Extra vergine olijfolie houdt gezonde eigenschappen bij het koken

Extra vergine olijfolie houdt gezonde eigenschappen bij het koken


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Het consumeren van extra vergine olijfolie heeft bewezen beschermende effecten voor de gezondheid te hebben, vooral vanwege het gehalte aan antioxidanten. Er zijn echter niet veel onderzoeken of het de beste olie is om te gebruiken tijdens het koken. Een studie van de Universiteit van Barcelona verklaarde dat dit soort olie de niveaus van antioxidanten – beschouwd als gezondheid – behoudt wanneer gebruikt voor het koken, een veel voorkomende techniek in de mediterrane keuken. Deze resultaten kunnen relevant zijn voor toekomstige aanbevelingen of voedingsrichtlijnen.

De studie, gepubliceerd door het tijdschrift Antioxidants, rekent op de deelname van een team van onderzoekers van de Faculteit Farmacie en Voedselwetenschappen van de UB, het Physiopathology of Obesity and Nutrition Networking Biomedical Research Center (CIBERobn) en de Universiteit van São Paulo.

Simulatie van kookomstandigheden in een huishoudelijke keuken

Extra vierge olijfolie is de belangrijkste vetbron van het mediterrane dieet en vertoont een unieke samenstelling van vetzuren met een hoger gehalte aan antioxidanten dan andere eetbare oliën. De voordelen voor de gezondheid zijn voornamelijk gekoppeld aan deze verbindingen, polyfenolen genaamd. “De effecten van koken op deze polyfenolen van olie zijn altijd onderzocht in een laboratorium of industriële situatie, wat verre van de realiteit van onze huizen is”, zegt Rosa M. Lamuela, directeur van het Instituut voor onderzoek naar voeding en voedselveiligheid ( INSA-UB).

Voor deze studie simuleerden onderzoekers echter de kookomstandigheden van een huishoudelijke keuken. Het doel was om te zien hoe de zelfgemaakte sauté de polyfenolen van extra vierge olijfolie beïnvloedt. Onderzoekers bestudeerden de effecten van tijd – gedurende een korte en lange periode – en temperatuur – bij 120 ° C en 170 ° C – op de afbraak van de antioxidanten.

Resultaten tonen aan dat tijdens het kookproces het gehalte aan polyfenolen daalde 40% bij 120 ° C en met 75% bij 170 ° C, vergeleken met de niveaus van antioxidanten in ruwe olie. Bovendien had de kooktijd een effect op individuele fenolen, zoals hydroxytyrosol, maar niet op het totale gehalte van het fenol. Over het geheel genomen voldoen de niveaus van antioxidanten nog steeds aan de parameters die door de Europese Unie als gezond zijn aangegeven: “Ondanks de afname van de concentratie polyfenolen tijdens het kookproces, heeft deze olie een polyfenolniveau dat de gezondheidsverklaring bereikt volgens de Europese regulering, wat betekent dat het eigenschappen heeft die oxidatie van LDL-cholesteroldeeltjes beschermen ”, merkt Julián Lozano op, eerste ondertekenaar van de publicatie, die ook deel uitmaakt van zijn proefschrift.

Olijfolie in de mediterrane keuken

Het mediterrane dieet, bekend om het hoge gebruik van fytochemicaliën uit groenten, fruit en peulvruchten, is gecorreleerd met verbeteringen in de cardiovasculaire en metabole gezondheid. Deze link is gebaseerd op de resultaten van de PREDIMED-studie, een multicenter klinische studie uitgevoerd van 2003 tot 2011 met meer dan 7.000 mensen, waaraan ook Rosa M. Lamuela heeft deelgenomen.

De effecten op de gezondheid in het mediterrane dieet zijn echter moeilijk te reproduceren in niet-mediterrane populaties. Volgens de onderzoekers zou dit feit kunnen voorkomen vanwege waarschijnlijk verschillen in kookmethoden. In dit verband zijn de resultaten toegevoegd aan eerdere studies van de onderzoeksgroep die de effecten van extra vergine olijfolie in de sauté heeft geanalyseerd – met positieve resultaten. Dit versterkt dus het idee dat de mediterrane gastronomie gunstig is voor onze gezondheid, niet alleen voor het eten, maar ook voor de manieren om het te koken.

Volgens de auteurs is het huidige doel het analyseren van de effecten van koken met extra vergine olijfolie met andere voedselelementen, zoals peulvruchten, vlees, enz. “Bovendien moeten we willekeurig onderzoek bij mensen uitvoeren, waarin we zouden vergelijken de potentiële voordelen die we behalen bij het koken met extra vierge olijfolie van kwaliteit in vergelijking met andere oliën ”, concludeert de onderzoeker.

Bronnen:

University of Barcelona

Journal article

Previous Tien gezondheidsvoordelen van jodium
Next Onderzoekers ontdekken verborgen antibioticapotentieel van cannabis

You might also like

Natuurlijk genezen

Kom op natuurlijke wijze snel van je verstopte oren af!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Culinada

Gemummificeerd eten !

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Cellulite, oorzaken en oplossingen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Cellulitis of