Een stapsgewijze handleiding voor het maken van zelfgemaakte tincturen

Een stapsgewijze handleiding voor het maken van zelfgemaakte tincturen

Luister naar dit artikel

Planten staan ​​bekend als krachtige bronnen van medicijnen – ze bevatten gezondheidsbevorderende voedingsstoffen die de algehele gezondheid bevorderen en ondersteunen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Ze kunnen ook op verschillende manieren worden ingenomen. Sommige planten, zoals gember (Zingiber officinale) en kamille (Matricaria chamomilla), worden vaak tot thee gemaakt om problemen zoals indigestie en slapeloosheid op te lossen, terwijl sommige, zoals kurkuma (Curcuma longa) en paardebloem (Taraxacum officinale), kunnen worden gemaakt in kompressen voor externe kwalen. Sommige planten zoals de boszuring (Oxalis spp.) Kunnen zelfs rauw worden geconsumeerd als een natuurlijke behandeling voor zweertjes in de mond.

Het simpelweg brouwen van plantaardig materiaal in thee is misschien niet voldoende om alle nuttige verbindingen te extraheren. Evenzo reageren sommige verbindingen niet goed op snelle oxidatie, wat meestal gebeurt als planten worden verpletterd voor kompressen. Sommige plantaardige stoffen of fytonutriënten verliezen ook hun potentie bij onjuiste opslag – een veel voorkomend probleem als het gaat om rauwe plantaardige producten.

Daarom is het goed dat er tincturen bestaan.

Een tinctuur is een geconcentreerde oplossing gemaakt van een of meer kruiden. Een manier om tincturen te maken is door delen van kruiden – bladeren, stengels, fruit, wortels, schors – te weken en te laten weken in een vloeistof die menstruum of oplosmiddel wordt genoemd. Traditioneel zijn de vloeistoffen die worden gebruikt als menstruum appelazijn of alcohol. Een andere vloeistof die kan worden gebruikt voor het weken is plantaardige glycerine.

Dit weekproces extraheert de actieve componenten van de kruiden. Hoewel sommige recepten azijn vereisen, beveelt de meeste literatuur hierover het gebruik van alcohol of graanalcohol aan, omdat het plantaardige stoffen zoals harsen en alkaloïden kan extraheren, waarvan de meeste niet gemakkelijk in water oplosbaar zijn. Dientengevolge worden met alcohol doordrenkte tincturen vaak beschouwd als de krachtigste preparaten, hoewel dit ook zal afhangen van verschillende andere factoren, die verderop in het artikel zullen worden uitgelegd.

Tincturen worden meestal oraal, alleen of in sommige gevallen gemengd in dranken zoals sappen geconsumeerd.

Ben je van plan je eigen tincturen voor je gezin te maken? Hier zijn enkele andere belangrijke dingen die u moet weten:

Let op uw watergehalte

Houd er bij het maken van tincturen op basis van alcohol rekening mee dat u niet voor elk recept dezelfde volumepercentages alcohol per volume (ABV) kunt gebruiken. Dit heeft iets te maken met het watergehalte van je kruiden.

Wanneer u bijvoorbeeld gedroogde kruiden gebruikt, moet u alcohol gebruiken met een ABV van maximaal 60 procent. Dat betekent dat de hoeveelheid vloeistof die je in je menstruum gebruikt 60 procent alcohol en 40 procent water zal zijn.

Wanneer u vers plantaardig materiaal gebruikt, moet u alcohol gebruiken met een hoger ABV-percentage, zeg 85-90 procent, omdat vers plantaardig materiaal al water bevat. Dit zorgt ervoor dat u geen overmatige hoeveelheden water aan uw mix toevoegt.

Volgens ervaren kruidkundigen en tinctuurmakers is het het beste om alcohol te kopen die al 95 procent ABV bevat, omdat het gemakkelijker te verdunnen is.

