnen bijdragen aan het risico van een persoon. Een voorbeeld is blootstelling aan herbiciden en pesticiden.

Een factor die de resultaten van het onderzoek beïnvloedde, was het type flavonoïden waarnaar ze keken. Er zijn veel verschillende soorten flavonoïden, en in deze studie bleken twee groepen – bekend als anthocyanines en flavan-3-olen – het sterkst verband te houden met het verlengen van het leven. Anthocyanen geven bessen en rode wijn hun rode en paarse kleur, en flavan-3-olen worden in hoge concentraties in groene thee aangetroffen.

Maar het is niet bekend hoe deze flavonoïden de hersenen ten goede kunnen komen. Net als bij andere degeneratieve hersenaandoeningen, zal de progressie van de ziekte van Parkinson waarschijnlijk gepaard gaan met oxidatieve stress (wanneer er te veel zeer reactieve moleculen, vrije radicalen genaamd, worden geproduceerd om de antioxidatieve verdediging aan te pakken) en hersenontsteking. Van veel flavonoïden, waaronder anthocyanines en flavan-3-olen, is in experimentele onderzoeken aangetoond dat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Er kunnen ook andere mechanismen bij betrokken zijn. Flavonoïden kunnen een positief effect hebben op het darmmicrobioom, wat de ontsteking die bijdraagt ​​aan Parkinson kan verminderen. Naarmate de ziekte van Parkinson vordert, worden ook veel neurologische routes, zoals de dopamineroute, aangetast. Dopamine speelt een vitale rol bij het reguleren van bewegingen door het lichaam. Maar de mogelijke rol van flavonoïden bij het verbeteren van het functioneren van deze routes is niet bekend.

Hoewel deze studie het risico op overlijden onderzocht bij mensen die al de ziekte van Parkinson hadden, hebben andere onderzoeken ook aangetoond dat diëten met veel flavonoïden het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson verlagen. Het voordeel bleek ook groter te zijn bij mannen – hoewel het opnieuw niet duidelijk is waarom.

Hoewel er veel factoren zijn die de resultaten van deze laatste studie kunnen hebben beïnvloed, is er nog steeds veel bewijs dat suggereert dat diëten die rijk zijn aan flavonoïden kunnen helpen beschermen tegen veel degeneratieve hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson. En gelukkig voor ons zijn flavonoïden te vinden in veel groenten en fruit die we gemakkelijk in onze supermarkt kunnen kopen.

Bronnen: The Conversation

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous VERBETER je immuunsysteem en verminder ontstekingen met deze veel voorkomende specerij
Next Vitamine D2 en D3: wat is het verschil en welke moet u nemen?

You might also like

Algemeen

BioBuren.nl is een zoekmachine voor biologisch voedsel

Luister naar dit artikel (BioBuren) Voor de meeste Naturotheek lezers zal het geen nieuws zijn, maar in mijn jeugd werd voedsel gewoon voedsel genoemd. Tegenwoordig heet het ‘biologisch’ voedsel. Als

Algemeen

Koffiecreamer maakt je langzaam dood en waanzinnig

Luister naar dit artikel Het is geen geheim dat bedrijven ons vergiftigen door bewerkte en giftige bestanddelen gevonden in zelfs de meest gangbare voedingsmiddelen. Neem een kijkje in elke grote

Algemeen

12 beste niet-bederfelijke voedingsmiddelen voor noodgevallen

Luister naar dit artikel Een noodgeval gebeurd zelden. Of het nu gaat om een ​​orkaan, brand of een epidemie, er zijn bepaalde momenten waarop we mogelijk moeten plannen voor voldoende