*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Is Griekse yoghurt de meest gezonde yoghurt?
juni 29, 2017 6986 Views

Is Griekse yoghurt de meest gezonde yoghurt?

Als je een voedingsproduct zoekt die proteïnen, probiotica én gezonde vetten bevat, dan ben je bij yoghurt op het juiste adres. We krijgen niet genoeg van dit zuivelproduct. Yoghurt is er in vele soorten en zelfs in vele nationaliteiten zoals de Turkse en Griekse versies. Maar welke is de meest gezonde yoghurt?

Meest gezonde yoghurt

Het fijne van yoghurt is dat het een vol gevoel geeft. Met vetarme yoghurt bereik je dit niet; er zitten weinig eetlust onderdrukkende proteïnen in. Soja yoghurt is dunner en minder smakelijk dan yoghurts uit zuivel. Om de smaak van soja yoghurt te verbeteren worden vaak additieven, inclusief suiker, toegevoegd.

IJslandse en Griekse yoghurt

IJslandse yoghurt heeft –net als de Griekse variant- voordelen boven de andere yoghurts. Bij zowel de IJslandse als de Griekse is overtollige whey verwijderd, dit geeft ze de dikke textuur en de hoge hoeveelheid proteïnen. Natuurlijk  komt dit de smaak ten goede, zonder dat er al te veel additieven nodig zijn. Bij IJslandse yoghurt staat er ‘skyr’ op de verpakking. Arla heeft het, en bij de Lidl is het ook te koop.

Wat probiotica betreft is er niet echt een verschil tussen IJslandse en Griekse soorten. Het hangt een beetje af van het product. Verschillende yoghurt’s hebben verschillende bacteriestammen. Het grootste verschil tussen het IJslandse en Griekse product is de vetinhoud. De IJslandse versie is meestal gemaakt van niet-vette melk, waardoor je een yoghurt met 0% vet hebt.

De levende organismen in yoghurts zoals de Griekse en IJslandse ondersteunen de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Om deze voordelen te oogsten zou je minstens één portie per dag moeten eten.

Slanker met volvette yoghurt

Maar er is een groeiend lichaam van bewijsmateriaal dat toont dat consumeerders van volvette zuivelproducten slanker en gezonder zijn dan mensen die kiezen voor de vetarme of vetvrije variant. De vetzuren in volvette producten houden het hongergevoel in toom en zorgen voor een gezonde verschuivingen in de stofwisseling. Als je dit belangrijk vindt, kun je het beste kiezen voor volvette producten of producten met 2% vet. Het is aangetoond dat vet- en proteïne rijke yoghurt de beste keuze is.

Als het om yoghurtsoorten met fruit gaat, is het is overbodig te zeggen dat die overladen is met suiker. Je kunt dan beter zelf fruit toevoegen, en dan heb je het nog vers ook.

Waarom zijn proteïnen belangrijk?

Dit macronutriënt geeft je langer een verzadigd gevoel. Hoewel de meningen nog verdeeld zijn over de hoeveelheid die exact het beste is, is iedereen het erover eens dat het lichaam voor een optimale gezondheid de aminozuren nodig heeft uit proteïne-bronnen.

De spieren van het hart, van de ledematen enzovoort; ze hebben allemaal deze aminozuren nodig voor diverse cellulaire structuren.  Als je te weinig proteïnen eet, worden sommige bestaande structuren afgebroken zodat het lichaam toch de aminozuren krijgt die het nodig heeft. Als het lichaam gedwongen wordt een keuze te maken, haalt het aminozuren uit de skeletspieren om het hart en andere organen van deze onmisbare bouwsteentjes te voorzien. Proteïnen kunnen niet ontbreken als je gezond ouder wilt worden. Het verlies van spiermassa van de skeletspieren is onvermijdelijk bij het ouder worden (sarcopenie) en begint ongeveer wanneer je 40 á 50 jaar oud bent. Dit proces gaat door voor de rest van je leven. Dit leidt tot lichamelijke zwakte en moeite met tillen en balanceren. Het eten van veel proteïnen voorkomt sarcopenie niet, maar geeft het lichaam wel de nodige aminozuren. Dit vertraagt de leeftijd gerelateerde cellulaire afbraak. 1 2  Behalve yoghurt kun je hiervoor natuurlijk vis, eieren, vlees en andere zuivelproducten eten.

Probiotica in yoghurt

Lactobacillus delbrueckii ssp. L. bulgaricus en streptococcus thermophilus zijn enkele melkzuurbacteriën in yoghurt. Deze bacteriën zijn gevonden in de ontlasting van mensen, wat suggereert dat ze de transitie door het spijsverteringskanaal overleven. Yoghurt ontstaat wanneer melk gefermenteerd wordt door de genoemde bacteriën. Yoghurtbacteriën verbeteren de vertering van lactose bij mensen die lactose-intolerant zijn, en beïnvloeden de transitie tijd. Dit is de tijd die voeding nodig heeft om de darmen te passeren. Een lange transitietijd is ongunstig, omdat er dan allerlei schadelijke metabolieten kunnen ontstaan.  De invloed op de transitietijd wordt gezien als één van de sleutelkenmerken van probiotica. 4  5

Yoghurt van geitenmelk

Ook geitenyoghurt rijk aan vetzuren, mineralen en probiotica en is het –net als de andere yoghurt- vriendelijk voor de bloeddruk. Hiernaast bevat het biotine en vitamine B5. De hoeveelheid oligosacchariden (prebiotica) in geitenzuivel ligt hoger dan in zuivel van de koe. Geitenyoghurt bevat ongeveer net zoveel calcium als yoghurt van de koe.

Schapenyoghurt

Bevat nog meer proteïnen dan Griekse yoghurt en is romiger, wat deze yoghurt tot een ideaal kookproduct maakt. Schapenyoghurt bevat de dubbele hoeveelheid calcium dan yoghurt die van de koe afkomstig is.

Volvette yoghurt bevat dus vetzuren, probiotica en proteïnen, een gezond trio dat volvette yoghurt veel kwaliteit geeft. Met de kwaliteit van vetarme yoghurt is het een stuk minder gesteld. Een portie vetarme yoghurt kan 30 gram suiker bevatten; de smaak moet toch ergens vandaan komen. Wees niet bang voor de vetzuren in vette yoghurt: het zijn immers niet de schadelijke transvetten.

Bron

Previous De bewezen gezondheidsvoordelen van rode bieten
Next Hangende mondhoeken kan je heel simpel voorkomen

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit zijn de beste manieren om van je misselijkheid af te komen!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! In dit artikel geven wij jou tips over hoe je snel van je misselijkheid kunt afkomen. Misselijkheid is

Natuurlijk genezen

Last van wallen? Niet meer met DEZE tips!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Wallen zijn een duidelijk teken van vermoeidheid, stress en uitputting. Ze zorgen er bovendien voor dat je gezicht

Natuurlijk genezen

Last van je darmen? Deze noot kan je helpen

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Iedereen weet inmiddels wel dat noten super gezond zijn, maar welke kun je dan het beste nemen? Geen