*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Botanische studie concludeert het antioxidant potentieel van kleine brandnetel

Botanische studie concludeert het antioxidant potentieel van kleine brandnetel

De kleine brandnetel (Urtica urens) is een naaste verwant van de heilzame, zij het pijnlijke brandnetel (Urtica dioica), omdat beide behoren tot het geslacht Urtica. Leden van dit geslacht hebben een groot antioxidant potentieel. Deze eigenschap is tot vrij recent echter niet waargenomen in de kleine netel. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Sfax in Tunesië was de eerste om niet alleen het antioxidant potentieel van kleine brandnetel (Urtica urens) maar ook de antimicrobiële activiteit ervan aan te tonen.

Wilde planten zoals de kleine brandnetel zijn in de huidige maatschappij erg onderbenut, wat erg jammer is omdat ze de oplossing kunnen bieden voor problemen met betrekking tot gezondheid, voeding, levensonderhoud en ecologische duurzaamheid. In het verleden werden deze planten op grote schaal gebruikt als aanvulling op de voedingsstoffen die basisvoedingsmiddelen niet kunnen leveren, zodat ze een groot potentieel hebben als bron van voedingsstoffen met farmaceutische toepassingen. Enkele van de meest gewilde verbindingen in planten zijn onder meer antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren en daardoor het risico op kanker en cardiovasculaire en degeneratieve ziekten verminderen.

Hoewel het antioxidant potentieel van de kleine brandnetel nog niet eerder is waargenomen, is het al bekend dat het carotenoïden bevat zoals luteïne en bèta-caroteen, die kunnen dienen als antioxidanten. Bovendien is deze kleine kruidachtige plant ook rijk aan hoogwaardige eiwitten, flavonoïden, vetzuren, terpenen, vitamine C, B en K, calcium, ijzer, magnesium en fosfor, die mogelijk bijdragen aan de farmacologische eigenschappen van de plant. Nog voordat deze verbindingen in de kleine brandnetel werden geïdentificeerd, gebruikten beoefenaars van de traditionele geneeskunde dit kruid al als een natuurlijk middel tegen allergieën, insectenbeten, astma, ontstekingsziekten, bloedverontreinigingen en bacteriële infecties.

In deze studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutical Biology, verzamelden de onderzoekers extracten van kleine brandnetelbladeren en observeerden ze voor in vivo antimicrobiële en antioxiderende activiteiten. Voor de antimicrobiële activiteit testten ze de extracten tegen verschillende bacteriële stammen, waaronder Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus en Enterococcus faecalis. Ondertussen gebruikten ze verschillende testen voor vrije radicalen om de antioxidantactiviteit van het kruid te bepalen. Uit deze experimenten zagen de onderzoekers dat kleine brandnetel krachtige antimicrobiële activiteit had, die vooral effectief was tegen Gram-positieve bacteriën (B. subtilis, S. aureus, M. luteus en S. epidermidis) en sommige Gram-negatieve bacteriën (S Enteritidis en P. aeruginosa). Bovendien vertoonde het ook krachtige antioxiderende activiteit.

Het team bepaalde ook het fytochemische profiel van kleine brandnetelextracten om de verbindingen te identificeren die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de biologische activiteiten. Ze observeerden hoge concentraties flavonoïden, polyfenolen en tannines, waarvan bekend is dat ze antioxiderende eigenschappen hebben.

Over het algemeen laat deze studie zien dat de kleine brandnetel krachtige antioxiderende en antimicrobiële activiteiten heeft, die kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van flavonoïden, polyfenolen en tannines. Deze resultaten bewijzen dat wilde planten een groot potentieel hebben als bronnen van verbindingen met farmacologische toepassingen die erg belangrijk zijn, vooral nu veel gezondheidsproblemen steeds vaker voorkomen.

Andere toepassingen voor kleine netel

Kleine brandnetel is een geweldige homeopathische remedie om bij u thuis te hebben, omdat het veel gezondheidsvoordelen biedt, waaronder de volgende:

– Verlichten van eerste graads brandwonden en zonnebrand
– Bevordering van borstvoeding
– Nierstenen elimineren
– Jicht verbeteren
– Het verlicht jeuk

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Astaxanthine kan de effecten van sarcopenie bij ouderen tegengaan
Next Ontstekingsremmende voedingsmiddelen die borstkanker voorkomen

About author

You might also like

Natuurlijk genezen

Koorts van jouw kindje in slechts 5 minuten verminderen zonder medicatie doe je ZO!

Als de lichaamstemperatuur van uw kind snel stijgt dan kun je al snel in paniek raken. Veel mensen denken dat het een symptoom is van een infectie en dat het

Natuurlijk genezen

Ooit last van gevoelloosheid en/of tintelingen? Dit kunnen de 4 oorzaken zijn!

Iedereen van ons heeft wel eens last van tintelende vingers of zelfs het idee dat je helemaal geen gevoel in de vingers hebt op dat moment. Dit kan trouwens ook

Natuurlijk genezen

Natuurlijk antibioticum vernietigt Alle Blaas en Nier infecties na paar behandelingen!

Een infectie van de blaas of urinewegen kan zeer onaangenaam, pijnlijk, en hardnekkig zijn. De twee meest voorkomende symptomen van deze infecties omvatten een frequente aandrang tot urineren, en brandende