Extra vergine olijfolie houdt gezonde eigenschappen bij het koken

Extra vergine olijfolie houdt gezonde eigenschappen bij het koken

Luister naar dit artikel

Het consumeren van extra vergine olijfolie heeft bewezen beschermende effecten voor de gezondheid te hebben, vooral vanwege het gehalte aan antioxidanten. Er zijn echter niet veel onderzoeken of het de beste olie is om te gebruiken tijdens het koken. Een studie van de Universiteit van Barcelona verklaarde dat dit soort olie de niveaus van antioxidanten – beschouwd als gezondheid – behoudt wanneer gebruikt voor het koken, een veel voorkomende techniek in de mediterrane keuken. Deze resultaten kunnen relevant zijn voor toekomstige aanbevelingen of voedingsrichtlijnen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De studie, gepubliceerd door het tijdschrift Antioxidants, rekent op de deelname van een team van onderzoekers van de Faculteit Farmacie en Voedselwetenschappen van de UB, het Physiopathology of Obesity and Nutrition Networking Biomedical Research Center (CIBERobn) en de Universiteit van São Paulo.

Simulatie van kookomstandigheden in een huishoudelijke keuken

Extra vierge olijfolie is de belangrijkste vetbron van het mediterrane dieet en vertoont een unieke samenstelling van vetzuren met een hoger gehalte aan antioxidanten dan andere eetbare oliën. De voordelen voor de gezondheid zijn voornamelijk gekoppeld aan deze verbindingen, polyfenolen genaamd. “De effecten van koken op deze polyfenolen van olie zijn altijd onderzocht in een laboratorium of industriële situatie, wat verre van de realiteit van onze huizen is”, zegt Rosa M. Lamuela, directeur van het Instituut voor onderzoek naar voeding en voedselveiligheid ( INSA-UB).

Voor deze studie simuleerden onderzoekers echter de kookomstandigheden van een huishoudelijke keuken. Het doel was om te zien hoe de zelfgemaakte sauté de polyfenolen van extra vierge olijfolie beïnvloedt. Onderzoekers bestudeerden de effecten van tijd – gedurende een korte en lange periode – en temperatuur – bij 120 ° C en 170 ° C – op de afbraak van de antioxidanten.

Resultaten tonen aan dat tijdens het kookproces het gehalte aan polyfenolen daalde 40% bij 120 ° C en met 75% bij 170 ° C, vergeleken met de niveaus van antioxidanten in ruwe olie. Bovendien had de kooktijd een effect op individuele fenolen, zoals hydroxytyrosol, maar niet op het totale gehalte van het fenol. Over het geheel genomen voldoen de niveaus van antioxidanten nog steeds aan de parameters die door de Europese Unie als gezond zijn aangegeven: “Ondanks de afname van de concentratie polyfenolen tijdens het kookproces, heeft deze olie een polyfenolniveau dat de gezondheidsverklaring bereikt volgens de Europese regulering, wat betekent dat het eigenschappen heeft die oxidatie van LDL-cholesteroldeeltjes beschermen ”, merkt Julián Lozano op, eerste ondertekenaar van de publicatie, die ook deel uitmaakt van zijn proefschrift.

Olijfolie in de mediterrane keuken

Het mediterrane dieet, bekend om het hoge gebruik van fytochemicaliën uit groenten, fruit en peulvruchten, is gecorreleerd met verbeteringen in de cardiovasculaire en metabole gezondheid. Deze link is gebaseerd op de resultaten van de PREDIMED-studie, een multicenter klinische studie uitgevoerd van 2003 tot 2011 met meer dan 7.000 mensen, waaraan ook Rosa M. Lamuela heeft deelgenomen.

De effecten op de gezondheid in het mediterrane dieet zijn echter moeilijk te reproduceren in niet-mediterrane populaties. Volgens de onderzoekers zou dit feit kunnen voorkomen vanwege waarschijnlijk verschillen in kookmethoden. In dit verband zijn de resultaten toegevoegd aan eerdere studies van de onderzoeksgroep die de effecten van extra vergine olijfolie in de sauté heeft geanalyseerd – met positieve resultaten. Dit versterkt dus het idee dat de mediterrane gastronomie gunstig is voor onze gezondheid, niet alleen voor het eten, maar ook voor de manieren om het te koken.

Volgens de auteurs is het huidige doel het analyseren van de effecten van koken met extra vergine olijfolie met andere voedselelementen, zoals peulvruchten, vlees, enz. “Bovendien moeten we willekeurig onderzoek bij mensen uitvoeren, waarin we zouden vergelijken de potentiële voordelen die we behalen bij het koken met extra vierge olijfolie van kwaliteit in vergelijking met andere oliën ”, concludeert de onderzoeker.

Bronnen:

University of Barcelona

Journal article

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Tien gezondheidsvoordelen van jodium
Next Onderzoekers ontdekken verborgen antibioticapotentieel van cannabis

You might also like

Natuurlijk genezen

Eet granaatappels en veroudering stopt

Blijf jong met granaatappels. Luister naar dit artikel We weten al een paar jaar dat het eten van granaatappel zaden en het drinken van granaatappelsap gezond is. Steun Naturotheek: Alleen

Natuurlijk genezen

Seizoensgebonden allergieën? Deze 6 voedingsmiddelen kunnen helpen

Luister naar dit artikel Wanneer seizoensgebonden allergieën oplaaien, reikt u dan naar antihistaminica die u gespannen en uitgedroogd kunnen maken? Als u natuurlijke opties voor uw loopneus, niezen, jeukende ogen

Natuurlijk genezen

Kun je niet slapen? Dit zelfgemaakte “Slaap poeder” Zal voor altijd je slapeloosheid verhelpen!

Luister naar dit artikel Wakker worden in het midden van de nacht kan heel vervelend en frustrerend zijn. Volgens wetenschappers, ervaren ongeveer 42% van alle mensen deze situatie. Steun Naturotheek: