*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Cellulite, oorzaken en oplossingen
april 7, 2017 4247 Views

Cellulite, oorzaken en oplossingen

Cellulitis of cellulite is een onschuldige maar ontsierende aandoening van de huid.

We noemen het cellulitis, maar we bedoelen eigenlijk cellulite. Cellulitis is een ontsteking van de huid.

Cellulite komt heel vaak voor. Naar schatting heeft 90% van de vrouwen er in meer of mindere mate last van. Het is wel opmerkelijk dat het vooral voorkomt bij vrouwen in geïndustrialiseerde landen. Cellulite wordt vaak zichtbaar vanaf de leeftijd 25 tot 35. Lichaamsdelen die het meest worden aangetast zijn buik, benen en billen. Maar het kan ook op de armen voorkomen.

Wat is cellulite?

Bij cellulite is de huid niet glad maar ziet er gedeukt en bobbelig uit. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en weefsels die onder de huid liggen. Sommige vetcellen worden groter waardoor ze het weefsel onder de huid op sommige plaatsen omhoog duwen. Dat verklaart de bobbelige structuur.

Je kan cellulitis in verschillende gradaties hebben. Van 0 waarbij je geen cellulite hebt, of  1 waarbij je alleen een sinaasappelhuid krijgt als je zit of de huid samendrukt, 2 waarbij de cellulite zichtbaar is als je staat en zit en 3 als je diepe deuken en bobbels hebt in alle houdingen.

Oorzaken van cellulite

De precieze oorzaak van cellulite is nog steeds niet bekend. Men houdt het er op dat het veroorzaakt wordt door een combinatie van hormonen, lifestyle en chronische ontsteking. Maar leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg lijken ook een rol te spelen.

Hormonen

Het hormoon insuline speelt een rol bij de opbouw en afbraak van vetcellen. Als de hormonen niet in balans zijn heeft dat invloed op je vetopslag en vetafbraak. Volgens onderzoek lijkt iemand met hoge niveau’s van insuline meer risico te lopen om cellulite te ontwikkelen.

Omdat cellulite vooral bij vrouwen voorkomt, wordt gedacht dat ook het vrouwelijk hormoon oestrogeen een rol speelt. Cellulite ontwikkelt zich pas na de puberteit en lijkt te verergeren in periodes dat er veel schommelingen in de hormoonspiegel zijn zoals tijdens zwangerschappen en bij de  menopauze.

Geslacht

Vrouwen ontwikkelen vaker cellulite dan mannen. Gedacht wordt dat dat te maken heeft met de wijze waarop weefsel en vet onder de huid verdeeld zijn. Vrouwen hebben grote vetcellen die zich verticaal onder de huid bevinden. De bovenkant van de cellen duwen tegen het weefsel dat zich tegen de huid bevindt.  Mannen hebben minder vetcellen en deze liggen horizontaal onder de huid.

Lifestyle

Als zich veel vocht rond of in het weefsel onder de huid bevindt, kan de cellulite meer zichtbaar worden. Dat kan veroorzaakt worden door dat de doorbloeding minder goed is. Er komt dan minder zuurstof en minder voedingsstoffen in dat gebied. Wetenschappers denken dat dit ook wel veroorzaakt wordt door een gebrek aan beweging. Vooral periodes van lang zitten kunnen de bloedtoevoer verminderen.

Voeding

Ook dit onderwerp heeft nog nader onderzoek nodig. Maar wetenschappers vermoeden dat een voeding die rijk is aan koolhydraten, cellulite veroorzaakt of verergert. Door voeding met veel koolhydraten schommelt de hoeveelheid insuline en kom je eerder aan.

Daarnaast lijkt ook de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt van invloed te zijn. Zout houdt vocht vast waardoor de cellulite mogelijk meer zichtbaar wordt.

Ontsteking

Nog een andere theorie is dat cellulite wordt veroorzaakt door een lichte, chronische ontsteking van cellen in het weefsel. Maar dit is slechts een theorie waar onvoldoende bewijs voor is.

Gewicht

Vaak wordt gedacht dat afvallen helpt tegen cellulite. Het is wel zo dat gewichtstoename cellulite kan verergeren. Het is alleen niet duidelijk of afvallen cellulite verbetert. Er is een onderzoek waarbij afvallen bij deelnemers die te zwaar waren, cellulite leek te verminderen. Maar bij 32% van de deelnemers was de conclusie juist dat de cellulite erger werd na gewichtsverlies. Afvallen kan dus helpen, maar helpt niet bij iedereen.

