Vitamine D2 en D3: wat is het verschil en welke moet u nemen?
maart 7, 2022 955 Views

Vitamine D2 en D3: wat is het verschil en welke moet u nemen?

Luister naar dit artikel

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van de gezondheid, omdat het veel functies heeft in het menselijk lichaam. Maar er is meer dan één vorm van vitamine D, en recent onderzoek suggereert dat deze vormen verschillende effecten kunnen hebben. Dus wat zijn de verschillende soorten vitamine D, en is de ene echt gunstiger dan de andere?


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoewel medische aandoeningen die later in verband werden gebracht met vitamine-D tekort, zoals de botziekte rachitis, al sinds de 17e eeuw bekend zijn, werd vitamine D zelf pas in het begin van de 20e eeuw geïdentificeerd. Deze ontdekking leidde ertoe dat Adolf Windaus in 1928 de Nobelprijs voor scheikunde won.

De vitamine D-familie omvat eigenlijk vijf moleculen, waarvan de twee belangrijkste vitamine D2 en D3 zijn. Deze moleculen zijn ook bekend als respectievelijk ergocalciferol en cholecalciferol. Hoewel beide soorten vitamine D bijdragen aan onze gezondheid, verschillen ze in de manier waarop we ze binnenkrijgen.

Vitamine D2 in de voeding is over het algemeen afkomstig van planten, met name paddenstoelen en gist, terwijl we vitamine D3 uit dierlijke bronnen halen, zoals vette vis, lever en eieren. Beide vormen van vitamine D zijn ook verkrijgbaar in voedingssupplementen.

Wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten, is dat het grootste deel van onze vitamine D afkomstig is van blootstelling van onze huid aan zonlicht. Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de zon, zetten ultraviolette stralen een voorlopermolecuul genaamd 7-dehydrocholesterol om in vitamine D3. Dit belangrijke effect van blootstelling aan de zon verklaart waarom mensen die op extremere breedtegraden wonen, of mensen met een donkere huid, meer vatbaar zijn voor vitamine D-tekort. Melanine, een pigment in de huid, blokkeert ultraviolette stralen van het activeren van 7-dehydrocholesterol, waardoor de D3-productie wordt beperkt. Het dragen van kleding of zonnebrandcrème heeft een soortgelijk effect.

Zowel vitamine D2 als D3 zijn in wezen inactief totdat ze door twee processen in het lichaam gaan. Ten eerste verandert de lever hun chemische structuur om een ​​molecuul te vormen dat bekend staat als calcidiol. Dit is de vorm waarin vitamine D in het lichaam wordt opgeslagen. Calcidiol wordt dan verder in de nieren veranderd om calcitriol te vormen, de actieve vorm van het hormoon. Het is calcitriol dat verantwoordelijk is voor de biologische werking van vitamine D, waaronder het helpen bij de vorming van botten, het metaboliseren van calcium en het ondersteunen van de werking van ons immuunsysteem.

Technisch gezien is vitamine D helemaal geen vitamine, maar een pro-hormoon. Dit betekent dat het lichaam het omzet in een actief hormoon. Alle hormonen hebben receptoren (op botcellen, spiercellen, witte bloedcellen) waaraan ze binden en activeren, zoals een sleutel die een slot ontgrendelt. Vitamine D2 heeft dezelfde affiniteit voor de vitamine D-receptor als vitamine D3, wat betekent dat geen van beide vormen beter kan binden aan zijn receptor.

Verschillende effecten op het immuunsysteem

Een recente studie wees uit dat suppletie met vitamine D2 en D3 verschillende effecten had op genen die belangrijk zijn voor de immuunfunctie. Deze bevindingen zijn significant, aangezien de meeste eerdere onderzoeken niet veel verschil hebben gevonden in het effect van suppletie met vitamine D2 of D3.

Het grootste deel van het tot nu toe gepubliceerde onderzoek heeft gesuggereerd dat het belangrijkste verschil tussen vitamine D2- en D3-suppletie het effect is op de circulerende vitamine D-spiegels in de bloedbaan. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat vitamine D3 superieur is in het verhogen van het vitamine D-gehalte in het lichaam. Deze bevindingen werden ondersteund door een recent overzicht van het bewijs dat aantoonde dat vitamine D3-suppletie de vitamine D-spiegels in het lichaam beter verhoogde dan vitamine D2. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.

Zeer weinig studies ondersteunen vitamine D2-suppletie als superieur aan vitamine D3. Eén onderzoek toonde aan dat vitamine D2 beter was in het behandelen van immuunproblemen bij patiënten die steroïden kregen. Afgezien van het verhogen van de vitamine D-spiegels in het lichaam, is er echter niet veel bewijs dat vitamine D3-supplementen beter zijn dan vitamine D2-supplementen. Eén studie toonde aan dat vitamine D3 de calciumspiegels meer verbeterde dan vitamine D2. Maar we hebben meer onderzoek nodig om definitieve antwoorden te geven.

Dus welke moet ik nemen?

Vitamine D-tekort komt nu vaker voor dan ooit, met ongeveer een miljard mensen wereldwijd met vitamine D-tekort. Het is belangrijk dat mensen met een risico op een vitamine D-tekort – ouderen, mensen die in minder zonnige klimaten leven en mensen met een donkere huid – vitamine D-supplementen nemen.

Gezondheidsprofessionals raden de meeste mensen aan om 10 microgram vitamine D per dag in te nemen, vooral in de winter. Het lijkt erop dat vitamine D3-supplementen de superieure optie zijn om het vitamine D-gehalte op peil te houden, maar een korte blootstelling van de huid aan de zon, zelfs op een bewolkte dag, zal u ook helpen om een ​​gezond vitamine D-gehalte te behouden.

Bronnen: The Conversation

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Ziekte van Parkinson: mannen die meer bessen en rode wijn consumeren, leven mogelijk langer - nieuw onderzoek
Next Erger dan junkfood? Studies tonen aan dat gekweekte zalm een van de meest giftige voedingsmiddelen op aarde is

You might also like

Natuurlijk genezen

Cannabis en Kokosolie maakt voor een krachtig mengsel om kankercellen mee te doden! (Met How To Video)

Luister naar dit artikel We hebben al veel geschreven over zowel de helende effecten van Cannabisolie als ook de geweldige gezondheidsvoordelen van kokosolie. Daar hoeven we niet veel verder meer

Natuurlijk genezen

Antivirale voordelen van vlierbessen

Luister naar dit artikel Natuurlijke antivirale middelen worden al eeuwenlang gebruikt om veel voorkomende infecties te bestrijden, maar de interesse is gegroeid rond vlierbessen, een paarse bes die lang werd

Natuurlijk genezen

Eenvoudig Zelfgemaakt spieren balsem Recept

Luister naar dit artikel Spierpijn ervaren na een lange dag op het werk of een inspannende gymsessie is heel gebruikelijk. Je kunt thuis je eigen, natuurlijke spieren balsem inwrijven om