*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Als het gaat om chocolade, is donkerder gezonder: experts vinden dat het risicofactoren voor hartziekten in slechts een maand kan verminderen

Als het gaat om chocolade, is donkerder gezonder: experts vinden dat het risicofactoren voor hartziekten in slechts een maand kan verminderen

Laat uw zoetekauw zich verheugen: donkere chocolade eten is goed voor uw cardiovasculaire gezondheid, zegt een recent onderzoek in het tijdschrift Nutrition. Het onderzoek, een samenwerking tussen het Polytechnisch Instituut van Coimbra (IPC) in Portugal en de Universiteit van Göteborg in Zweden, toonde aan dat slechts enkele stukjes pure chocolade – met name die met 90 procent cacao – de bloeddruk sterk kunnen verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) verminderen.

“Choc” tot een hoog cacaogehalte

Bij het onderzoek waren 30 gezonde deelnemers tussen 18 en 27 jaar oud betrokken. De onderzoekers verdeelden ze in twee groepen: de ene groep at 20 gram chocolade met 90 procent cacao, terwijl de andere 20 gram chocolade at met 55 procent cacao. De bloeddruk van de deelnemers werd gemeten bij aanvang en na 30 dagen, tijdens de voltooiing van de proef.

De onderzoekers ontdekten dat terwijl het eten van chocolade hun bloeddruk verbeterde, degenen die chocolade met een hoger cacaogehalte aten, dramatischere resultaten hadden. Na een maand vertoonden die in de groep met hoge cacao een gemiddelde verlaging van respectievelijk 3,5 millimeter kwik (mmHg) en 2,3 mmHg systolische en diastolische bloeddruk. Ter vergelijking: die in de groep met lage cacao hadden slechts een gemiddelde reductie van respectievelijk 2,4 en 1,7 mmHg.

Systolisch en diastolisch verwijzen naar de getallen uitgedrukt in een bloeddrukmeting, die eruit ziet als een fractie. Systolische druk is het hoogste getal in een bloeddrukmeting en verwijst naar de hoeveelheid druk in de slagaders wanneer het hart wordt samengetrokken. Diastolische druk daarentegen verwijst naar de hoeveelheid druk in de slagaders wanneer het hart in rust is.

Het team concludeerde dat het eten van kleine hoeveelheden donkere chocolade ten goede kan komen aan het cardiovasculaire systeem van een persoon, ongeacht de leeftijd. Hoofdauteur Dr. Telmo Pereira, een senior docent bij IPC, legde echter uit dat hoewel de bevindingen een positieve correlatie bieden tussen chocolade en cardiovasculaire biomarkers, een aspect dat meer onderzoek rechtvaardigt, is hoe deze andere factoren in een gezonde levensstijl beïnvloeden.

“De mate waarin cacao kan interageren met andere strategieën voor een gezonde levensstijl moet nog worden onderzocht, en verder onderzoek is nodig om de onderliggende mechanismen te verduidelijken en optimale hoeveelheden normale cacao-rijke pure chocolade-inname te definiëren,” voegde hij eraan toe.

Dit is niet de eerste studie om de gezondheidsvoordelen van chocolade te onderzoeken. Een studie gepubliceerd in Heart verzamelde gegevens van 21.000 inwoners uit de EPIC-Norfolk-analyse en nam nota van hun eetgewoonten. De onderzoekers zagen een “cumulatief bewijs” tussen chocolade-inname en het risico op hart- en vaatziekten.

Dus wat maakt chocolade goed voor het hart? Het antwoord ligt bij stoffen die bekend staan ​​als flavanolen.

De smaak van flavanolen
Flavanolen zijn plantaardige stoffen die veel voordelen voor de gezondheid bieden. Studies hebben een direct verband aangetoond tussen het eten van flavanolrijk voedsel en de algehele menselijke gezondheid – vooral het hart. Veel van het voedsel dat u eet, bevat flavanolen: Epicatechin en catechin zijn bijvoorbeeld aanwezig in cacao en thee. Onderzoekers hebben ook flavanolen onderzocht op hun antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-tumor eigenschappen.

Niet alle soorten chocolade hebben flavanolen. Afgezien van het leveren van chocolade zijn gezondheidsvoordelen, zijn flavanolen wat chocolade zijn bittere smaak geeft. Helaas zijn veel van de chocolaatjes die in de handel verkrijgbaar zijn ontdaan van flavanolen ten gunste van een meer zachte smaak.

Dus, de volgende keer dat je zin hebt in chocolade, pak je een paar stukjes pure chocolade – je hart zal je daarvoor bedanken.

Bronnen:

NutraIngredientsUSA.com

DailyMail.co.uk

Healthline.com

ScienceDirect.com

Heart.BMJ.com

Medscape.com

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Een vette maaltijd kan invloed hebben op hoe u CBD opneemt
Next Haal meer uit sesamzaadjes door hun gezondheidsvoordelen te ontgrendelen

About author

You might also like