Cellulite behandelingen

Zijn er oplossingen die je definitief van je cellulite afhelpen? Welke behandelingen zijn er?

Crèmes en lotions

Er zijn veel crèmes en lotions op de markt met werkzame ingrediënten als retinol, cafeïne en plantenextracten die beweren dat zij cellulite kunnen verbeteren. Ze zouden vet afbreken, de doorbloeding bevorderen, vocht vasthouden tegengaan en de elasticiteit van de huid verbeteren.

Maar er is weinig tot geen bewijs voor dat deze producten op de lange termijn werken.

Massage en drainage

Een andere mogelijkheid van behandeling is die van massage. Door massage en lichte druk op de huid zou overtollig vocht afgevoerd worden en waardoor de cellulite minder zichtbaar wordt. Uit onderzoek blijkt dat deze technieken alleen op de korte termijn de cellulite verbeteren. De verbetering is niet blijvend.

Geluidsgolven

Er bestaan apparaatjes waarmee je de door cellulite aangetaste huid kan behandelen met geluidsgolven. De geluidsgolven zouden de doorbloeding bevorderen, vocht verminderen en vetcellen afbreken. Onderzoeken laten tegenstrijdige resultaten zien. Er zijn onderzoeken die een verbetering laten zien, maar andere onderzoeken melden geen effect. Waarschijnlijk is meer onderzoek nodig.

Laser- en licht therapie

Ook bij laser- en licht therapieën zijn de echt overtuigende bewijzen gering. Voor niet-invasieve lasertherapie (hierbij worden de kleinste bloedvaten lek geschoten, waardoor stoffen die de aanmaak van bindweefsel stimuleren, vrijkomen) lijkt volgens onderzoek matig resultaat op te leveren.

Voor de intrusieve of invasieve lasertherapie zijn er meer positieve resultaten. Bij deze soort lasertherapie worden onder plaatselijke verdoving kleine gaatjes in de huid gemaakt waardoor de laser naar binnen gaat. De laser wordt aangezet als deze zich in het bindweefsel bevindt. Deze behandeling smelt de vetcellen en het bobbelige weefsel gedeeltelijk weg. Deze techniek verjongt de huid en bevordert de collageen productie.

Radio frequentie therapie

Een variatie op de lasertherapie is de radiofrequentie therapie. Hierbij wordt de huid verhit door elektromagnetische golven. Net als bij de lasertherapie bevordert dit de huidverjonging, collageen productie en afbraak van vetcellen. Soms wordt deze therapie gecombineerd met laser- of massage. De resultaten van deze behandeling wordt niet onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.

Andere behandelingen

Natuurlijk zijn er nog andere behandelingen mogelijk zoals supplementen met kruiden, mesotherapie (kleine vitamine-injecties in de huid), collageen injecties, cellulite panties of broeken, enz.

Voor al deze behandelingen geldt ook dat er weinig bewijs is voor lange termijn effecten.

Conclusie

Op dit moment is er geen methode om definitief van je cellulite af  te komen. Een gezonde voeding en lifestyle met voldoende beweging en het behouden van een gezond gewicht lijken te helpen bij het verminderen van cellulite. Verder zijn er methoden en therapieën die op de korte termijn effect hebben, maar niet blijvend zijn.

Bron

Previous Deze vitamine, waar veel mensen een tekort aan hebben, voorkomt kanker
Next 9 gewoontes, die je in je dagelijkse leven op moet nemen om te voorkomen dat je last van Alzheimer of dementie krijgt

You might also like

Natuurlijk genezen

Meng Bananen en Water en versla Hoest: Bronchitis verdwijnt in een toverslag! (Recept)

Vandaag zullen we u een buitengewoon gezonde recept presenteren, voor een natuurlijke remedie gemaakt van bananen, het biedt u zeer gunstige resultaten. Het is een uitstekende natuurlijke middel tegen hoest waarvan

Natuurlijk genezen

Moeite met in slaap vallen? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Slaap is essentieel voor de gezondheid, van structureel slechte slaap word je ziek. Maar wat is slaap nu eigenlijk en wat kun je doen om beter te slapen? Slaap is

Natuurlijk genezen

de handen van deze 46-jarige zagen eruit alsof ze 70 was, maar toen haar vriend haar dit geheime recept vertelde…

Talrijke experts beweren dat de eerste tekenen van veroudering aan onze handen worden getoond. We gebruiken ze elke dag en dat is waarschijnlijk de grootste oorzaak. In dit artikel presenteren