*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Bouillon-blokje, maakt groenten lichtverteerbaar !
juni 3, 2017 11541 Views

Bouillon-blokje, maakt groenten lichtverteerbaar !

2017-05-29-185736Vol spanning voor de buis, eindelijk kan ik mijn “remedie” toelichten. Al meer dan 10 jaar blijf ik last ondervinden van het leven, gejaagdheid, maagklachten en daaruit voortvloeiend darmklachten. Hoe dit komt laat ik even in het midden, echter voor elk probleem is een oplossing. Zeker lichamelijke problemen.

10 jaar geleden ontstond aan mijn linkerzijde een snerpende pijn, de huisarts zat te denken aan obstipatie, maar er zat niets ! Pijn nam behoorlijk toe…..de onderzoeken ook ! 10 jaar verder, toen er een diagnose gesteld werd van gekantelde endeldarm zou er een “matje” geplaatst worden. Eindelijk een oplossing. Echter tijdens de operatie bleek dat er iets geheel anders aan de hand te zijn. De chirurg brak de operatie af en ik werd vol verbazing wakker. Een gigantische ontsteking aan de buitenzijde van de endeldarm was de boosdoener. De binnenkant was ruim onderzocht, niets te vinden. Tevens was de blaas aangetast wat weer diverse blaasontstekingen tot gevolg had. Poepbacterie in urine aangetroffen ! “Als U 10 jaar geleden antibiotica had gehad was het niet zover gekomen”, zei de behandelend chirurg.

Ik heb altijd geleerd alles waar “TE” voor staat is niet goed TEweinig of TEveel, daarna uitkomend op TEvreden wat wel goed is 🙂 !

Afijn, gezondheid aan barrels en de hobby die ik heb, lekker koken, met beperkingen uitvoeren. Ik kon dus geen kool verdragen, uien , knoflook en andere gasgevende groenten. Mijn schoonmoeder leefde mee en melde aan mij de geneugten van het bouillonblokje. Zij melde dat de geur van spruiten verdwijnt als de spruiten kort gekookt worden in bouillon. En zo geschiedde want schoonmoeders moet je niet tegenspreken !

Inderdaad geur is nagenoeg verdwenen. Toch vreemd want hoe zit het nu eigenlijk ?

De spruit is net een kleine kool, deze informatie heb ik van een spruitenteler, de spruit bevat veel enkelvoudige suikers. Proef een rauwe ongekookte spruit, naarmate je erop kauwt smaakt hij licht zoetig. Ik stopte de spruit in de mond en kauwde. Inderdaad na de “knak” was het heerlijk zoetig en niet bitter zoals ik verwacht had. Zoetstoffen die hevig geconcentreerd zijn smaken bitter, zo ook stevia, sorbitol en aspartaam. Dus hoe zit het nu als die spruit gekookt wordt in een bouillon ?

Een koolsoort bevat suikers in de vorm van zetmeel. Deze zetmeel ketens zijn nogal groot en dat duurt vrij lang deze af te breken in het maagdarm kanaal. Door te koken in bouillon wordt de temperatuur van het water hoger, normaal zou dit slechts 100 graden Celsius zijn. Nu zal de temperatuur bij kook zo’n 110 graden Celsius bedragen. De zetmeel ketens worden dan geknipt in korte strengen waardoor de vertering beter zal gaan. hetzelfde resultaat bereikt men als men de koolsoorten ( incl uien en “loken” ) zou roerbakken met bouillon. Ook hier zal de bouillon gaan werken als kathalisator en de suikers opnemen dan mel knippen in lichtere suikers. De vloeistof die vrijkomt bij het roerbakken, dan wel bij koken kan gebruikt worden als basis voor een soep, echter men kan het ook gewoon afgieten. De zouten die zich in de vloeistof bevinden worden dan niet opgenomen door het lichaam.

Natuurlijk is het zout slecht, maar als men zich aan de aanbevolen hoeveelheid per dag houd is er niets aan de hand. Het zout wat in de bouillon aanwezig is is niet alleen het beruchte natriumzout, maar ook andere zouten en allergene zoals kalium-zout en selderijzout. Dat wordt uiteraard ook opgevoerd als zout ! Hiermee wordt het advies van de huisartsen in het filmpje ontkracht.

Bouillontabletten bevatten 7,3 gram per 10 liter, dus als men dat gaat terugrekenen per liter komt men uit op 0.7 gr per liter, 1 bouillonblokje ( 0.5 liter ) bevat dus 0.4 gram zouten. Deze zijn onderverdeeld in:

  • natriumchloride
  • kaliumchloride
  • ammoniumchloride
  • magnesiumsulfaat

Alle zouten zijn nodig, maar inderdaad overdaad schaad. Het bestanddeel zout, wat zo slecht is en waar we veel te veel van binnen krijgen, is dan ook het natriumzout. Dit zout wordt veel gebruikt voor conservering ( blik, pot) maar ook veel toegepast in producten als smaakversterker. ( zelfs in chocola zit zout)

Dus mensen die de ziekte van Crohn hebben of een intolerantie voor koolsoorten, kunnen dankzij dit simpele blokje weer deze nuttige groenten eten. Zonder last te krijgen van krampen ! En het vele zout is juist een goed ding. Wel zijn er diverse bouillonblokjes in de handel die niet van echte bouillon zijn. deze zijn gemaakt in het laboratorium en bestaan uit geperst poeder waar geen vlees en groenten aan te pas gekomen zijn. Deze zijn wel bruikbaar maar bevatten veel zout van de slechte soort. Deze blokjes zijn herkenbaar aan de structuur, hard en ze verkruimelen tot poeder. Het beste blokje is het blokje wat wat pasta-achtig aanvoelt en vettig. Dit is de goede soort, geconcentreerde bouillon waar het vocht is uitgehaald. Over dit blokje is gesproken in de uitzending en is op basis van runderbouillon ( Lidl 0.40 ecnt ) 

Nu weet U waarom het werkt en tevens ook een veilige methode is. mijn dank voor de aandacht die deze tip gekregen heeft.

Wim, Hellevoetsluis

 

 

 

Previous Billen, kin of borst? Waar je acne hebt verraadt meer over je gezondheid dan je denkt!
Next Zo haal je op natuurlijke wijze vasthoudend vocht uit je lichaam!

You might also like

Culinada

Hoezo afval? Deze etensresten kun je perfect recyclen voor nieuwe gerechten!

Wist je dat er veel te veel etensresten jaarlijks worden weggegooid. Etensresten waarmee je nog heel erg veel kunt, super zonde dus! Maar wist jij dat je dingen zoals Parmezaanse

Over ons

De nostalgie van ambachtelijke maaltijden !

Een kijkje in de centrale keuken van een seniorentehuis, hoe gaat dit in zijn werk ? Is het eten vers of wordt er iets anders mee gedaan ? Vragen staat

Kolommen

Als je niet eet ga je dood ! ( Als je eet ook !)

Verhongeren doe je niet even, dan zou je oud en bejaard zijn maar heel belangrijk ook een voltooid leven hebben. Tevens is eten een pressiemiddel om te protesteren. Iets met