U kunt de volgende formules gebruiken bij het berekenen van de perfecte verdunningssnelheid voor uw tinctuurrecept:

(% ABV nodig /% ABV in fles) x benodigde hoeveelheid vloeistof = hoeveelheid te gebruiken alcohol

Benodigde hoeveelheid vloeistof – te gebruiken hoeveelheid alcohol = te gebruiken hoeveelheid water

Te gebruiken hoeveelheid alcohol + te gebruiken hoeveelheid water = benodigde hoeveelheid menstruum

Tincturen maken op de traditionele manier

Nu je een achtergrond hebt voor de benodigde formule voor het maken van tincturen, ben je klaar om de volgende stap te zetten: het maken van tincturen.

Een relatief eenvoudige methode, de traditionele of folkmethode voor het maken van tincturen vereist alleen apparatuur die je al in je keuken hebt:

Glazen potten
Plastic folie of perkament
kaasdoek
Houten lepels
messen
Amber potten en flessen
De basisstappen zijn ook relatief eenvoudig:

 Vergroot het oppervlak van uw plantmateriaal door het in kleine stukjes te hakken.

Doe je voorbereide plantmateriaal in een schone, gesteriliseerde pot.
Bedek de plant met je menstruum. Gebruik voldoende menstruum om de plant volledig te bedekken. Zorg ervoor dat je ruimte aan de bovenkant laat, zodat de kruiden en menstruum niet constant in contact komen met het deksel. Potten met metalen deksels gebruiken? Leg een laag perkament of plastic folie op de opening van de pot.
Bewaar de pot op een donkere plaats. Tincturen kunnen in slechts twee weken klaar zijn. Als u ervoor kiest om dit te doen, kunt u de tinctuur maximaal zes weken laten trekken.
Zeef de afgewerkte tinctuur en bewaar in donkere, amberkleurige potten. Dit voorkomt dat de krachtige verbindingen door licht worden beschadigd.
Hieronder is een tinctuurrecept aangepast van The Nerdy Farm Wife dat je kunt proberen:

RECEPT: Gembertinctuur

Dit is een traditioneel recept voor gembertinctuur en wordt gebruikt als een natuurlijke remedie voor maaginsecten, misselijkheid, bewegingsziekte en koude rillingen. De aanbevolen dosering voor volwassenen is driemaal daags maximaal drie druppels. Voor kinderen, halveer de voorgestelde dosis.

Dit kan worden toegevoegd aan dranken zoals limonade of thee, indien gewenst.

ingrediënten:

28 gram gedroogde, organische gemberwortel
4 kopjes wodka

beschrijving:

Plaats de gedroogde, organische gemberwortel in je pot.
Meet vier kopjes wodka of ander menstruum af en plaats deze in uw pot.
Plaats het deksel terug op uw pot en meng grondig. Laat vier weken trekken. Schud de pot twee keer per week.
Zeef vervolgens over naar barnsteenflessen.
Bewaar in een koele, droge plaats.

Bronnen: TheGrowNetwork.com, TheNerdyFarmWife.com

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Dodelijke waarschuwingssignalen voor een hartaanval die alle vrouwen moeten weten (video)
Next Als je je hele huis van stroom zou kunnen voorzien met 60 minuten fietsen, zou je het dan doen?

You might also like

Natuurlijk genezen

Ze drinkt een maand lang niks anders dan water! De resultaten? Dit zou iedereen moeten doen!

Voor dit ‘dieet’ moet je een maand lang niks anders drinken dan water. Op zich klinkt dit niet verkeerd. Alleen wel een beetje saai, want een biertje/wijntje lus je waarschijnlijk

Natuurlijk genezen

Begin jij jouw dag elke ochtend met koffie? Dan moet jij DIT echt even lezen!

Luister naar dit artikel Ik ben dol op koffie. Het helpt mij om op te staan, me door de dag te worstelen als het even tegenzit en het is daarnaast

Natuurlijk genezen

Van keuken tot geneesmiddel: gebruik enkelvoudig onverzadigde vetten voor de genezing van borstkanker

Luister naar dit artikel Vanaf de jaren vijftig tot nog maar een paar jaar geleden werd de ‘oorlog tegen vet’ met volle kracht gevoerd. De negativiteit rond vet, inclusief gezonde