*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Brood ? Er zit meer in dan U denkt !
mei 2, 2016 8394 Views

Brood ? Er zit meer in dan U denkt !

Help de voorraadkast(en) zijn leeg ! Althans dat dacht ik vandaag. het bleek een boze droom te zijn. Maar het kan voorkomen dat producten vergeten te halen zijn of erger, niet aangekocht kunnen worden. daarom zijn er altijd basis-benodigd heden in huis. Eten je moet het elke dag doen en laat het dan ook lekker zijn !

Brood op:

En jawel het is zondag en ik greep mis, 2 kapjes nog over en 4 gezinsleden die toch wel graag wilde ontbijten. Nu kan ik die 2 kapjes wel stapelen en in vieren snijden , de hoeveelheid blijft ruim onvoldoende. Dus ik keek in de kast en jawel er was nog tarwebloem en gist, water in de kraan en de frituurpan was nog volop gevuld, dus aan olie geen gebrek. Dat wordt dus brood bakken.

Basisingrediënten voor brood zijn:

 • 3 gr zout
 • 3 gr suiker
 • 12 gr gist (droog)
 • borrelglaasje (5 ml) olie (zonnebloem of boter/margarine )
 • 210 ml water
 • 500 gr tarwebloem

Verder heeft U nodig

 1. Mengkom
 2. Borrelglaasje
 3. Schone handen ( zonder sieraden)
 4. Vochtige theedoek ( schoon uiteraard )
 5. Oven
 6. Litermaat

De bereidingswijze is niet echt moeilijk, de tarwebloem doet U in de mengkom, in het midden maakt U een kuiltje, daar voegt U de suiker,gist, zout en de olie aan toe. met uw rechterhand ( als U rechts bent 😉  ) begint U te mengen. Het water tapt u uit de warme kraan, de temperatuur ? U moet de hand onder de kraan kunnen houden ( 40 graden). U voegt het water al knedend toe, Als de deegbal niet meer plakt en elastisch is, stopt U met toevoegen van het water. Mocht de bal nog plakken, voegt U iets meer tarwebloem toe. Dit doet U met een lepel ( 5 gr per keer ).

U legt de bal deeg in het midden van het bakblik, en geeft hem voor door aan de uiteinden te “trekken, of om hem af te platten aan de bovenkant. U legt de vochtige theedoek erover heen. U zet de oven aan op 40-60 graden gedurende 10 minuten. Daarna draait U de oven uit. U laat het deeg minimaal een uur ( 60 minuten ) met rust. Het rijzen van het deeg begint !

Na deze tijd zorgt U dat het niet tocht in de buurt van de oven, U opent de ovendeur en verwijdert de theedoek. U zet de oven aan op 190 graden ( hete lucht) Elektrische oven op 220 graden. En bakt het brood af in 45 minuten. Als na 35 minuten controleren met een ijzeren (sateh )pen, het brood gaar is (we steken de pen door het brood heen en als deze er droog uitkomt, is het brood gaar en klaar) laten we het brood afkoelen gedurende een half uur. Daarna kunt U het brood snijden en opeten !

Oud brood hoeft U niet weg te gooien, ook daar zijn diverse toepassingen voor. Te denken aan wentelteefjes, of als het brood echt oud is , dan kan er nog paneermeel van gemaakt worden.

Wentelteefjes:

wentelteefjes

Oud brood kunnen we nog best veel mee. Dit “ouderwetse”recept is toch een aanradertje, leuk voor een dessert !

 • 8 sneetjes oud brood (wit/bruin)
 • 250 ml melk
 • 300 gr (room)boter
 • 2 gr kaneel
 • 2 eieren
 • 100 gr suiker.

het keukengerei wat U nodig heeft:

 1. Platte schaal of diep bord
 2. Koekenpan
 3. Garde
 4. rooster voor uitlekken
 5. Pannenkoekenmes

Het brood moet goed vochtig worden dus maken we van een mengsel van: Melk, ei, suiker en kaneel. We kloppen dit tot een schuimig mengsel met de garde.

De sneetjes brood leggen we in het mengsel tot ze volgezogen en zacht zijn. We zetten de koekenpan op hoog vuur, en doen de boter in de pan. Ondertussen kunnen de sneetjes het overtollige vocht kwijt op het rooster. De sneetjes brood om en om bakken in de hete boter per 2 stuks. Als ze goudbruin zijn, bestrooien met suiker en kaneel of besmeren met honing. Uiteraard mag en kan men ook ander zoet beleg gebruiken, de varianten zijn overvloedig, hagelslag, jam en zelfs vanille-ijs behoort tot de mogelijkheden.

Paneermeel:

paneermeel

Brood wat niet meer voor directe consumptie geschikt is kan vermalen worden tot paneermeel, toch heeft het even een behandeling nodig. het vocht moet eruit ! Dit doen we door te drogen, het droogproces gaat als volgt:

We stellen de oven in op 100 gr, we leggen het te drogen brood gedurende 2 uur op het bakblik in de oven. Hierna laten we het brood afkoelen en knijpen dit fijn net als beschuit.. We doen de brokken in een plastic zak en knopen deze losjes dicht zodat lucht eruit kan. Met een deegroller vermorzelen we het brood en hebben we grof paneermeel. Verder malen kan ook, dit kan met staafmixer of blender ! ( dit doen U natuurlijk niet in de plastic zak maar in een mengkom.

Culinada

 

 

Previous 10 geneesmiddelen uit je kruidentuin
Next Helemaal vegetariër zijn kan niet (en 7 andere dingen die een vegetariër moet weten)

You might also like

Gezonde Recepten

Dit is DE nieuwste ontbijt hype, super gezond en belachelijk lekker!

Ontbijt is het belangrijkste maaltje van de dag. Misschien wist je dit al en ben je er bewust mee bezig. Het is altijd goed om jouw dag goed te beginnen

Gezonde Recepten

Wil je minder brood eten? Wij hebben heerlijke tips voor je die je niet moet missen!

Koolhydraten worden vaker gemeden tegenwoordig. Steeds meer mensen zijn aan het minderen met het eten van brood. Er worden teveel koolhydraten gegeten en er zijn tegenwoordig ook steeds meer mensen

Gezonde Recepten

Deze Avocado gegrilde bloemkool Sandwich zal je gegrilde kaas laten vergeten!

Gegrilde kaassandwiches smaken heerlijk. Maar heb je ooit de gezonde make-over geprobeerd? Stel je voor dat je kauwt op romige, puree van avocado en krokant bloemkoolbrood. Het is glutenvrij en