Eén liter flessenwater bevat 250.000 onzichtbare plastic deeltjes

Eén liter flessenwater bevat 250.000 onzichtbare plastic deeltjes

Luister naar dit artikel

De meeste hiervan zijn nanodeeltjes die het potentieel hebben om menselijke cellen binnen te dringen en toegang te krijgen tot de bloedbaan en belangrijke organen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen met elke liter flessenwater een kwart miljoen kleine, onzichtbare stukjes plastic consumeren – 10 tot 100 keer meer dan eerder werd geschat.

Eén liter water in een plastic fles bleek gemiddeld 240.000 deeltjes te bevatten, zo bleek uit maandag gepubliceerd onderzoek. De meeste hiervan zijn nanodeeltjes die het potentieel hebben om menselijke cellen binnen te dringen en toegang te krijgen tot de bloedbaan en belangrijke organen.

De baanbrekende bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), tonen de omvang van plastic in flessenwater aan, die in eerdere onderzoeken sterk werd ondergewaardeerd.

Hoewel microplastics al vanaf de geboorte overal zijn aangetroffen, van de diepste punten in de oceaan tot in ons lichaam, werd eerder aangenomen dat elke fles gemiddeld slechts 325 stukjes bevatte.

Maar dit nieuwe onderzoek door onderzoekers uit Columbia laat zien dat de aanwezigheid van plastic deeltjes ongeveer honderd keer groter is dan dat, wat de eerder geaccepteerde normen rond de veiligheid van flessenwater in twijfel trekt.

De meeste van deze deeltjes kwamen volgens de auteurs uit de fles zelf. Dit zijn deeltjes die kleiner zijn dan een micron groot.

Onderzoekers gebruikten vijf monsters van drie merken flessenwater in de VS en ontdekten dat de niveaus van plasticdeeltjes varieerden van 110.000 tot 400.000 per liter, gemiddeld ongeveer 240.000 uit zeven soorten plastic.

De auteurs weigerden te vermelden welke merken als monsters werden gebruikt.

Ongeveer 90 procent van deze deeltjes werd geïdentificeerd als nanoplastics, de rest was microplastics. Nanodeeltjes zijn minder dan een zeventigste van de breedte van een mensenhaar, zo klein dat ze niet onder een microscoop te zien zijn.

Onderzoekers moesten een technologie uitvinden om deze kleine deeltjes te kwantificeren, zodat ze de chemische structuur van nanodeeltjes in flessenwater konden tellen en analyseren.

Terwijl wetenschappers wisten dat nanoplastics in flessenwater voorkomen, zei Naixin Qian, een PhD-student in de scheikunde aan Columbia en de eerste auteur van het nieuwe artikel: “vóór onze studie hadden mensen geen precies aantal hoeveel”.

Eerdere studies hebben aangetoond dat nanodeeltjes van plastic cellen en weefsels in belangrijke organen kunnen binnendringen, zich door de bloedbaan kunnen verplaatsen en potentieel schadelijke synthetische chemicaliën in het lichaam kunnen verspreiden, waardoor ze het bloed, de lever en de hersenen kunnen bereiken.

Hoewel de potentiële gevolgen van deze nanodeeltjes bekend zijn, weten onderzoekers niet zeker of deze bevindingen flessenwater gevaarlijker maken.

“Dat wordt momenteel beoordeeld. We weten niet of het gevaarlijk is of hoe gevaarlijk”, zegt co-auteur Phoebe Stapleton, een toxicoloog bij Rutgers.

“We weten wel dat ze in de weefsels (van zoogdieren, inclusief mensen) terechtkomen… en het huidige onderzoek kijkt naar wat ze in de cellen doen”, zei co-auteur van het onderzoek, mevrouw Stapleton.

Bronnen: Independent

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 5 natuurlijke remedies tegen migraine om slopende hoofdpijn te bestrijden, volgens gezondheidsexperts

You might also like

Algemeen

Waarom je aardappelen nooit in de ijskast mag leggen

Luister naar dit artikel Wat in de koelkast zit, blijft langer goed. Dat is de algemene regel, en dus bewaren veel mensen ook hun ongekookte aardappelen erin. Dat blijkt echter

Algemeen

Arts waarschuwt dat het COVID-19-vaccin uw DNA kan veranderen

Luister naar dit artikel Het huidige streven om in recordtijd een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen, baart veel medische professionals zorgen, zelfs degenen die normaal voor vaccins zijn. Een van

Algemeen

5 redenen waarom je meer hummus zou moeten eten, wat een wondermiddel!

Luister naar dit artikel Hummus is heerlijk en wereldwijd populair voor ontbijt,lunch en bij het avondeten. Het wordt namelijk veel gegeten in de midden oosterse keuken en bestaat voornamelijk uit